Quantcast

Baltieji rūmai: J. Bidenas spaudžia B. Netanyahu ginti civilius Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį spaudė Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) apsaugoti civilius Gazos Ruože, pranešė Baltieji rūmai, šalies pajėgoms surengus naujus karinius smūgius šioje teritorijoje.

Valstybių lyderiai kalbėjosi kitą dieną po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama „saugiai ir netrukdomai teikti humanitarinę pagalbą“, tačiau joje nebuvo raginama nutraukti ugnį tarp Izraelio ir „Hamas“ kovotojų.

„Prezidentas pabrėžė, kad labai svarbu apsaugoti civilius gyventojus, įskaitant tuos, kurie remia humanitarinės pagalbos operaciją, ir kad svarbu sudaryti sąlygas civiliams saugiai pasišalinti iš vietovių, kuriose vyksta kovos veiksmai“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Baltuosiuose rūmuose J. Bidenas žurnalistams sakė, kad su B. Netanyahu turėjo ilgą ir, pasak jo, privatų pokalbį.

Į papildomą žurnalistų klausimą J. Bidenas atsakė: „Aš neprašiau nutraukti ugnies“.

Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad abu vadovai aptarė Izraelio karinės kampanijos tikslus ir etapus, taip pat visų likusių įkaitų išlaisvinimo svarbą.

Spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai, pro sieną prasiveržę į Izraelio pietus, surengė išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti naujausiais oficialiais Izraelio duomenimis.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože.

Reaguodamas į šį išpuolį Izraelis pradėjo atsakomąją oro ir sausumos kampaniją šioje palestiniečių teritorijoje.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija kiek anksčiau šeštadienį pranešė, kad per Izraelio ir „Hamas“ karą, kuris prasidėjo spalio 7 dieną, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 20 258 žmonės.

Praėjusį mėnesį sudarius trumpalaikes paliaubas buvo paleisti 105 įkaitai. 80 įkaitais laikytų izraeliečių buvo paleista mainais į 240 palestiniečių kalinių.

Penktadienį po kelias dienas trukusių diplomatinių ginčų buvo priimta ilgai atidėliota JT rezoliucija, kurios JAV nevetavo tik dėl to, kad nebuvo raginama nutraukti ugnį. Tiek JAV, tiek Rusija balsuodamos susilaikė.

JT generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) sakė, kad humanitarinės paliaubos yra vienintelis būdas veiksmingai teikti pagalbą.

Šia rezoliucija Izraeliui toliau daromas spaudimas, kad šis suteiktų daugiau galimybių teikti humanitarinę pagalbą, o Jungtinėms Tautoms suteikiamas didesnis vaidmuo koordinuojant pagalbos pristatymą į Gazos Ruožą.

JT skaičiuoja, kad dėl karo buvo perkelta 1,9 mln. iš 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų,

Izraelio užsienio reikalų ministras teigė, kad jo šalis „saugumo sumetimais ir toliau tikrins visą humanitarinę pagalbą, teikiamą Gazos Ruožui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Kaip te juos apsaugosi, kai nėra nė lopinėlio ramaus? Gal perkelti visus į JAV?

Sita

Sita portretas
JAValkatyno makaka geriau sau makufelyje spalinukus isspaudytu.

> kokia

> kokia portretas
O tai ne?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių