Quantcast

A. Blinkenas Saudo Arabijoje vykusiose derybose aptarė santykių su Izraeliu normalizavimą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų vyriausiasis diplomatas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) po pirmadienį Saudo Arabijoje įvykusių derybų pareiškė, kad yra aiškus interesas palaikyti santykius su Izraeliu.

Saudo Arabija buvo naujausia diplomato kelionės, kuria siekiama nuraminti regioną, įkaitintą Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo, stotelė.

A. Blinkenas taip pat sakė, jog visi jo kelionėje, kurios metu jis aplankė šešias šalis prieš išvykdamas į Izraelį, sutikti lyderiai sutiko bendradarbiauti su JAV, kad padėtų Gazos Ruožui atsigauti ir užtikrinti ilgalaikį stabilumą.

Jis kalbėjo po susitikimo su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu), faktiniu Saudo Arabijos valdovu, prabangioje palapinėje prie istorinio oazės miesto al Ulos.

„Iš tikrųjų apie [santykių su Izraeliu normalizavimą] kalbėjome kiekviename sustojime, įskaitant, žinoma, čia, Saudo Arabijoje, – teigė jis žurnalistams prieš išskrisdamas į Tel Avivą. – Ir galiu jums pasakyti, kad čia yra aiškus interesas to siekti.“

Nedrąsios pastangos užmegzti galimus Saudo Arabijos, kurioje yra dvi švenčiausios islamo vietos, ir Izraelio ryšius buvo sustabdytos po to, kai prieš kiek daugiau nei tris mėnesius įsiplieskė Izraelio ir „Hamas“ karas.

Karas prasidėjo precedento neturinčiu „Hamas“ išpuoliu prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais Izraelio duomenimis.

Izraelis į tai atsakė nesiliaujančiu bombardavimu ir antžemine invazija, per kurią, „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 22 tūkst. 835 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Taip pat įsitikinau, kad [...] visi lyderiai yra pasirengę prisiimti būtinus įsipareigojimus ir priimti sunkius sprendimus, kad būtų pasiekti visi šie tikslai.

Saudo Arabija, kurioje yra švenčiausios islamo vietos, nėra pripažinusi Izraelio ir neprisidėjo prie 2020 metų vadinamųjų Abraomo susitarimų, kuriems tarpininkavo JAV ir pagal kuriuos oficialius santykius su Izraeliu užmezgė Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Marokas.

„Sunkūs sprendimai“

Vos per tris dienas A. Blinkenas taip pat aplankė Turkiją, Graikiją, Jordaniją, Katarą ir Jungtinius Arabų Emyratus, dalyvaudamas savo ketvirtoje kelionėje po regioną nuo Izraelio ir „Hamas“ konflikto pradžios.

Jis sakė, kad pasiektas bendras sutarimas dėl Izraelio saugumo, vieningos palestiniečių vadovybės okupuotame Vakarų Krante ir Gazos Ruože bei galiausiai nepriklausomos Palestinos valstybės.

„Niekas, su kuo kalbėjausi, nemano, kad tai bus lengva, tačiau sutarėme dirbti kartu ir koordinuoti savo pastangas, kad padėtume Gazos Ruožui stabilizuotis ir atsigauti, nubrėžtume politinį kelią palestiniečiams ir siektume ilgalaikės taikos, saugumo ir stabilumo“, – sakė A. Blinkenas.

„Taip pat įsitikinau, kad [...] visi lyderiai yra pasirengę prisiimti būtinus įsipareigojimus ir priimti sunkius sprendimus, kad būtų pasiekti visi šie tikslai“, – teigė jis.

A. Blinkenas taip pat aptarė Irano remiamų husių sukilėlių išpuolius Raudonojoje jūroje prie Jemeno, Saudo Arabijos pietinėje kaimynystėje, sutrikdžiusius laivybą šiame svarbiame jūrų kelyje.

Solidarizuodamiesi su palestiniečiais, Jemeno husiai surengė daugiau kaip 100 dronų ir raketų atakų prieš taikinius Izraelyje ir vandens kelią, jungiantį Europą su Azija.

Praėjusią savaitę JAV ir 11 sąjungininkių įspėjo apie neįvardytas pasekmes, jei šie išpuoliai tęsis.

Tačiau situacija Rijadui yra įtempta, nes ji sutampa su bandymais sureguliuoti ilgai besitęsiantį karą tarp husių ir Saudo Arabijos vadovaujamos tarptautinės koalicijos.

Taip pat Saudo Arabijoje A. Blinkenas susitiko su viešinčiu Europos Sąjungos užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu (Žozepu Boreliu) dėl Izraelio ir „Hamas“ karo plitimo sustabdymo, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių