Quantcast

Buvęs Austrijos kancleris – teisme: įtariamas davęs melagingus parodymus tyrime dėl kyšininkavimo

  • Teksto dydis:

Buvęs Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) trečiadienį pasirodė teisme dėl įtariamo melagingų parodymų davimo.

Prieš prasidedant bylos nagrinėjimui jis pareiškė esąs nekaltas.

S. Kurzas yra aukščiausio rango asmuo, įsivėlęs į kelis iš virtinės ES narę sukrėtusių skandalų, o ši byla – pirmas kartas per daugiau nei 30 metų, kai kuris nors buvęs kancleris stoja prieš teismą.

Kadaise „Vunderkindu“ vadintas S. Kurzas prieš dvejus metus atsistatydino iš kanclerio pareigų po virtinės kaltinimų kyšininkavimu, įskaitant palankių žiniasklaidos pranešimų pirkimą už valstybės pinigus.

Tai reiškė įspūdingą charizmatiško griežtosios linijos šalininko, kuris 2017 metais, būdamas 31-erių, tapo jauniausiu pasaulyje demokratiškai išrinktu vyriausybės vadovu, nuopuolį.

S. Kurzas prieš teismą stoja už tai, kad 2020 metais galimai davė melagingus parodymus parlamento komitetui, tiriančiam virtinę įtarimų dėl kyšininkavimo.

„Tikiuosi, kad procesas bus sąžiningas ir kad galiausiai bus įrodyta, jog kaltinimai yra neteisingi“, – prieš įeidamas į teismo salę žurnalistams sakė 37-erių S. Kurzas.

Jis pasmerkė tai, ką pavadino jo bylos politizavimu, ir sakė esąs įsitikinęs, kad bus išteisintas.

Jei S. Kurzas bus pripažintas kaltu, jam gresia iki trejų metų kalėjimo.

Teko išbandymas

Teismo posėdis prasidėjo po 9.30 val. vietos (10.30 val. Lietuvos) laiku. Į teismo salę susirinko daug žiniasklaidos atstovų. Prieš atsisėsdamas šalia dviejų kitų kaltinamųjų, S. Kurzas linktelėjo auditorijai.

Tikimasi, kad S. Kurzas parodymus duos tik vėliau šią savaitę, trečiadienį didžiąją laiko dalį skiriant įžanginiams pareiškimams.

Prokurorai teigė planuojantys iškviesti apie 20 liudytojų, įskaitant buvusį S. Kurzo finansų ministrą ir kitus aukšto rango pareigūnus.

Buvęs kancleris kaltinamas sumenkinęs savo įtaką skiriant valstybinės įmonės vadovą.

Tačiau žiniasklaidai nutekintos telefoninių pokalbių žinutės leidžia manyti, kad S. Kurzas šį klausimą aptarė su pareigūnu, kuris vienoje žinutėje rašo: „Aš toks laimingas. Myliu savo kanclerį.“

Prokurorams iki šiol nepavyko priimti apkaltinamųjų nuosprendžių, susijusių su daugybe skandalų, kurie nuo 2019 metų sukrėtė 9 mln. gyventojų turinčią Alpių šalį.

Tikiuosi, kad procesas bus sąžiningas ir kad galiausiai bus įrodyta, jog kaltinimai yra neteisingi.

Šią savaitę dienraščio „Die Presse“ redakciniame straipsnyje pažymima, kad prokuratūrai ir pačiam teismui teko išbandymas.

Remiantis Teisingumo ministerijos statistiniais duomenimis, maždaug trys ketvirtadaliai bylų, susijusių su melagingais parodymais, paprastai baigiasi apkaltinamuoju nuosprendžiu.

Filmai apie S. Kurzą

Atskiroje byloje prokurorai tiria S. Kurzo vaidmenį dėl įtariamo viešųjų lėšų švaistymo, kad sumokėtų už specialiai iškreiptas apklausas siekiant pagerinti įvaizdį ir palankiai nušviesti jo politinę karjerą.

Nors S. Kurzas, kuris neigia visus kaltinimus, atsistatydino, jo vadovauta konservatyvioji Liaudies partija (OeVP) išlieka valdžioje ir šiuo metu valdo kartu su Žaliųjų partija. Tačiau OeVP reitingai smuko.

Tai pasitarnavo kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijai (FPOe), kuri, apklausų duomenimis, prieš kitais metais vyksiančius rinkimus turi apie 30 proc. paramą.

Su nauja vadovybe partijai pavyko įveikti vadinamąjį „Ibisageito“ skandalą, kilusį 2019 metais ir sužlugdžiusį pirmąją S. Kurzo vyriausybę.

Jo tuometinis vicekancleris ir kraštutinių dešiniųjų lyderis Heinzas-Christianas Strache (Heincas Kristianas Štrachė) atsistatydino po to, kai pasirodė Ibisos saloje nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame už paramą jo rinkimų kampanijai H. Ch.-Strache žada viešųjų pirkimų sutartis moteriai, besidedančiai rusų oligarcho dukterėčia.

Nepaisant to, kad pasitraukė iš politikos, S. Kurzas, kurio socialiniuose tinkluose nuolat skelbiami įrašai apie jo keliones lėktuvais ir susitikimus su konservatyvių pažiūrų politikais, ir toliau sulaukia žiniasklaidos dėmesio.

Rugsėjį beveik vienu metu pasirodė keli filmai apie jo politinę karjerą: vienas kritiškas, kiti du – jį liaupsinantys, bet interviu S. Kurzas davė tik pastarųjų kūrėjams.

Dabar jis dalyvauja kelių privačių tarptautinių įmonių veikloje, be kita ko, kartu su buvusiu Izraelio „NSO Group“ vadovu įsteigė kibernetinio saugumo bendrovę. „NSO Group“ gamina prieštaringai vertinamą šnipinėjimo programinę įrangą „Pegasus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai

gerai portretas
jie visi vienodi is pavyd o 1 kita greiciau pribaigs liks tik visus sugrupuot ir pasiust ilgam /poilsiui/ i koki gvante nama pppz=0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių