Quantcast

Čekijos ministras: artilerijos sviediniai suteiks Ukrainai kelių mėnesių atokvėpį fronto linijose

Čekijos Respublika jau parūpino Ukrainai 300 tūkst. artilerijos sviedinių, kurie suteiks gyvybiškai svarbų „kelių mėnesių atokvėpį“ fronto linijose, dienraščiui „The Guardian“ sakė Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavskis, pranešė „Ukrinform“.

J. Lipavskio žodžiais, Čekija tikisi pristatyti sviedinius „per kelis mėnesius“, kad padėtų „pažaboti Rusijos imperialistines ambicijas“. Tai sustiprino spėliones, kad Ukraina nuo birželio galės papildyti savo atsargas.

„Ukraina turi gebėti apsiginti, nes ji gina visą Europą. Kalba eina ne apie tai, kad Ukraina gali pralaimėti; dabar ant kortos pastatyta visa Vakarų civilizacija, principai, kuriems Rusijos imperializmas meta iššūkį“, – sakė J. Lipavskis.

Pasak šaltinių Čekijoje, Vakarų šalių konsorciumas gavo rimtus 300 tūkst. stambaus kalibro artilerijos sviedinių tiekimo įsipareigojimus, pirmosios siuntos turi būti  pristatytos ne vėliau kaip birželio mėnesį. Neįpareigojančių pažadų gauta dėl dar 200 tūkst. sviedinių.

Užsienio reikalų ministras sakė, kad 18 šalių įsipareigojo prisidėti prie iniciatyvos tiekti labai reikalingas atsargas iš šalių, nepriklausančių Europos Sąjungai, ir beveik surinko reikiamas lėšas nupirkti visus 800 tūkst. sviedinių. Imtis šios iniciatyvos iš dalies paskatino JAV Kongrese įstrigusi 60 mlrd. JAV dolerių karinė pagalba Ukrainai.


Šiame straipsnyje: ČekijaJanas Lipavskissviediniaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių