Quantcast

Ekonomistas: Rusija jau iššaudė visus savo šovinius

  • Teksto dydis:

Stabiliai krenta Rusijos rublio vertė. Jau praėjusią savaitę vienas rublis nebuvo vertas vieno euro cento. LNK reportaže apie situaciją plačiau papasakojo ekonomistas Marius Dubnikovas.

„Yra daug priežasčių. Viena iš jų, tai apskritai visa Rusijos ekonomika čiuožia žemyn. Kita priežastis – bent pora laivų nuskendo Juodojoje jūroje. Laivyba Juodojoje jūroje Rusijai tampa labai pavojinga. Tai prisideda prie ekonomikos čiuožimo“, – teigė ekonomistas.

– Visi seniai kalbėjo, kad sankcijos turėtų nusmukdyti Rusiją, bet tai neįvyko taip greitai, kaip visi norėjo. Tam įtakos turėjo ir dirbtinai keliamas rublio kursas ir Vladimiro Putino reikalavimas užsienio šalims atsiskaityti rubliais už dujas. Ką dar darė rusai, kad bent kažkiek išlaikytų savo ekonomiką ir kodėl dabar išsisėmė?

– Pirma priežastis yra ta, kad vis dėlto užsieniečiams Rusijoje negalima parduoti turto. Jei turite akcijų, jų parduoti neįmanoma. Tai reiškia, kad nevyksta transakcija iš verslo į kažkokią valiutą, nėra pasiūlos. Kitas dalykas, tai vietos gyventojams ribojama galimybė keisti rublį į kitą valiutą. Turbūt tokia galimybė egzistuoja gatvėse, turguose, antrinė, pilkoji rinka egzistuoja. Bet oficialiai Rusijos gyventojas, pasiėmęs 50 tūkst. eurų vertės rublius, negalėtų taip lengvai išsikeisti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kaip paprasti rusai pajaus krentančio rublio poveikį?

– Jie pajus labai paprastai. Tie, kurie svajoja apie skalbimo mašiną iš Vakarų, tai ji turbūt nutolo. Jei anksčiau jis galėdavo sutaupyti tuos pinigus per 2 metus, tai dabar per 4 m. Visas importas smarkiai pabrangęs. Pingant rubliui, biudžetas galės mokėti didesnes pensijas, didesnes išmokas. Bet už tuos pinigus bus galima nusipirkti vis mažiau.

–  Kiek dar galėtų kristi rublio kursas?

– Valiutų svyravimai labai sudėtingi. Į šį klausimą atsakysiu kitu klausimu – kada baigsis karas? Kai Rusija baigs karą ir atsiskaitys su Ukraina už padarytą žalą. Nė vienas iš mūsų nežino, kada tai bus.

– Ar jie dar turi kokių priemonių tempti rublį už ausų?

– Jie jau panaudojo visas priemones, kurias buvo galima panaudoti. Rublis laikėsi ganėtinai aukštai, tai stebino daug ekonomistų. Po laivų skandinimo Juodojoje jūroje, tos priemonės jau praranda esmę. Įvyko lūžis. Priemonės jau išnaudotos, visi šoviniai iššaudyti, daugiau jų nebėra, o problemos tik kaupiasi.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaRusijos rublisLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių