Quantcast

Federalinis teisėjas Teksase blokavo abortų piliules visose JAV

Federalinis teisėjas Teksase penktadienį sustabdė prieš du dešimtmečius išduotą leidimą saugioms ir efektyvioms abortų piliulėms ir tai dar viena konservatorių salvė kovoje prieš reprodukcines teises Jungtinėse Valstijose.

Jei eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskirto teisėjo sprendimas liks galioti, juo bus panaikintas JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) išduotas leidimas vaistui, plačiai naudojamam nepageidaujam nėštumui nutraukti.

FDA ir Teisingumo departamentas penktadienį pateikė apeliacijas; kovoti su teisėjo sprendimu pažadėjo ir prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

„Šis ieškinys ir šis sprendimas yra dar vienas beprecedentis žingsnis atimant iš moterų pagrindines laisves ir sukeliant pavojų jų sveikatai“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

Jei šis sprendimas liks galioti, tuomet praktiškai joks FDA patvirtintas vaistas nebus apsaugotas nuo tokių politinių, ideologinių išpuolių.

JAV visuomenės susiskaldymą abortų klausimu pademonstravo ir teisėjo Vašingtono valstijoje netrukus priimtas sprendimas kitoje byloje – kad minimo vaisto prieinamumas turi būti apsaugotas keliolikoje valstijų.

Viena kitai prieštaraujančios teisinės nuomonės ir apeliacijos reiškia, kad šis klausimas beveik neabejotinai atsidurs Aukščiausiajame Teisme.

Konservatorių dominuojamas Aukščiausiasis Teismas pernai panaikino 1973 metų sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“ („Rou prieš Veidą“), kuriuo buvo nustatyta federalinė aborto apsauga.

Į Teksase dirbančio teisėjo Matthew Kacsmaryko (Metjaus Kaksmariko) sprendimą sureaguota žaibiškai.

J. Bidenas tai pavadino ideologiniu išpuoliu prieš moterų teises ir laisves.

„Teismas... pakeitė savo nuomonę dėl FDA – vaistus tvirtinančios ekspertų agentūros, – sakė jis. – Jei šis sprendimas liks galioti, tuomet praktiškai joks FDA patvirtintas vaistas nebus apsaugotas nuo tokių politinių, ideologinių išpuolių.“

Įtakingos Amerikos gydytojų asociacijos (American Medical Association) prezidentas Jackas Resneckas (Džekas Resnekas) sakė, kad leidimas teisėjams kištis į FDA procesus „yra neapgalvotas ir pavojingas“.

Ne pelno organizacija „Planned Parenthood“, visoje šalyje turinti abortų klinikų, sakė kad teisėjo M. Kacsmaryko, itin konservatyvaus krikščionio, sprendimas yra išpuolis prieš mokslą.

M. Kacsmarykas minimą sprendimą priėmė abortų priešininkų grupių koalicijai pateikus ieškinį dėl vaisto mifepristono platinimo visoje šalyje.

Jo teisme byla atsidūrė dėl to, ką kritikai vadina „teisėjo pasirinkimu“, kuomet ieškovai kreipiasi į teismą toje apygardoje, kur teisėjas yra priėmęs jų bylos atžvilgiu palankių nuosprendžių.

Teisėjas sustabdė prieš 23 metus priimto FDA sprendimo leisti platinti mifepristoną taikymą.

Abortų priešininkų grupės sveikino sprendimą.

„Sprendimas iš Teksaso yra laimėjimas moterų ir mergaičių sveikatai ir saugumui“, – sakė Katie Glenn (Keiti Glen) iš ne pelno organizacijos „Susan B Anthony Pro-Life America“.

„Sprendimu patvirtinama, kad nėštumas nėra liga, o abortas nėra sveikatos priežiūra. Pagaliau reikalaujama FDA atsakomybės už baisų jos pačios taisyklių pažeidimą“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

goga

goga portretas
Teksaso teisėjas blokavo piliulių pardavimą ne visose JAV, o tik Teksaso valstijoje. Žurnalistai matyt nelabai supranta VISŲ JUNGTINIŲ VALSTIJŲ valdžios organų teises ir galimybes. VISOS valstijos turi savo parlamentą ir savo įstatymus, savo prokuratūrą, teismą ir teisėjus ir federalinį teismą. Netgi BK skiriais- mirties bausmė vienoje valstijoje yra, o kitoje nėra. Taigi nusipirks tu aborto piliulių gretimoje valstijoje, tik mokės dvigubai brangiau.:) Valdžia eina koja kojon su farmacijos mafija. Tiesiog medikai ir prekiautojai vaistais uždirbs daugiau, o vis kita liks kaip likę.:) Kur tik oficialiai uždraudžia abortus, ten juos daro nelegaliai, bet už dvigubą- trigubą kainą. O kas tos trigubos kainos neturi iš ko mokėti- gimusius vaikus, kurių nėra iš ko išlaikyti - meta į konteinerius, unitazus ar padeda į langelius. Man labiau patinka abortas negimusiam, nei šiukšlių konteineris jau gimusiam.

Politika

Politika  portretas
JAV draudžia abortus, nes nereikalingas kūdikis- geri pinigai. Jei mergina neištekėjusi, neturi vaikui lėšų- ji pagimdys, bet atsisakys kūdikio ir leis jį įvaikinti. O norinčių įsivaikinti - JAV begalinės eilės.Taigi už galimybę gauti įsivaikinti baltajį vaiką valdžia nuo šeimos nulups milijoną mokesčių. Vot ir visa abortų draudimo politika. Viskas ką daro valdžia - ji daro dėl pinigų.

to abortas

to abortas  portretas
Karas nėra efektyvi priemonė, kai pasaulyje milijardai žmonių. Per antrą pasaulinį žuvo 100 mln ir tai iš vis buvo lašas jūroje, per bendrą žmonių nė kiek nesumažėjo. Kad pasijustų sumažėjimas - dabar tik biologinis karas padėtų, jei kokius 2-3 milijardus iš karto paklotų. Na dar milijardą nusineštų epidemijos dėl lavonų. Paskui dar šimtą metų gimtų beveik vien debilai... Todėl kaip nežiūrfėk - viskas yra gerai kas padeda mažinti žmonių skaičių- piliulės, abortai, saugos priemonės, vezektomija ir t.t. Šiaip jau visa tai yra naudojama, bet žmonių skaičius vis vien labai didėja. Visi tie kovotojai prieš abortus turėtų pagalvoti apie tai, kad šiandien jie kovoja už tai, kad jų pačių anūkai /proanūkiai ateityje mirtų iš bado dėl maisto/ vandens stokos, dėl baisaus oro ir vandens užterštumo. nes bus toks žmonių perteklius, kad oi oi. Jau dabar milijonai badauja. Kodėl tie abortų priešininkai neina tų vaikų gelbėti, kurie jau yra pagimdyti ir neturi ko valgyti?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių