Quantcast

ISW: Rusijoje paskyrus naują gynybos ministrą, galima manyti, kad Kremlius ruošiasi tęsti karą

Tai, kad į Rusijos gynybos ministro postą buvo paskirtas Andrejus Belousovas, yra susiję su korupcija Rusijos gynybos ministerijoje ir leidžia manyti, kad Kremlius toliau ruošiasi užsitęsusiam karui Ukrainoje, rašoma naujausiame Karo tyrimų instituto (ISW) straipsnyje.

„A. Belousovo skyrimas į Rusijos gynybos ministro postą – reikšmingas poslinkis, V. Putinui dedant pastangas sukurti visapusiškas ekonomines sąlygas užsitęsusiam karui."

Pranešama, kad A. Belousovas karinės patirties neturi, tačiau turi ekonominį išsilavinimą. Panaši buvo ir keleto kitų šaltinių Rusijoje reakciją į jo paskyrimą – jų teigimu, tai rodo, kad V. Putinas yra rimtai sunerimęs dėl korupcijos ir lėšų švaistymo Rusijos kariuomenėje, nesutarimų tarp kariuomenės ir Rusijos gynybos pramonės bazės ir viso jaučiamo Rusijos gynybos ministerijos nekompetentingumo.

ISW straipsnyje rašoma, kad A. Belousovas garsėja tuo, kad pasisako už didesnį vyriausybės dalyvavimą ekonomikoje. Beveik dešimtį metų vadovavęs Rusijos ekonomikos ministerijai bei pastaruoju metu dalyvavęs valdant įvairius šalies gynybos pramonės bazės naujovių diegimo ir dronų projektus, jis yra gerai pasirengęs vadovauti sunkumų patiriančiam Rusijos gynybos ministerijos aparatui.

2023 m. sausį A. Belousovas asmeniškai paskelbė, kad Rusija baigė įgyvendinti „Nepilotuojamų orlaivių sistemų projektą“, kuriame iki 2030 m. numatoma skirti 696 mlrd. rublių (maždaug 7 mlrd. JAV dolerių) finansavimą, kad per metus būtų pagaminama po 32 tūkst. dronų. Be to, A. Belousovas pastaruoju metu akcentavo ir valstybinio 4,4 mlrd. rublių (apie 48 mln. JAV dolerių) vertės dronų pirkimo užsakymo projektą ir planus finansiškai remti dronų gamintojus bei apmokyti jų konstruktorius ir operatorius.

„A. Belousovas turi tvirtą kompetentingo technokrato reputaciją, o jį pažįstantys asmenys teigia, kad jo santykiai su V. Putinu yra teigiami“, – rašoma straipsnyje.

Ekspertų teigimu, V. Putinas greičiausiai sieks, kad A. Belousovas pasinaudotų savo patirtimi einant civilinės valdžios pareigūno pareigas, kad įgyvendintų Rusijos gynybos ministerijos planus, plačiau ir ilgesnį laikotarpį mobilizuojant Rusijos gynybos pramonės bazę bei integruojant ją į šalies ekonominę politiką.

„Tokios aukšto lygio reformos, vykstančios po Rusijos prezidento rinkimų, leidžia manyti, kad V. Putinas imasi reikšmingų veiksmų, kad mobilizuotų Rusijos ekonomiką bei gynybos pramonės bazę užsitęsusiam karui Ukrainoje paremti ir galbūt pasirengti būsimam konfliktui su NATO“, – teigiama straipsnyje.

Pranešama, kad gegužės 12 d. V. Putinas pasiūlė gynybos ministru paskirti buvusį pirmąjį ministro pirmininko pavaduotoją Andrejų Belousovą, kuris šiose pareigose pakeistų Sergejų Šoigu, Rusijos gynybos ministerijai vadovavusį nuo 2012 m.


Šiame straipsnyje: Sergejus ŠoiguAndrejus Belousovasgynybos ministrasRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių