Quantcast

Japonija: G-7 vieningai pasisako už paramą Ukrainai jos kovoje su Maskvos invazija

  • Teksto dydis:

Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai susitarė, kad ir toliau bus vieningai remiama Ukraina, kovojanti su Rusijos invazija, trečiadienį po derybų pranešė Japonija.

„Po diskusijos G-7 užsienio reikalų ministrai sutarė, kad (...) G7 ir toliau laikysis vieningos pozicijos įvesti griežtas sankcijas Rusijai ir tvirtai remti Ukrainą, net ir esant dabartinei tarptautinei padėčiai“, – teigiama Japonijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, kad G-7 planuoja paspartinti Ukrainos atsigavimo ir atstatymo pastangas pasitelkdama viešojo ir privačiojo sektorių vienybę ir bendradarbiaus su tarptautiniais partneriais skatindama taikos formulės procesą.

Japonijos užsienio reikalų ministrė Yoko Kamikawa (Joko Kamikava) pažymėjo, kad net ir toliau didėjant įtampai Artimųjų Rytų regione, labai svarbu, kad G-7 vieningai pasiųstų tarptautinei bendruomenei aiškią žinią, jog ir toliau rems Ukrainą.

Karui Ukrainoje tęsiantis jau 20 mėnesių, o birželio mėnesį Kyjivo pradėtam kontrpuolimui sunkiai įsitvirtinant, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis reguliariai susitikinėja su Vakarų šalių vadovais, siekdamas išvengti jų nuovargio dėl šio konflikto.

Praėjusią savaitę Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas pareiškė, kad Maskva ir Kyjivas šiuo metu yra aklavietėje. Vėliau šį pareiškimą atmetė V. Zelenskis, taip pat Kremlius.

G-7 užsienio reikalų ministrai sutarė, kad (...) G7 ir toliau laikysis vieningos pozicijos įvesti griežtas sankcijas Rusijai ir tvirtai remti Ukrainą, net ir esant dabartinei tarptautinei padėčiai.

G-7 ministrai griežtai smerkia Šiaurės Korėjos vykdomą ginklų perdavimą Rusijai

G-7 užsienio reikalų ministrai griežtai pasmerkė Šiaurės Korėjos vykdomą ginklų perdavimą Rusijai.

„G-7 užsienio reikalų ministrai griežtai pasmerkė nuolatinius Šiaurės Korėjos balistinių raketų paleidimus ir ginklų perdavimą iš Šiaurės Korėjos į Rusiją, kurie tiesiogiai pažeidžia atitinkamas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas“, – sakoma Japonijos užsienio reikalų ministerijos išplatiname pareiškime.

Teigiama, kad Šiaurės Korėja Maskvai perdavė daugiau kaip milijoną artilerijos sviedinių, skirtų naudoti jos kare Ukrainoje. Be to, manoma, kad Pchenjanas mainais gavo patarimų dėl palydovų technologijų, anksčiau šį mėnesį nurodė Pietų Korėjos įstatymų leidėjas, remdamasis Seulo šnipinėjimo agentūra.

Rugsėjį Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė aukščiausiojo lygio susitikimą Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Šis susitikimas pakurstė Vakarų nuogąstavimus, kad Pchenjanas gali aprūpinti Maskvą ginklais užsitęsusiam karui Ukrainoje.

Spalį JAV pranešė, kad ginklų siuntos jau gabenamos ir kad Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis į Rusiją pristatė daugiau kaip 1 tūkst. konteinerių su karine įranga ir šaudmenimis.

Baltųjų rūmų turimais duomenimis, nuo rugsėjo 1 iki spalio 1 dienos jūrų keliu iš Šiaurės Korėjos į Rusiją buvo gabenamas konteinerių krovinys.

Po to tie konteineriai geležinkeliu buvo atgabenti į šaudmenų sandėlį, esantį maždaug už 290 km nuo Ukrainos sienos.

Praėjusį mėnesį Maskva paneigė šiuos kaltinimus, tvirtindama, kad Vašingtonas neturi įrodymų, jog Šiaurės Korėja siunčia ginklus į Rusiją.

G-7 užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė, kaip geriausiai palaikyti ryšius su vis labiau įsitvirtinančia Kinija.

Japonija nurodė, kad ministrai „dar kartą patvirtino, kad pripažįsta, jog svarbu atvirai bendrauti su Kinija ir tiesiogiai jai išsakyti susirūpinimą keliančius klausimus, pripažįstant, kad su Kinija reikia bendradarbiauti sprendžiant pasaulinius iššūkius ir sprendžiant bendrų interesų sritis“. 


Šiame straipsnyje: G7Japonijakaras UkrainojeparamaŠiaurės Korėjaginklų perdavimas Rusijai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių