Quantcast

JAV FED valdybos pirmininkas: užtikrintumas dėl infliacijos mažėjimo nėra toks didelis, koks buvo

JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) valdybos pirmininkas Jerome‘as Powellas antradienį pareiškė, kad pastaruoju metu šalyje pakilusi infliacija sumažino jo užtikrintumą, jog kainų augimo tempas vėl sulėtės ir priartės prie ilgalaikio tikslo.

„Pirmas ketvirtis Jungtinėse Valstijose pasižymėjo tuo, kad jo metu trūko tolesnės pažangos infliacijos srityje“, – per renginį Nyderlanduose sakė JAV centrinio banko vadovas. Jis pažymėjo, kad „turėsime būti kantrūs ir leisti ribojančiai politikai atlikti savo darbą“.

Siekdamas užtikrinti, kad infliacija grįžtų į ilgalaikį 2 proc. tikslą, FED padidino palūkanų normas ir pastaruoju metu palaiko jas aukščiausiame lygyje per 23 metus. Nors pernai buvo pasiekta pažangos, vartotojų kainų augimo tempas 2024 m. pradžioje paspartėjo. Dėl to nuslopo lūkesčiai dėl palūkanų normų sumažinimo.

J. Powellas teigė, kad nors vis dar tikisi, jog infliacija vėl priartės prie lygio, stebėto praėjusiais metais, „išvydus šiuos duomenis per pirmus tris metų mėnesius, mano užtikrintumas nėra toks didelis, koks buvo“.

Tačiau nepaisant pastaruoju metu padidėjusios infliacijos, J. Powellas patikino neįžvelgiantis būtinybės pakelti palūkanas.

„Remiantis mūsų turimais duomenimis, nemanau, kad tai tikėtina, jog kitas mūsų žingsnis būtų palūkanų normų padidinimas“, – tvirtino jis.

„Manau, kad labiau tikėtina tai, jog būsime tokioje pozicijoje, kurioje palaikysime palūkanų normas ten, kur jos yra“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių