Quantcast

JAV įstatymų leidėjai patvirtino Kiniją papiktinusį Taivano prekybos susitarimą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjai nubalsavo už susitarimą, kuriuo siekiama stiprinti ekonominius santykius su Taivanu.

Pekinas šiuo žingsniu pasipiktino.

JAV ir Taivano XXI amžiaus prekybos iniciatyva supaprastinami muitinės patikrinimai, siekiama tobulinti reguliavimo procedūras ir nustatyti kovos su korupcija priemones.

Trečiadienį Atstovų Rūmams pritarus šiam dokumentui, dabar jis keliauja į Senatą, aukštesniuosius JAV Kongreso rūmus, kur, kaip tikimasi, bus patvirtintas.

Ketvirtadienį Kinija pareiškė, kad šis žingsnis „rimtai prieštarauja JAV paskelbtam įsipareigojimui palaikyti tik neoficialius santykius su Taivanu“.

Pekinas, anot kinų, ryžtingai priešinasi, kad bet kuri valstybė, su kuria jis palaiko diplomatinius ryšius, pasirašytų susitarimus „su Kinijos Taivano regionu, turinčius suvereniteto ar oficialaus pobūdžio atspalvį“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime naujienų agentūrai AFP.

„JAV turėtų... nustoti skatinti ir nedelsiant atšaukti [susitarimą] bei nustoti siųsti klaidingus signalus „Taivano nepriklausomybės“ separatistinėms jėgoms“, – teigė ministerija.

Vašingtonas nepalaiko oficialių diplomatinių santykių su savarankišku Taivanu, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Tačiau vyriausybės palaiko neoficialius ryšius per faktinę JAV ambasadą saloje – Amerikos institutą Taivane, kuris šio mėnesio pradžioje pasirašė susitarimą su Taibėjaus ekonomikos ir kultūros atstovybe Jungtinėse Valstijose.

Nepaisant to, kad 1979 metais JAV nusprendė diplomatinį pripažinimą suteikti Pekinui, o ne Taibėjui, Vašingtonas išliko pagrindinis Taivano sąjungininkas ir ginklų tiekėjas. Jis taip pat yra antras pagal dydį salos prekybos partneris.

Balandį Pekinas surengė tris dienas trukusias karines pratybas, imituodamas salos blokadą. Taip jis reagavo į JAV Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy (Kevino Makarčio) ir Taivano lyderės Tsai Ing-wen (Cai Ingven) susitikimą Kalifornijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių