Quantcast

JAV patikino ES: ir toliau teiks pagalbą Ukrainai

  • Teksto dydis:

JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen) pirmadienį pareiškė, kad Vašingtonas ir toliau teiks tvirtą paramą Ukrainai, Europos Sąjungai susirūpinus dėl būsimos jos šalies paramos Kyjivui.

Jos pažadas nuskambėjo po to, kai JAV Kongresas, siekdamas išvengti vyriausybės uždarymo, iš neseniai pasiekto susitarimo išbraukė naują finansavimą Ukrainai – tai sukėlė abejonių dėl tolesnio Vašingtono įsipareigojimo remti Kyjivą kovoje su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy (Kevino Makarčio) nušalinimas nuo pareigų, kurį anksčiau šį mėnesį inicijavo respublikonų griežtosios linijos šalininkai, dar labiau padidino nuogąstavimus dėl užsitęsusio Kongreso paralyžiaus.

„Padarysime viską, kas įmanoma, kad parengtume tvirtą paramos Ukrainai paketą“, – sakė ji per spaudos konferenciją su Paschaliu Donohoe (Paskaliu Donohju), vadovaujančiu Euro grupės šalių narių finansų ministrų grupei.

„Šiandien dar kartą patvirtiname, kad mūsų koalicija ir toliau rems Ukrainą tiek, kiek reikės“, – sakė ji Liuksemburge, kur susitiko su ES finansų ministrais.

Baltieji rūmai apskaičiavo, kad Ukrainai paremti reikia dar 24 mlrd. dolerių (22,5 mlrd. eurų).

„Norint, kad Kongresas būtų pasirengęs teikti tokio lygio paramą, kokią mes teikiame Ukrainai, svarbu žinoti, kad nesame vieni, kad turime partnerių, kurie yra taip pat įsipareigoję, kaip ir mes“, – pridūrė J. Yellen.

P. Donohoe dar kartą patvirtino ES įsipareigojimą ir atkreipė dėmesį į bloko planą per ateinančius kelerius metus skirti Ukrainai apie 50 mlrd. eurų.

„Su pasitikėjimu galime pasakyti savo draugams ir partneriams Amerikoje, kad mes atliekame savo vaidmenį, tad prašome jų paramos siekiant išlaikyti ir apsaugoti mums abiem brangias vertybes ir idealus“, – sakė P. Donohoe.

Nuo tada, kai „Hamas“ išpuoliai sukėlė niokojantį karą, Jungtinės Valstijos taip pat pažadėjo remti Izraelį, ir tai J. Yellen pakartojo pirmadienį paskelbtame interviu.

„Amerika neabejotinai gali sau leisti palaikyti Izraelį ir remti Izraelio karinius poreikius, taip pat galime ir privalome remti Ukrainą jos kovoje su Rusija“, – sakė ji televizijos kanalui „Sky News“.


Šiame straipsnyje: JAVparama UkrainaiESkaras UkrainojeJanet Yellen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių