Quantcast

JK perspėja: Rusija naudoja auksą, kad išvengtų sankcijų

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės Nacionalinė kovos su nusikalstamumu agentūra NCA trečiadienį paskelbė „raudonąjį“ įspėjimą finansų sektoriui dėl Rusijos, naudojančios auksą, kad išvengtų sankcijų, įvestų po invazijos į Ukrainą.

NCA teigė, kad buvo sąmoningai bandoma „plauti sankcionuotą auksą, siekiant užmaskuoti jo kilmę, kad jį būtų galima paslėpti tiekimo grandinėse ir parduoti JK bei visame pasaulyje“.

Nuo 2022 metų liepos iš Rusijos eksportuojamas auksas „vis dažniau gabenamas į šalis, kurios netaiko sankcijų rusiškam auksui“, teigė agentūra, kovojanti su sunkiu, organizuotu ir tarptautiniu nusikalstamumu.

Vėliau jis gali būti išlydytas ir perdirbtas arba išgrynintas, taip paslepiant jo kilmę.

Todėl trečiadienį JK pranešė, kad įvedė 29 naujas sankcijas „asmenims ir subjektams, veikiantiems Rusijos aukso, naftos ir strateginiuose sektoriuose ir juos remiantiems“.

Tarp šių asmenų yra Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsikūręs tinklas, kuris, pasak Užsienio sandraugos ir plėtros biuro, yra atsakingas už daugiau nei 300 mln. dolerių (280 mln. eurų) pajamų iš aukso pervedimą į Rusiją.

JK taip pat yra pritaikiusi sankcijas dviem didžiausiems Rusijos aukso gamintojams „Nord Gold PLC“ ir „Highland Gold Mining Limited“ bei Rusijos oligarchams Vladislavui Sviblovui ir Konstantinui Strukovui.

Auksas yra vienas didžiausių Rusijos karo pajamų šaltinių po naftos ir dujų. . 2021 metais jo vertė Rusijos ekonomikai siekė 12,6 mlrd. svarų sterlingų (14,5 mlrd. eurų).

„Šis įspėjimas padės bendradarbiaujant su reguliuojamuoju sektoriumi, įskaitant bankus ir didelės vertės prekiautojus, užtikrinti, kad asmenys, kuriems taikomos sankcijos, arba tie, kurie jiems atstovauja, negalėtų naudoti aukso JK įvestoms sankcijoms apeiti“, – sakė NCA Nacionalinio ekonominių nusikaltimų centro direktorius Adrianas Searle'as (Adrianas Serlas).

Londono tauriųjų metalų rinkos asociacija (LBMA) akredituoja aukso perdirbimo įmones visame pasaulyje ir nustato aukso rinkos standartus.

LBMA akredituotoms rafinavimo įmonėms tenka iki 92 proc. metinės pasaulinės išgaunamo aukso produkcijos.


Šiame straipsnyje: Jungtinė KaralystėRusijaauksassankcijoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių