Quantcast

JT: atstatyti visus Gazos Ruože sugriautus namus užtruktų iki 2040-ųjų

Jungtinių Tautų ketvirtadienį paskelbtais skaičiavimais, jei karas Gazos Ruože šiandien liautųsi, iki 2040 metų užtruktų, kol būtų atstatyti visi namai, kurie buvo sugriauti per karą šioje teritorijoje.

Izraelio bombardavimas ir antžeminės operacijas šioje teritorijoje trunka jau beveik septynis mėnesius.

„Kiekviena papildoma diena, kai tęsiasi šis karas, Gazos Ruožo gyventojams ir visiems palestiniečiams atneša didžiulius nuostolius“, – sakė JT vystymo programos (JVTP) administratorius Achimas Steineris (Achimas Šteineris).

Naujoje JTVP ir Vakarų Azijos ekonominės ir socialinės komisijos ataskaitoje teigiama, kad mažiausiai 370 tūkst. būstų Gazos Ruože buvo apgadinti, o 79 tūkst. – visiškai sunaikinti.

JT agentūra taip pat pareiškė, kad karo nuniokoto Gazos Ruožo atstatymas atsieis apie 30–40 mlrd. dolerių (28–37,4 mlrd. eurų) ir pareikalaus tokio masto pastangų, kokių pasaulis nematė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Ataskaitoje išsamiai aprašoma, kaip Izraelio puolimas, pradėtas po spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ įvykdyto išpuolio, nuniokojo Palestiniečių teritorijų ekonomiką ir kaip šis poveikis didės tęsiantis karui.

Po ankstesnių Izraelio ir „Hamas“ konfliktų būstai buvo atstatomi po 992 pastatus per metus.

Ataskaitoje teigiama, kad net jei Izraelis leistų į Gazos Ruožą įvežti penkis kartus daugiau statybinių medžiagų, sugriautiems namams atstatyti prireiktų laiko iki 2040 metų, neremontuojant apgadintų namų.

Dėl Izraelio puolimo Gazos Ruože praktiškai sustojo ekonomika, kuri per paskutinį 2023 metų ketvirtį susitraukė 81 procentu.

Ataskaitoje teigiama, kad „gamybos pagrindas ekonomikoje buvo sunaikintas“, o įvairūs sektoriai patyrė daugiau nei 90 proc. nuostolių.

Nuo 2007 metų, kai „Hamas“ perėmė valdžią, Gazos Ruožui, kuriame gyvena apie 2,3 mln. palestiniečių, Izraelis ir Egiptas taiko blokadą, griežtai kontroliuodami, kas įvažiuoja į teritoriją ir išvažiuoja iš jos.

Dar prieš karą Gazos Ruože nedarbo lygis buvo 45 proc., o tarp jaunesnių darbuotojų jis siekė beveik 63 procentus. Prasidėjus karui, teritorijoje netekta apie 201 tūkst. darbo vietų.

Karas taip pat paveikė Vakarų Krantą, kuriame Izraelis jau kelis mėnesius taiko judėjimo apribojimus. 2024 metais visa Palestiniečių teritorijų ekonomika iki šiol susitraukė 25,8 procento. Jei karas tęsis, iki liepos ji bus susitraukusi 29 proc., o tai prilygsta 7,6 mlrd. dolerių (7,09 mlrd. eurų), sakoma ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
> "nereikia rautis"? Kas ant ko raunasi, kas okupavo Palestinos ir Sirijos žemes, kas jau 80 metų engia, persekioja, tremia ir žudo palestiniečius? Na ci, eik ant kiaulės pajodinėti - abu vienodi sutvėrimai.

עַם יִשְׂרָאֵל חַי

עַם יִשְׂרָאֵל חַי portretas
Ar jums su galva viskas gerai? Kada paskutini karta daigiadienes turejote? Arkliu dar nematote? O siaip tai nereikia rautis jei nenori kad namai sugriutu.

faktas

faktas portretas
Šiandien Maskvoje NATO ir kitų teroristinių valstybių karinės technikos paroda. Ten JAV fašistų ir žudikų 3 sunaikinti Ukrainoje abramsai, Vokiečių leopardai ir kt. Smagų žiūrėti į sutriuškintą NATO fašistų ginkluotę. Tačiau tyli Lietuvos purvasklaida. Bijo "kriuktelt", nes šeimininkai liepė.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių