Quantcast

JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją, kuria reikalauja nutraukti ugnį Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį pirmą kartą pareikalavo nutraukti ugnį Gazos Ruože, o Jungtinės Valstijos, Izraelio sąjungininkės, kurios vetavo ankstesnius rezoliucijų tekstus, susilaikė.

Rezoliucija, kurioje reikalaujama „nedelsiant nutraukti ugnį“ per šiuo metu vykstantį musulmonų šventąjį ramadano mėnesį ir sudaryti ilgalaikes paliaubas, buvo priimta, visoms kitoms 14 Saugumo Tarybos narių balsavus „už“.

Karas prasidėjo beprecedenčiu „Hamas“ spalio 7-osios išpuoliu, per kurį Izraelyje, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 33 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, apgultame anklave žuvo mažiausiai 32 tūkst. 226 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad paliaubos gali būti įgyvendintos tik tada, kai „Hamas“ pradės paleidinėti vis dar laikomus įkaitus.

„Ugnies nutraukimas gali prasidėti iš karto, kai bus paleistas pirmasis įkaitas“, – sakė JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas Grinfild).

„Tai vienintelis kelias, kuriuo galima užtikrinti paliaubas“, – nurodė ji.

Izraelio pasipiktinimas

Baltieji rūmai savo ruožtu nurodė, kad JAV susilaikymas balsuojant dėl JT Saugumo Tarybos rezoliucijos nereiškia, kad Vašingtonas keičia savo politiką.

Tai suteikia „Hamas“ vilties, kad tarptautinis spaudimas leis jiems sutikti su paliaubomis be mūsų pagrobtųjų paleidimo.

Tai nereiškia „mūsų politikos pasikeitimo“, žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis), teigdamas, kad JAV remia ugnies nutraukimą, tačiau susilaikė, nes rezoliucijoje nebuvo pasmerkta palestiniečių grupuotė „Hamas“.

Tačiau Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuras pirmadienį pareiškė, kad JAV susilaikymas kenkia Izraelio kovai su „Hamas“ ir pastangoms paleisti Gazos Ruože tebelaikomus įkaitus.

„Tai suteikia „Hamas“ vilties, kad tarptautinis spaudimas leis jiems sutikti su paliaubomis be mūsų pagrobtųjų paleidimo“, – sakė B. Netanyahu, atšaukdamas delegacijos, turėjusios išvykti į konsultacijas Vašingtone, išvykimą.

Tuo metu Prancūzija paragino siekti nuolatinių paliaubų tarp Izraelio ir „Hamas“.

„Ši krizė dar nesibaigė. Mūsų Taryba turės išlikti mobilizuota ir nedelsiant grįžti prie darbo. Po ramadano, kuris baigsis po dviejų savaičių, ji turės nustatyti nuolatines paliaubas“, – sakė Prancūzijos atstovas JT Nicolas de Riviere'as (Nikola de Rivjeras).

Taryba dėl Izraelio ir „Hamas“ karo išlieka nevieninga. Ji patvirtino tik dvi iš aštuonių rezoliucijų, abiejose daugiausia kalbama apie humanitarinę pagalbą nuniokotam Gazos Ruožui.

Nuolatinis Tarybos narys ir pagrindinis Izraelio rėmėjas Vašingtonas vienareikšmiškai parėmė žydų valstybės teisę gintis po kruvinų „Hamas“ išpuolių.

Praėjusį penktadienį Saugumo Taryba balsavo dėl Jungtinių Valstijų pateikto projekto, kuriame raginama nedelsiant nutraukti ugnį ir paleisti „Hamas“ laikomus izraeliečių įkaitus.

Kinija ir Rusija vetavo tą rezoliuciją, kritikuodamos ją dėl to, kad joje aiškiai nereikalaujama, jog Izraelis visiškai nutrauktų savo karinį puolimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jt tai

jt tai portretas
zmoniu neatsiklausiant po jav globalistu uzgrobta veliava demonai ikure pso ir kt banditu saikos valdomas korporacijas zydbankiu palaikomas kartu su karais del kuriu jie dusia pardave /jei isvis turejo/? ir tas ivyko dar pries 2000m o rezultatus matome siandien gaila ne visi ypac jaunimas pasimetes nesupranta ir nesigylina p=0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių