Quantcast

Kaprio saloje prasideda G-7 šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas

Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį Italijos Kaprio saloje susitiks aptarti naujas sankcijas Iranui, naujausiose jų derybose daugiausia dėmesio skiriant krizei Artimuosiuose Rytuose.

Septynių pirmaujančių demokratinių šalių grupės susitikime, rengiamame praėjus vos kelioms dienoms beprecedenčio Irano išpuolio prieš Izraelį, dalyvaus ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Susitikimas vyks iki penktadienio.

Jungtinės Valstijos, pagrindinė Izraelio sąjungininkė, pareiškė, kad netrukus įves naujas sankcijas Irano raketų ir dronų programai, ir nurodė besitikinčios, kad sąjungininkės ir partnerės imsis analogiškų priemonių.

„Nagrinėsime sankcijų Iranui klausimą, kokios tai bus sankcijos“, – sakė derybų šeimininkas Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani (Antonijus Tajanis).

Pasak italų diplomatinio šaltinio, tikimasi, kad G-7 šalys – Prancūzija, Vokietija, Italija, Jungtinė Karalystė, Jungtinės Valstijos, Kanada ir Japonija – paragins taikyti individualias sankcijas asmenims, susijusiems su Irano raketų tiekimo grandine.

Irano dronų ir raketų ataka prieš Izraelį, keršijant už mirtiną smūgį iraniečių konsulatui Damaske, dėl kurio daug kas kaltina Izraelį, dar labiau padidino įtampą tuo metu, kad Gazos Ruože vyksta Izraelio ir „Hamas“ karas.

Trečiadienį Izraelyje lankėsi Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) ir jos kolega iš JK Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), kurie, baimindamiesi, kad Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų, paragino laikytis ramybės.

D. Cameronas trečiadienį paragino G-7 grupės šalis priimti naujas koordinuotas sankcijas Iranui, kaltindamas Teheraną „stovint už daugelio piktybinių veiksmų šiame regione“.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), kuris taip pat buvo pakviestas į Kaprį, sakė, kad Briuselis siekia išplėsti sankcijas Iranui bei sugriežtinti priemones prieš Irano ginkluotės, įskaitant dronus, tiekimą Rusijai ir parankinių grupuotėms Artimuosiuose Rytuose.

Ketvirtadienio rytą G-7 ministrai aptars padėtį Artimuosiuose Rytuose, o po to bus surengtas posėdis dėl husių sukilėlių išpuolių prieš prekybinius laivus Raudonojoje jūroje.

Po to jie kartu su ypatingais svečiais – NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba – kalbėsis apie karą Ukrainoje.

Italijos, kuri rotacijos tvarka pirmininkauja G-7 šalių grupei, diplomatinis šaltinis teigė, kad siekiama paspartinti oro gynybos sistemų pristatymą Kyjivui.

Penktadienio diskusijose daugiausia dėmesio bus skiriama įtampai Ramiojo vandenyno regione, o po to A. Tajani surengs baigiamąją spaudos konferenciją.

Italijos policija dislokavo intensyvias saugumo pajėgas Kapryje, prašmatnioje turistų pamėgtoje vietoje.

Italijos pakrančių apsaugos laivu atvykęs A. Blinkenas yra suplanavęs keletą dvišalių susitikimų, įskaitant susitikimus su A. Tajani ir D. Kuleba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių