Quantcast

Keturios šalys ragina ES atidžiai patikrinti koridorius, kuriais gabenami Ukrainos grūdai

  • Teksto dydis:

Keturios Vidurio Europos šalys antradienį paragino Europos Sąjungą nuodugniai patikrinti vadinamuosius solidarumo koridorius, kuriais į trečiąsias šalis keliauja ukrainietiški grūdai.

Anot Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos žemės ūkio ministerijų pareigūnų, dalis grūdų patenka į tokias šalis kaip Lenkija, o tai kenkia vietos ūkininkams, nes ukrainietiški grūdai yra daug pigesni nei vietiniai produktai.

„Raginame Europos Komisiją aktyviau tikrinti solidarumo koridorių veiksmingumą“, – žurnalistams sakė Čekijos žemės ūkio ministras Marekas Vyborny (Marekas Vybornas).

„Mūsų bendras interesas – padėti pristatyti ukrainietiškus grūdus į šalis, kurios idealiu atveju nepriklauso ES, o tam reikalingi tikrai veiksmingi koridoriai“, – pridūrė jis.

Čekijos ministras priėmė kitus Višegrado ketverto žemės ūkio pareigūnus. Nuotoliniu būdu susitikime taip pat dalyvavo Ukrainos žemės ūkio ministras Mykola Solskis.

M. Vyborny atkreipė dėmesį, kad siekiant išvengti nutekėjimo vežant grūdus, ES galėtų nustatyti užstato grąžinimą prekybininkams, kuomet šie iš Lenkijos ir Baltijos šalių uostų išgabenami ne į ES rinkas.

Ministras pridūrė, kad keturios šalys norėtų, jog Europos institucijos patvirtintų siūlomus veiksmus iki kitą mėnesį Liuksemburge įvyksiančio Bendrijos žemės ūkio ministrų susitikimo.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą buvo iš esmės uždaryti iki karo naudoti laivybos keliai Juodojoje jūroje, todėl ES tapo svarbiu ukrainietiškų grūdų tranzito maršrutu.

Gegužę Briuselis sutiko apriboti jų eksportą į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją, siekiant apsaugoti šių šalių ūkininkus, kurie kaltino Ukrainos siuntas dėl kainų kritimo vietos rinkose.

Šios priemonės leido ir toliau per minėtas penkias šalis gabenti grūdus tranzitu, tačiau buvo uždrausta juos parduoti vietos rinkoje.

Tačiau Europos Komisija anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad nutraukia importo draudimą, teigdama, kad rinkos iškraipymai penkiose su Ukraina besiribojančiose valstybėse narėse išnyko.

Lenkija, Vengrija ir Slovakija nedelsdamos paskelbė, kad nesutiks su šiuo žingsniu.

Dėl šio draudimo Kyjivas pateikė skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

M. Vyborny teigė, kad šis skundas apsunkina sąlygas susitarimui dėl pagalbos Ukrainai pasiekti.

„Paprašėme M. Solskio apsvarstyti galimybę (...) atsiimti skundą“, – nurodė ministras.


Šiame straipsnyje: Ukrainos grūdaisolidarumo koridoriaiESkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių