Quantcast

Kodėl svarbi T. Swift nuomonė?

  • Teksto dydis:

Neseniai dar vieną rekordą popmuzikos industrijoje pasiekusi 34-erių Taylor Swift – už geriausią metų albumą gavusi ketvirtą „Grammy“, yra ne tik viena sėkmingiausių ir turtingiausių visų laikų muzikos žvaigždžių. Ji – ir viena įtakingiausių šių dienų amerikiečių, kurios nuomonė ūmai parūpo sunkius rinkimų metus išgyvenančioms Jungtinėms Valstijoms.

Ekonominis fenomenas

T. Swift, kaip rašė žurnalas „Time“, paskelbęs ją 2023-iųjų Metų žmogumi, tokiu sunkiu metu, kupinu susiskaldymo ir tamsos, geba būti šviesos šaltiniu. Dainininkė, dainų kūrėja – viena įtakingiausių amerikiečių, tarp penkiolikos daugiausia sekėjų socialiniuose tinkluose turinčių žmonių: instagrame ją seka 280 mln. gerbėjų, X tinkle – 95 mln., „Tik Tok“ – 24 mln. vartotojų.

T. Swift turtas vertinamas 1,1 mlrd. JAV dolerių, jai priklauso mažiausiai šeši nekilnojamojo turto objektai Niujorke, Beverli Hilse, Tenesyje, privatus lėktuvas. Jos sėkmės fenomeną (T. Swift – pirmoji milijardierė, turtą susikrovusi iš muzikos) ir dainų tekstus nagrinėja net Harvardo studentai.

Milžiniškus stadionus į trijų valandų pasirodymą surenkanti atlikėja, atrodo, sugeba iš menko dalyko sukelti ažiotažą. Miestuose, kur rengiami T. Swift turo koncertai, įvyksta trumpas ekonomikos bumas.

Vidutiniškai 70 tūkst. į koncertą atvykstančių lankytojų užsisako viešbučius, lankosi restoranuose, – išleidžia apie 1 300 dolerių per parą. Sinsinačio, kur T. Swift koncertavo praėjusią vasarą, turizmo asociacija „Visit Cincy“ apskaičiavo, kad atlikėja miestui sukūrė apie 48 mln. dolerių pridėtinės vertės. JAV Federalinis rezervų bankas pastebėjo, kad pernai gegužę Filadelfijos miesto viešbučių apyvarta buvo geriausia nuo pat pandemijos pradžios – tai daugiausia lėmė T. Swift koncertų sukeltas ažiotažas.

„QuestionPro“, ištyrusi apsilankiusiųjų jos koncertuose nuomonę, priėjo išvadą: jei T. Swift būtų įmonė, ji būtų ketvirtas pagal populiarumą prekės ženklas.

Nuo tada, kai T. Swift pradėjo susitikinėti su amerikietiško futbolo žvaigžde Travisu Kelce'u, jo marškinėlių pardavimo apimtys šoktelėjo keturis kartus. Kai T. Swift eina į jos mylimojo komandos „Kansas City Chiefs“ rungtynes, paauglių žiūrovų skaičius kartais padvigubėja.

Fenomenas: pirmoji iš profesinės veiklos milijardiere tapusi muzikos žvaigždė T. Swift – tai ne tik šimtai milijonų gerbėjų visame pasaulyje, su jos populiarumu susijęs verslas, bet ir politikų viltis padaryti įtaką rinkėjams. / K. Nogi / AFP, N. Ingramo / AP, CF / IS / MPI / „Capital Pictures“ / „Scanpix“ nuotr.

„Teisingi“ sausainiai

T. Swift savo kūryboje reflektuoja aktualias temas, nevengia aštrių socialinių problemų – dainuoja apie politika nusiviliančius jaunus žmones, kelia smurto mokyklose, seksualinių mažumų temas.

Bene pirmą kartą apie savo politines preferencijas T. Swift pranešė 2018-aisiais, kai instagrame pasisakė prieš respublikonų kandidatę į Senatą Marshą Blackburn, pavadindama ją „Trumpu su peruku“. Tuo metu instagrame ją sekė 112 mln. gerbėjų, šiam pareiškimui pritarė 2,2 mln. Galiausiai M. Blackburn vis tiek laimėjo, tačiau, neabejotinai dainininkės paraginti aktyviau dalyvauti rinkimuose, per parą užsiregistravo keliasdešimt tūkstančių amerikiečių.

Dabar Amerika laukia, ar dainininkė pareikš savo paramą Joe Bidenui, kaip kad prieš ketverius metus, ar ne.

Anuomet, 2020 m. rugpjūtį, T. Swift socialiniame tinkle pasidalijo Kamalos Harris įrašu apie nominavimą kandidate į viceprezidentes, prirašydama „taip“. Po poros mėnesių T. Swift interviu pareiškė remianti demokratų kandidatą, o tviteryje pasidalijo nuotrauka su J. Bideno ir K. Harris reklaminių sausainių lėkšte.

Jei T. Swift būtų įmonė, ji būtų ketvirtas pagal populiarumą prekės ženklas.

Po dvejų metų ji paragino savo gerbėjus balsuoti 2022 m. Kongreso rinkimuose. Nežinia, ar vien dėl to, tačiau naujai užsiregistravusiųjų skaičius tuokart buvo 23 proc. didesnis nei ankstesniais metais.

Anot „New York Times“, kai kurie demokratai ir dabar puoselėja viltį, kad popmuzikos žvaigždės parama galėtų atsverti jaunų žmonių entuziazmo dėl 81-erių kandidato stoką.

Prakeiksmai ir reveransai

Dėl to, kaip elgtis prieš prezidento rinkimus viena įtakingiausių šiandienos amerikiečių, nerimaujama ir respublikonų pusėje.

Neseniai iš D. Trumpo stovyklos pasigirdo nuomonė, esą T. Swift visada rašė dainas apie netinkamo vyro pasirinkimą, tad ir lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose ji balsuos už netinkamą vyrą. Iš respublikonus remiančios televizijos „Fox“ eterio ne kartą skambėjo primygtinė rekomendacija neremti J. Bideno. Laidų vedėjas Jesse Watersas paskelbė, esą T. Swift fenomenas yra Pentagono psichologinio karo departamento projektas.

Įvairių sąmokslo teorijų skleidėjai platina versiją, esą T. Swift ir T. Kelce'o santykiai yra suvaidinti. Buvęs respublikonų kandidatas į prezidentus Vivekas Ramaswamis tvirtino, kad „Super Bowl“ rungtynes T. Kelce'o komanda suklastojo jo komandos „Kansas City Chiefs“ naudai, kad dar labiau išgarsintų garsenybių porą, kuri galiausiai išreikš palaikymą J. Bidenui. Šiai teorijai pasitarnavo ir sąsaja su kitu sąmokslu – T. Kelce'as reklamavo „Pfizer“ vakciną nuo koronaviruso.

K. Nogi / AFP, N. Ingramo / AP, CF / IS / MPI / „Capital Pictures“ / „Scanpix“ nuotr.

Tačiau pats D. Trumpas, panašu, nusprendė imtis kitokios taktikos: T. Swift priešiškumą mažinti gražiuoju. Praėjusį sekmadienį tinkle X jis paskelbė T. Swift nuotrauką, palydėdamas ją prierašu, kuriame priminė, kad, būdamas prezidentu, pasirašė Muzikos modernizavimo aktą, pakeitusį honorarų autoriams mokėjimo taisykles.

J. Bidenas esą nieko nepadaręs dėl Taylor ir niekada nepadarys. Ji negalinti paremti J. Bideno, „blogiausio ir labiausiai korumpuoto prezidento mūsų šalies istorijoje, ir būti nelojali žmogui, kuris jai uždirbo tiek daug pinigų, – parašė D. Trumpas. – Be to, man patinka jos vaikinas Travisas, nors jis galbūt yra liberalas ir tikriausiai negali manęs pakęsti!"

Tačiau esama ir trečiosios stovyklos, manančios, kad T. Swift įtaka yra pervertinama. Esą jos gerbėjai – tradicinė Amerikos pramogų pasaulio auditorija, balsuojanti kaip ir dauguma popmuzikos ar Holivudo žvaigždžių, – už demokratus. Tad jų politinė orientacija nepasikeistų, kad ir už ką savąjį balsą paragintų atiduoti T. Swift.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che portretas
Tik naivūs MacDonald klientai vis dar tiki, kad JAV valdo prezidentas. Jis tik kalbanti galva su didele apsauga.

t.swift nepadės

t.swift nepadės portretas
Amerikoje dabar kaip ir Europoje : nesvarbu už ką balsuoji, nes tradiciniai republikuoinai būna shudesni už demokratus, nėra nei demokratų, nei respublikonų, nei kt.- tik žalieji bolševikai, kaip sovietų Rusijoje, kur tą pati shlapianke turėjo skirtingus pavadinimus bet tas pats turinys. Vakarai apsikrete kaip metastazemis, polit. pabėgėliai ir buvusios TSRS ,tuo tarpu Lietuvoje jie užgrobė valdžią. T.swift nepadės

Dėdė miegas

Dėdė miegas portretas
Iš toli tokia nebloga...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių