Quantcast

Taivano kariškiai: sala ruošiasi karui (Kinija pradėjo dideles karines pratybas)

Pietryčių Azijos šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį perspėjo, kad didėjanti priešprieša dėl Taivano gali įžiebti „atvirų konfliktų“, Kinijai pradėjus didelio masto karines pratybas prie šios salos krantų.

Šie manevrai rengiami JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizito autonominėje demokratinėje saloje, išprovokavusio Pekino, kuris Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, įniršį.

Pnom Penyje susitikę 10 narių turinčios Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) ministrai savo bendrame pareiškime perspėjo susilaikyti nuo „provokuojamų veiksmų“. Anot jų, susiklosčiusi padėtis „gali destabilizuoti regioną ir galiausiai vesti prie apsiskaičiavimo, rimtos konfrontacijos, atvirų konfliktų ir nenuspėjamų padarinių tarp didžiųjų galybių“.

Pekinas sako, kad kada nors susigrąžins Taivaną, prireikus – jėga.

N. Pelosi tapus aukščiausio rango renkama JAV pareigūne, aplankiusia salą per pastaruosius 25 metus, Kinija pažadėjo už tai „nubausti“ ir paskelbė surengsianti pratybas, ketvirtadienį vidurdienį (7 val. Lietuvos laiku) prasidėjusias keliose zonose aplink Taivaną.

Į Pnom Penį derybų su ASEAN atvykęs Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pasmerkė Kinijos atsaką.

„Nėra jokio pateisinimo naudoti vizitą kaip pretekstą agresyviai karinei veiklai Taivano sąsiauryje. Kitų šalių įstatymų leidėjams normalu ir įprasta keliauti į užsienį“, – per „Twitter“ parašė jis.

Kambodžos užsienio reikalų viceministras Kung Phoakas, ASEAN atstovas, ragino abi puses stabilizuoti padėtį.

„Tikimės, kad įvyks deeskalavimas... ir į Taivano sąsiaurį grįš normali padėtis“, – jis sakė žurnalistams.

Dalis ASEAN narių, pavyzdžiui, Mianmaras, Kambodža ir Laosas, palaiko glaudžius santykius su Kinija, bet kitos baiminasi vis labiau kategoriškų Pekino veiksmų tarptautinėje arenoje.

Kita vertus, nė viena šio bloko šalis oficialiai nepripažįsta Taivano ir nėra nusiteikusi paremti Taibėjaus, tęsiantis jo priešpriešai su žemynine Kinija.

Nacionalinės gynybos ministerija pabrėžia, kad laikysis principo ruoštis karui, bet jo nesiekti.

Kinija pradėjo dideles karines pratybas vandenyse prie Taivano

Kinijos kariuomenė ketvirtadienio vidurdienį vietos (7 val. Lietuvos) laiku pradėjo didelio masto kovinio šaudymo pratybas vandenyse netoli Taivano, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Šie manevrai rengiami po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizito autonominėje demokratinėje saloje, išprovokavusio Pekino, kuris Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, įniršį.

„Nuo šiandienos 12 val. iki [rugpjūčio] 7 dienos 12 val. vyksta Liaudies išvadavimo armijos svarbios karinės pratybos“, – sakoma socialiniuose tinkluose paskelbto CCTV žinutėje, prie kurios buvo pridėtas Taivano žemėlapis.

Kinija laiko Taivaną neatsiejama savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Manevrai apima „kovinį šaudymą“, nurodė valstybinė žiniasklaida.

Pekino valstybinis nacionalistinės pakraipos dienraštis „Global Times“ citavo karybos analitikus, sakiusius, kad šios Kinijos pratybos yra „beprecedenčio“ masto ir kad per jas bus pirmąkart paleista raketų, praskriesiančių virš Taivano.

„Tai pirmasis kartas, kai PLA (Kinijos kariuomenė) surengs toliašaudės artilerijos šaudymą“ Taivano sąsiauryje, pažymėjo laikraštis.

Naujienų agentūros AFP reporteriai matė iš šalimais esančių karinių objektų išlekiančius sviedinius, baltų dūmų pliūpsnius ir garsius trenksmus.

Didžiojo septyneto (G-7) šalys pratybas pasmerkė ir pabrėžė, kad „nėra jokio pateisinimo naudotis vizitu kaip dingstimi agresyviai karinei veiklai Taivano sąsiauryje“.

Taivano jūrų ir uostų biuras trečiadienį perspėjo laivus aplenkti akvatorijas, kuriose vyks Kinijos pratybos.

Taibėjaus vyriausybė pažymėjo, kad manevrai sutrikdys skrydžius 18-a tarptautinių maršrutų, kertančių Taivano prižiūrimą skrydžių informacijos regioną (FIR).

Honkongo oro bendrovė „Cathay Pacific“ pranešė nurodžiusi savo lėktuvams „vengti skristi per nustatytas oro erdvės zonas aplink Taivano regioną“.

Šie manevrai vyksta vandenyse, kuriuos kerta vieni judriausių laivybos maršrutų. Be kita ko, šiais keliais gabenami pasaulio ekonomikai gyvybiškai svarbūs puslaidininkiai ir elektroninė įranga, gaminama Rytų Azijos pramonės centruose.

Nori pademonstruoti savo stiprybę

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekino režimo žvanginimas ginklais suintensyvėjo valdant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui).

Analitikų teigimu, Kinijos vadovybė nori pademonstruoti savo stiprybę prieš rudenį vyksiantį svarbų valdančiosios partijos susitikimą, kuriame, kaip tikimasi, Xi Jinpingas bus išrinktas beprecedentei trečiajai kadencijai.

Karinės pratybos yra akivaizdus Kinijos karinės veiklos aplink Taivaną ir vėliausios Taivano sąsiaurio krizės 1995–1996 metais eskalavimas“, – sakė Tarptautinės krizių grupės vyresnioji analitikė Kinijos klausimais Amanda Hsiao (Amanda Siao).

„Pekinas signalizuoja, kad nepripažįsta Taivano suvereniteto“, – pridūrė ji.

Nepaisant to, analitikai AFP sakė, kad Kinija bent jau kol kas nesiekia eskaluoti situacijos iki tokio lygio, kad ji taptų nekontroliuojama.

Taivano nacionalinio Sun Yat-seno (Sun Jatseno) universiteto politikos mokslų docentas Titusas Chenas (Taitusas Čenas) sakė: „Paskutinis dalykas, kurio Xi Jinpingas nori, yra atsitiktinis karas.“

Taivano kariškiai: sala ruošiasi karui, jo nesiekdama

Taivano kariškiai ketvirtadienį sakė, kad salos pajėgos įdėmiai stebi beprecedentes Kinijos karines pratybas aplinkiniuose vandenyse ir yra pasiruošusios potencialiam konfliktui, bet pačios jo nesiekia.

„Nacionalinės gynybos ministerija pabrėžia, kad laikysis principo ruoštis karui, bet jo nesiekti – ir nuostatos neeskaluoti konflikto bei nekelti ginčų“, – sakoma Taibėjaus gynybos ministerijos pranešime.

Kazachstanas išdėstė savo oficialią poziciją dėl Taivano

Kazachstanas laiko Taivaną neatskiriama Kinijos teritorijos dalimi. Tai ketvirtadienį pareiškė oficialus šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovas Aibekas Smadijarovas, praneša „Tengrinews.kz“.

„Kazachstano Respublika remia „vienos Kinijos“ principą ir laiko Taivaną neatskiriama KLR teritorijos dalimi“, – pabrėžė jis.

Pasak A. Smadijarovo, Kazachstanas ragina laikytis galiojančių tarptautinės teisės normų ir JT įstatų, remia 1971 metų JT Generalinės Asamblėjos rezoliuciją šiuo klausimu.

„Manau, kad užsienio šalių oficialių delegacijų vizitai į Taivaną turi būti derinami su KLR vyriausybe“, - pridūrė Kazachstano URM atstovas.

Kinijos karo žaidimai kelia pavojų dar labiau sutrikdyti pasaulinę tiekimų grandinę

Kinijos karinės pratybos netoli Taivano sutrikdys vieną judriausių pasaulyje laivybos zonų, naujienų agentūrai AFP sakė analitikai, pabrėždami salos svarbą jau ir taip prailgėjusioms pasaulinio tiekimo grandinėms.

Kazachstano Respublika remia „vienos Kinijos“ principą ir laiko Taivaną neatskiriama KLR teritorijos dalimi.

Manevrai vyksta viename judriausių planetos laivybos maršrutų, naudojamų tiekti gyvybiškai svarbius puslaidininkius ir elektroninę įrangą, gaminamą pasaulio rinkoms Rytų Azijos gamyklų centruose. Ši trasa taip pat yra pagrindinė gamtinių dujų arterija.

„Bloomberg“ duomenimis, per pirmuosius septynis šių metų mėnesius beveik pusė pasaulio krovininių laivų praplaukė siauru Taivano sąsiauriu, skiriančiu salą nuo Kinijos žemyninės dalies. „Atsižvelgiant į tai, kad didžioji pasaulio krovininio laivyno dalis plaukia šiuo vandens keliu, jiems pakeitus maršrutą pasaulinės tiekimo grandinės neišvengiamai bus sutrikdytos“, – sakė Singapūro S. Rajaratnamo tarptautinių studijų mokyklos asocijuotas mokslinis bendradarbis Jamesas Charas.

Net ir nedidelis pasaulinių tiekimo grandinių, jau paveiktų COVID-19 pandemijos ir Rusijos invazijos į Ukrainą, sutrikdymas gali brangiai kainuoti. „Kinijos planuojamos kovinio šaudymo pratybos vyksta nepaprastai judriame vandens kelyje, – rašo „Economist Intelligence Unit“ vyriausiasis pasaulinės prekybos analitikas Nickas Marro. – Dėl šių transporto maršrutų uždarymo, net ir laikinai, padarinius patirs ne tik Taivanas, bet ir su Japonija bei Pietų Korėja susiję prekybos srautai“.

Taivano jūrų ir uostų biuras perspėjo laivus šiauriniuose, rytiniuose ir pietiniuose rajonuose vengti pratyboms naudojamų teritorijų. Tačiau kelios laivybos bendrovės, su kuriomis susisiekė AFP, teigė, kad jos neskuba keisti maršruto ir laukia, kokie bus pratybų padariniai. Be to, dar nesibaigė taifūnų sezonas, todėl rizikinga nukreipti laivus aplink rytinę Taivano pakrantę per Filipinų jūrą. Kitos sakė, kad laikysis numatytų tvarkaraščių.

Pratybos paveikė ir oro maršrutus. Per pastarąsias dvi dienas pagrindiniuose Fudziano, arčiausiai Taivano esančios Kinijos provincijos, oro uostuose atšaukta daugiau nei 400 skrydžių, o tai rodo, kad kariuomenė gali naudoti ir oro erdvę. Taivano ministrų kabinetas pareiškė, kad pratybos sutrikdys 18 tarptautinių maršrutų, einančių per salos skrydžių informacijos regioną (FIR).

Per ankstesnę Taivano sąsiaurio krizę praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį Kinija kelis mėnesius vykdė karines pratybas, leido raketas į vandenis prie Taivano ir repetavo salos puolimą iš jūros.

„Kinai neabejotinai nori parodyti dar didesnį ryžtą nei 1996 m.“, – sakė Bonnie Glaser, JAV įsikūrusios Vokietijos Marshallo fondo ekspertų grupės Azijos programos direktorė.

Kinija per karines pratybas paleido virtinę balistinių raketų – Taibėjus

Kinija paleido keletą balistinių raketų į vandenis aplink Taivaną per ketvirtadienį vykstančias karines pratybas, pranešė Gynybos ministerija Taibėjuje ir pasmerkė Pekino „neprotingus veiksmus, keliančius pavojų taikai regione“.

„Nacionalinės gynybos ministerija pranešė, kad Kinijos komunistų partija apytikriai nuo 13 val. 56 min. paleido keletą „Dongfeng“ tipo balistinių raketų į  vandenis prie Taivano šiaurės rytų ir pietvakarių“, – sakoma trumpame ministerijos pranešime.

Atakuotos Taivano vyriausybės svetainės

Per JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą pagrindinės Taivano vyriausybės svetainės laikinai neveikė dėl kibernetinių atakų, manoma, susijusių su Kinija ir Rusija, ketvirtadienį pranešė Taipėjus.

Prezidento kanceliarijos, Užsienio reikalų ministerijos ir pagrindinio vyriausybės portalo anglų kalba tinklalapiai atakuoti antradienio vakarą, kai N. Pelosi atvyko į salą su svarbiu vizitu, supykdžiusiu Pekiną. Kinija, laikanti savarankiškai valdomą demokratinį Taivaną savo teritorijos dalimi ir ketinanti atsiimti salą, ketvirtadienį pradėjo didžiausias kada nors netoli Taivano surengtas karines pratybas.

Taivano gynybos ministerija taip pat pranešė, kad trečiadienį apie vidurnaktį jos svetainė maždaug valandą buvo neprieinama dėl DDoS atakos. Tai tokio pobūdžio trikdymo ataka, kai svetainę užplūsta informacijos užklausos, bet į ją nėra įsilaužiama.

Taivano užsienio reikalų ministerijos teigimu, atakos prieš jos svetainę ir vyriausybės anglišką portalą buvo susietos su Kinijos ir Rusijos IP adresais, iš kurių mėginta patekti į svetaines iki 8,5 mln. kartų per minutę. „Kadangi bet kuriuo metu gali įvykti priešiškų užsienio jėgų kibernetinės atakos, Užsienio reikalų ministerija ir toliau išliks budri“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė atstovė Joanne Ou. Prezidento kanceliarija pareiškė sustiprinsianti stebėjimą „išorinių jėgų hibridinio informacinio karo“ akivaizdoje.

Taipėjus kaltina Pekiną vykdant kibernetines atakas nuo 2016 m., kai buvo išrinkta prezidentė Tsai Ing-wen, laikanti salą suverenia valstybe, o ne Kinijos dalimi. Pareigūnų teigimu, Taivano vyriausybinės agentūros kasdien susiduria su maždaug penkiais milijonais kibernetinių atakų ir bandymų jas įvykdyti. 2020 m. Taivano valdžios institucijos pranešė, kad Kinijos įsilaužėliai įsiskverbė į mažiausiai 10 Taivano vyriausybinių agentūrų ir gavo prieigą prie maždaug 6 tūkst. elektroninio pašto paskyrų, mėgindami pavogti duomenis.

Ministras: Kinijos raketų tikriausiai nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje

Kinijos balistinės raketos pirmą kartą nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, ketvirtadienį sakė japonų gynybos ministras Nobuo Kishi (Nobuo Kišis).

„Penkios iš devynių Kinijos paleistų balistinių raketų, kaip manoma, nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje“, – reporteriams sakė N. Kishi.

Pranešimas pasirodė Kinijai surengus didžiules karines pratybas vandenyse aplink Taivaną.

Japonija „diplomatiniais kanalais pareiškė protestą Kinijai“, sakė N. Kishi ir pavadino šį klausimą „rimta problema, kuri turi įtakos mūsų nacionaliniam saugumui ir mūsų piliečių saugumui“.

Dalis piečiausios Japonijos Okinavos salos regiono yra netoli Taivano. N. Kishi sakė, kad tai buvo pirmas kartas, kai Kinijos balistinės raketos nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Ši zona tęsiasi 200 jūrmylių (apie 370 km) nuo Japonijos pakrantės linijos, už jos teritorinių vandenų ribų.

Paskelbtas paleistų raketų skaičius yra paremtas Japonijos vertinimu, sakė gynybos ministras.

Pasak jo, penkios raketos, panašu, nukrito į pietvakarius nuo Haterumos salos.

Kinija surengė kol kas didžiausias karines pratybas aplink Taivaną, kurį ji laiko neatsiejama savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Šie manevrai rengiami po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizito autonominėje demokratinėje saloje, išprovokavusio Pekino įniršį.

N. Pelosi trečiadienį išvyko iš Taivano po viešnagės, kuri buvo surengta nepaisant griežtų Pekino perspėjimų to nedaryti.

Ketvirtadienio vidurdienį vietos (7 val. Lietuvos) laiku prasidėjo „puolimo naudojant įprastų raketų ugnies galią“ mokymai vandenyse aplink Taivaną, pranešė kinų kariuomenė.

Japonija dar trečiadienį išreiškė susirūpinimą Kinijai dėl pratybų, sakydama, kad jos planuojamos vandenyse, kurie persidengia su jos išskirtine ekonomine zona.

Manoma, kad visos devynios raketos nukrito Kinijos numatytoje karinių pratybų teritorijoje, sakė N. Kishi.

Ministras atsisakė komentuoti Kinijos ketinimus dėl pratybų, tačiau pavadino jas „labai grėsmingomis“.

Japonija: keturios kinų raketos praskriejo virš Taivano pagrindinės salos

Keturios iš penkių Kinijos balistinių raketų, tikriausiai nukritusių Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, „kaip manoma, praskriejo virš Taivano pagrindinės salos“, ketvirtadienį paskelbė japonų Gynybos ministerija.

Japonija ragina Kiniją nedelsiant sustabdyti pratybas prie Taivano

Japonijos užsienio reikalų ministras Yoshimasa Hayashi (Jošimaša Hajašis) ketvirtadienį paragino Kiniją „nedelsiant nutraukti“ karines pratybas aplink Taivaną.

„Šį kartą Kinijos veiksmai turi rimtą poveikį regiono ir tarptautinės bendruomenės taikai bei stabilumui. Dar kartą reikalauju nedelsiant nutraukti šias karines pratybas“, – Y. Hayashi sakė žurnalistams Pnom Penyje, kur jis dalyvauja Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) susitikime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuviai

Lietuviai portretas
Lietuva nebus saugi kol landsbergius penės.

senis

senis portretas
senais laikais kariavo karaliai tarpusavi ,po to valstybės ,buvo naikinami žmonės ir kai likdavo protingesni nustodavo vienas kita užmušinėt ,darė gamtoje pusiausvira .nuo 40 jau tokio naikinimo neliko ir kilna noras vienas kita sunaikint ,matomai tai yra iš gamtos.

konservų CHUNTA, be Kinijos LR žinios, n e l y s k i t e į

konservų CHUNTA, be Kinijos LR žinios, n e l y s k i t e  į portretas
TAIVANĮ, kitaip n u d e g s i t e ne tik nagus , bet prarasite ir paskutinius p r o t o likučius.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių