Quantcast

Naujas įstatymas: gimusieji po 2009-ųjų – nerūkančiųjų karta?

  • Teksto dydis:

Jungtinėje Karalystėje (JK) skinasi kelią įstatymas, pagal kurį visiems gimusiems po 2009 metų būtų draudžiama pirkti cigaretes. Kadangi rūkalų amžius kasmet būtų didinamas metais, priėmus įstatymą, dabartiniai keturiolikmečiai cigarečių legaliai nebegalėtų nusipirkti niekada. Taip siekiama sukurti nerūkančiųjų kartą.

Įstatymas, kuriuo JK siekiama sukurti nerūkančiųjų kartą, skinasi kelią parlamente. Bendruomenių rūmai jam tarė pirmą taip.  

Jeigu įstatymas sulauks ir kito galutinio „taip“, bus draudžiama parduoti cigaretes gimusiems po 2009-ųjų metų sausio mėnesio. Taip norima pasiekti, kad jaunimas net nepradėtų rūkyti ir atsirastų nerūkančiųjų karta.  

„Jei nebūčiau užsidegusi pirmosios cigaretės, dabar nerūkyčiau“, – tikino praeivė.

Skaičiuojama, kad rūko apie 13 proc. arba apie 6,5 mln. britų. Apie 400 tūkst. vaikų nuo vienuolikos iki penkiolikos metų yra bandę rūkyti. Apklausos rodo, kad maždaug du trečdaliai žmonių JK pritaria laipsniškam rūkymo draudimui.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jei tėvai neprieštarauja, kad jų vaikai rūkytų, jie pirks rūkalus savo vaikams. Turiu du vaikus, paprastai nerūkau šalia jų ir nerūkau namuose, manau, kad svarbu to nedaryti. Bet taip, pardavimai, pavyzdžiui, elektroninių cigarečių, tikrai didėja ir tai gana pavojinga“, – teigė moteris. 

Tiesa, paties JK premjero įinicijuotam siūlymui nepritaria ir kai kurie jo partijos nariai konservatoriai. Jo pirmtakė Liz Truss teigia, kad taip bandoma suvaržyti žmogaus laisves, o kitas buvęs premjeras Borisas Džonsonas mano, kad yra beprotiška, jog Vinstono Čerčilio partija draus cigarus.

Nerūkančiųjų kartą bandė sukurti ir Naujoji Zelandija, panašus įstatymas ten buvo priimtas prieš pusantrų metų, tačiau šių metų pradžioje pasikeitė valdžia ir šis draudimas buvo atšauktas – esą yra geresnių priemonių rūkymą mažinti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Kam cigaretės reikalingos, nes bus vežimai "žolytės" ir "kokso" ?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių