Quantcast

Per pirmąjį oficialų vizitą Vokietijoje R. Sunakas aptars su kancleriu O. Scholzu saugumą Europoje

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas trečiadienį lankysis Berlyne, pirmą kartą nuo tada, kai prieš pusantrų metų pradėjo eiti pareigas.

Per susitikimą su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu daugiausia dėmesio bus skiriama karinei pagalbai Ukrainai ir karui Gazos Ruože. Tikėtina, kad bus aptartas ir prieštaringai vertinamas Didžiosios Britanijos prieglobsčio susitarimas su Ruanda, antradienį patvirtintas Didžiosios Britanijos parlamento.

Didžioji Britanija jau daugiau nei ketverius metus nėra Europos Sąjungos (ES) narė, bet ir toliau yra viena svarbiausių Vokietijos sąjungininkių NATO, Didžiajame septynete (G7) ir G20 šalių grupėje. Drauge su Vokietija ji yra svarbiausia Europoje ginklų Ukrainai tiekėja ir ką tik pažadėjo didžiulę naują karinę pagalbą.

Kitaip nei Vokietija, Didžioji Britanija Artimuosiuose Rytuose neseniai dalyvavo ginant Izraelį nuo didelio masto Irano puolimo.

Vokietijoje didelio dėmesio ir kritikos sulaukė Didžiosios Britanijos prieglobsčio paktas su Ruanda. Pagal jį į Jungtinę Karalystę be reikiamų dokumentų atvykę prieglobsčio prašytojai galės būti nedelsiant deportuoti į Rytų Afrikos šalį ir ten prašyti prieglobsčio. Vokietijoje opozicija taip pat ragina perkelti prieglobsčio procedūras į ES nepriklausančias šalis.

R. Sunako vizitas Berlyne rengiamas antrąją jo dviejų dienų kelionės po Europą dieną. Antradienį jis lankėsi Lenkijos sostinėje Varšuvoje ir pažadėjo iki 2030 m. palaipsniui padidinti Jungtinės Karalystės išlaidas gynybai iki 2,5 proc, bendrojo vidaus produkto. R. Sunakas sakė, kad Vakarai išgyvena pavojingiausią laikotarpį nuo šaltojo karo pabaigos, kai Rusija jau trečius metus puola Ukrainą, o Artimuosiuose Rytuose yra pavojus, kad konfliktas išplis. Šių pasaulinių grėsmių akivaizdoje NATO šalys patiria spaudimą didinti išlaidas gynybai.

R. Sunakas ir O. Scholzas ketina paskelbti planus bendrai sukurti nuotoliniu būdu valdomas haubicų artilerijos sistemas, kurios bus montuojamos šarvuočiuose „Boxer“. Tikėtina, kad jie aptars ir Vokietijos iniciatyvą sukurti Europoje bendrą oro gynybą. Berlynas ragina sąjungininkes kartu pirkti atgrasymo sistemas. 2020 m. pradžioje iš ES pasitraukusi Jungtinė Karalystė yra viena iš maždaug 20 šalių, dalyvaujančių įgyvendinant šį planą.

Europos dangaus skydo projektas apimtų bendrus trumpojo, vidutinio ir ilgojo nuotolio sistemų pirkimus, įskaitant Vokietijos gamybos sistemas „Iris-T“, amerikiečių gamybos sistemas „Patriot“ ir JAV bei Izraelio gamybos „Arrow 3“.

Prancūzija kol kas atsisako pasirašyti šį paktą, ji nori, kad oro gynybai būtų naudojama Europos gamybos įranga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių