Quantcast

Po karo buvęs Ukrainos prezidentas P. Porošenka tikisi sugrįžti į valdžią

Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tikisi grįžti į aukščiausią postą savo šalyje, jis tai sakė trečiadienio rytą transliuotame interviu televizijai „Al Jazeera“.

Karo sąlygomis rinkimai negali būti surengti, tačiau P. Porošenka aiškiai pasakė, kad planuoja pradėti kampaniją, kai tik jie galės būti surengti. Tačiau prieš tai Ukraina turi laimėti pergalę prieš Rusiją, sakė jis.

„Šis karas susijęs ne tik su Ukraina. Jis susijęs su pasaulio tvarka, laisve, demokratija, – sakė P. Porošenka. – Mes čia kovojame ir gelbėjame pasaulį“.

Didžiausiai neuždraustai opozicinei partijai vadovaujantis P. Porošenka sakė, kad alternatyvus planas galėtų būti agitacija dėl vietos Europos Parlamente, kai Ukraina įstos į Europos Sąjungą.

P. Porošenka ėjo prezidento pareigas penkerius metus, o per rinkimus 2019 m. pralaimėjo Volodymyrui Zelenskiui. Pagal Konstituciją prezidento rinkimai turėjo būti surengti sekmadienį, bet to neįvyko. Apklausos rodo Ukrainos visuomenė nepritarimą, kad rinkimai būtų rengiami karo sąlygomis. V. Zelenskio kadencija oficialiai baigsis gegužės 20 d., tačiau Konstitucija leidžia jam toliau eiti pareigas, kol jas perims kitas išrinktas prezidentas.

Panašu, kad Rusija ketina pasinaudoti šia padėtimi propagandos tikslais. Antradienį partijos „Teisinga Rusija – už tiesą“ vadovas Sergejus Mironovas pareiškė, kad po gegužės 20 d. V. Zelenskis neva taps diktatoriumi. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau yra sakęs, kad po šios datos Maskvai esą nebereikės kalbėtis su V. Zelenskiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių