Quantcast

Premjerė: Danija Ukrainai skirs 19 naikintuvų F-16

Danija Ukrainai skirs 19 modernių naikintuvų F-16, sekmadienį sakė danų premjerė Mette Frederiksen (Metė Frederiksen).

Apie tai paskelbta Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito Danijoje metu.

Socialiniame tinkle „Telegram“ V. Zelenskis padėkojo Danijai už šį sprendimą ir gyrė derybas su M. Frederiksen.

„Mūsų pilotai ir inžinieriai jau pradėjo mokymus Danijoje. Danija Ukrainai suteiks 19 lėktuvų F-16. Dirbame prie mokymo spartos. Šiandien taip pat aptarėme galimybę išplėsti mokymo misijas. Algoritmas yra aiškus. Mūsų F-16 koalicija įrodo savo efektyvumą“, – rašė jis.

Mūsų pilotai ir inžinieriai jau pradėjo mokymus Danijoje. Danija Ukrainai suteiks 19 lėktuvų F-16.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas savo ruožtu „Telegram“ parašė: „Yra susitarimų dėl mūsų pilotų mokymo valdyti F-16, taip pat dėl 19 lėktuvų perdavimo Ukrainai iš Danijos po to, kai bus baigti mokymai.“

„Esame dėkingi ministrei pirmininkei Mette Frederiksen už paramą Ukrainai. Jos indėlis stiprinant mūsų šalies saugumą yra neįkainojamas“, – pridūrė jis.

Anksčiau sekmadienį V. Zelenskis nusileido Skriudstrupo oro pajėgų bazėje pietinėje šalies dalyje. Socialiniuose tinkluose paskelbta nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip Ukrainos prezidentas apžiūri naikintuvą ir jame sėdi.

„Danija visapusiškai remia Ukrainą ir yra pasirengusi“ tai daryti „tiek, kiek reikės“, sakoma M. Frederiksen pareiškime, paskelbtame prieš V. Zelenskio atvykimą.

„Didžiuojuosi, kad Danija kartu su Nyderlandais skirs naikintuvus F-16 Ukrainos kovai už laisvę prieš Rusiją ir jos beprasmišką agresiją. Danijos parama Ukrainai yra nepajudinama“, – savo ruožtu sakė Danijos gynybos ministras J. Ellemannas-Jensenas (Jakobas Elemanas-Jensenas).

„Sutinkame perduoti Ukrainai ir Ukrainos karinėms oro pajėgoms lėktuvus F-16, glaudžiai bendradarbiaudami su JAV ir kitais partneriais, kai bus įvykdytos tokio perdavimo sąlygos“, – sakė jo ministerija pareiškime.

Anksčiau sekmadienį V. Zelenskis lankėsi Nyderlanduose. Šio vizito metu Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) irgi patvirtino, kad Kyjivui bus perduota naikintuvų F-16.

V. Zelenskis sekmadienį sveikino šios šalies sprendimą tiekti naikintuvus F-16 Ukrainos oro pajėgoms sustiprinti ir pavadino jį istoriniu.

Tai įvyko praėjus dviem dienoms po to, kai Jungtinės Valstijos pritarė, kad Ukrainai Nyderlandai ir Danija perduotų šių JAV gamybos karo lėktuvų.

Vašingtonas taiko griežtas taisykles dėl amerikietiškos karinės įrangos pardavimo ar perdavimo.

Olandai ir danai vadovauja planui mokyti Ukrainos pilotus valdyti JAV pagamintus orlaivius.

Ukraina jau seniai prašė Vakarų modernių naikintuvų, kurie suteiktų jai kovinį pranašumą kovojant su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDanijanaikintuvaiVolodymyrasZelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių