Quantcast

Sakartvelas turi naują premjerą

Naujuoju Sakartvelo premjeru tapo Iraklis Kobachidzė iš partijos „Sakartvelo svajonė“. Parlamente Tbilisyje dauguma deputatų parėmė 45-erių teisininko kandidatūrą. Tada prezidentė Salomė Zurabišvili oficialiai paskyrė jį vadovauti vyriausybei – nors prieš kelias dienas dar suabejojo jo lojalumu proeuropietiškam Sakartvelo kursui. Ligšiolinis premjeras Iraklis Garibašvilis prieš savaitę atsistatydino. Jo ir I. Kobachidzės politinės pažiūros panašios.

I. Kobachidzė iki šiol buvo valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ lyderis. Jo kandidatūros iškėlimas į premjerus siejamas su milijardinį turtą valdančiu oligarchu Bidzina Ivanišviliu. Partijos garbės pirmininkas laikomas labai įtakingu žmogumi  ir nori vėl vaidinti aktyvesnį vaidmenį politikoje.

Sakartvele šiais metais vyks svarbūs rinkimai. Buvusi sovietinė respublika prie Juodosios jūros per ES viršūnių susitikimą praėjusį gruodį buvo paskelbta šalimi kandidate. Partija „Sakartvelo svajonė“, anot jos pačios, yra už suartėjimą su ES ir kandidatės statusą vadina sėkme.

Kartu vyriausybė palaiko glaudžius kontaktus su Maskva ir neremia Vakarų sankcijų Maskvai. I. Kobachidzė kaltina Ukrainos sąjungininkes norint įtraukti Sakartvelą į karą su Rusija.

Provakarietiška prezidentė S. Zurabišvili, kuri turi tik nedaug galių, vis kaltina vyriausybę prorusišku kursu. Ir pastarojoje savo ataskaitoje ji antradienį kaltino B. Ivanišvilį dėl svyruojančio užsienio politikos kurso ir augančios korupcijos šalyje. I. Kobachidzės adresu prezidentė sakė: „Kaip jūs ketinate mūsų visuomenėje įtvirtinti europietiškas vertybes? Kaip ketinate įgyvendinti ES rekomendacijas prieš būsimus rinkimus?“ Ji priminė, kad I. Kobachidzė 2019-aisiais, būdamas parlamento pirmininkas, pritarė ginčytinam vieno rusų parlamentaro apsilankymui parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagaliau

Pagaliau portretas
Pagaliau pripažinta tikrovė. Iš Gruzijos išstojus Abchazijai ir Pietų Osetijai, liko tik Sakartvelas.

Daiktus

Daiktus  portretas
reikia vadinti tikrais vardais, Gruzija turi naują premjera, o to šūdavelo žemėlapyje niekur neradau, gal pas negrus ,o gal marse
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių