Quantcast

Sočyje R. T. Erdoganas bandys įtikinti V. Putiną atgaivinti Ukrainos grūdų susitarimą

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį nuvyks pas Rusijos lyderį Vladimirą Putiną bandyti iki rudens derliaus nuėmimo atgaivinti Ukrainos grūdų eksporto susitarimą.

Pirmasis R. T. Erdogano susitikimas su V. Putinu nuo spalio rengiamas tuo metu, kai Rusijos pajėgos bando sulaikyti naują Kyjivo puolimą, kuris po tris mėnesius trukusių žiaurių mūšių Ukrainos pietiniame fronte pradėjo teikti vilčių.

Turkijos vadovas tikisi, kad neoficialus aukščiausiojo lygio susitikimas Juodosios jūros kurorte Sočyje taps pagrindu taikos deryboms, apie kurias diskutuoja kai kurie Vakarų pareigūnai, tačiau abi pusės nori, kad jos vyktų tik joms priimtinomis sąlygomis.

R. T. Erdoganas buvo vienas iš nedaugelio NATO lyderių, atvirai palaikančių ryšį su V. Putinu.

Abiejų lyderių santykiai buvo artimi, bet audringi ir, atrodo, dar labiau sustiprėjo po to, kai 2022 metų vasarį Rusija pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą.

V. Putino sprendimas taikyti nuolaidas ir atidėti Turkijos mokėjimus už rusiškų dujų importą padėjo sušvelninti ekonomikos krizę, dėl kurios R. T. Erdoganas gegužę vos nepralaimėjo rinkimų.

Turkija savo ruožtu atsisakė prisijungti prie Vakarų sankcijų Maskvai ir tapo svarbia vieta, kurioje Rusija gali gauti paslaugų ir prekių.

Tačiau R. T. Erdoganas taip pat erzina V. Putiną tiekdamas Ukrainai ginklus ir remdamas jos siekius prisijungti prie NATO.

Kremlius ypač supyko, kai liepą R. T. Erdoganas leido Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui parsivežti penkis ukrainiečių vadus, kuriuos Rusija išsiuntė į Turkiją per svarbų apsikeitimą belaisviais.

Vadai turėjo likti Turkijoje ir Kremlius įspėjo, kad į tai bus atsižvelgta būsimuose susitarimuose su R. T. Erdoganu.

Tačiau ir Maskva, ir Kyjivas dabar siekia R. T. Erdogano palaikymo jų priešpriešoje dėl grūdų ir karo veiksmų Juodojoje jūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių