Quantcast

Ukrainoje įvyko barščių virimo „maratonas“

  • Teksto dydis:

Ukrainoje penktadienį įvyko iniciatyva, kurios metu virėjai iš visos šalies susirinko Kijeve virti barščių, taip siekdami paraginti Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO) patvirtinti šį patiekalą Ukrainos kultūros paveldu – iniciatyva, kuri labai erzina kaimynę Rusiją.

Ukrainos kultūros ministerija šį mėnesį turėtų pateikti paraišką UNESCO, prašydama įtraukti barščius – tradicinį burokėlių ir kopūstų patiekalą – į nematerialųjį šalies kultūros paveldą.

Iniciatyvai vadovavo Ukrainos virtuvės šefas Jevhenas Klopotenko,  kartu su Kultūros ministerija subūręs 25 ukrainiečių virėjus, kurie per dviejų valandų tiesioginę transliaciją, pavadintą „maratonu“, gamino barščius pagal autentiškus savo regionų receptus.

„Turime pasiimti tai, ką turime, ką mėgstame, ir daug apie tai kalbėti, daug reklamuoti ir kaip galėdami geriau išsaugoti“, – prasidėjus transliacijai kalbėjo J. Klopotenko.

Ukrainos nacionalinė rekordų agentūra pranešė, kad renginys tapo didžiausiu renginiu šalies istorijoje, per kurį vienu metu buvo verdami barščiai.

Praėjusiais metais Rusija smarkiai pasipiktino išgirdusi, kad Ukraina pranešė apie savo ketinimus pateikti paraišką UNESCO.

Rusijos vyriausybė net patraukė į socialinį tinklą „Twitter“, kur pareiškė, kad barščiai yra „vienas garsiausių ir mylimiausių Rusijos patiekalų ir tradicinės virtuvės simbolių“.

Įtampa tarp Kijevo ir Maskvos įsiplieskė po Sovietų Sąjungos iširimo 1991 metų, o po provakarietiško sukilimo Kijeve 2014 metais, po kurio Rusija aneksavo Krymą ir palaikė separatistus rytuose, konfrontacija dar labiau sustiprėjo.

Viena virėjų per penktadienio renginį buvo L. Kozakevič, atstovavusi Krymui ir gaminusi unikalią patiekalo versiją su kukurūzais, svarainiais ir levandomis.

Visgi pagrindinis Krymo barščių ingredientas, pasak virėjos, yra „kolegialumas“.

„Kad mes esame ir būsime kartu“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nejaugi

Nejaugi portretas
ir musu prezidento globotine ten vire sriuba. Kam ji atstovavo. Ko gero Lietuvai.

Jonas

Jonas portretas
Ukrainieciai lietuviskus barscius pasikeite ant savo skonio ir gamina kitaip. Skanu, bet kiti produktai, tas pats pavadinimas. Lenkai irgi kiek kitaip. O rusai tai kose is kirvio megsta gaminti. Ir palmiu aliejaus.

Svetka

Svetka portretas
Pabėgėlė atstovavo Lietuva
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių