Quantcast

V. Zelenskis vyksta į Turkiją: su R. T. Erdoganu aptars karą, laivybą Juodojoje jūroje

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį turi atvykti į Stambulą derybų su Turkijos kolega Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) dėl Rusijos pradėto plataus masto karo ir laivybos Juodojoje jūroje.

Remiantis Turkijos prezidentūros paskelbtais planais, abu lyderiai penktadienio vakarą turi susitikti Dolmabachčės rūmuose Stambule ir surengti spaudos konferenciją.

V. Zelenskio biuras pranešė, kad jiedu aptars Kyjivo pasiūlytą taikos planą, taip pat laivybos Juodojoje jūroje saugumą, pasaulinį aprūpinimo maistu stabilumą ir Rusijos laikomų ukrainiečių belaisvių, taip pat – politinių kalinių, paleidimą.

NATO narė Turkija per daugiau nei dvejus metus trunkantį karą stengiasi palaikyti gerus santykius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu, o R. T. Erdoganas save pozicionuoja kaip svarbų tarpininką ir galimą taikdarį.

Turkijos diplomatinis šaltinis penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad Ankara „dar kartą pabrėš, jog ir toliau tvirtai remiame Ukrainos, įskaitant Krymą, teritorinį vientisumą, suverenitetą ir nepriklausomybę“.

„Laikas pradėti dialogą“

Pirmosiomis karo savaitėmis Turkijoje vyko nesėkmingos Kyjivo ir Maskvos derybos dėl paliaubų. Ankara tikisi kada nors ateityje atnaujinti šias derybas.

„Abi pusės pasiekė ribą, atsižvelgiant į tai, ką jos gali pasiekti karu, – anksčiau kovą sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas (Chakanas Fidanas). – Manome, kad atėjo laikas pradėti dialogą dėl ugnies nutraukimo.“

Strateginė Turkijos padėtis prie Juodosios jūros ir Bosforo sąsiaurio kontrolė suteikia jai išskirtinį karinį, politinį ir ekonominį vaidmenį konflikte.

2022-ųjų liepą Ankara tarpininkavo sudarant sandorį dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo Juodąja jūra – svarbiausią iki šiol Kyjivo ir Maskvos pasiektą diplomatinį susitarimą.

Po metų Maskva pasitraukė iš šios iniciatyvos, leidusios saugiai gabenti Ukrainos žemės ūkio produkciją per užminuotą Juodąją jūrą, skųsdamasi, kad sąlygos esą buvo nesąžiningos.

Nuo to laiko Kyjivas pradėjo krovinius gabenti alternatyviu eksporto maršrutu, besidriekiančiu palei pakrantę. Turkija atkakliai siekia susitarimo, kuris užtikrintų, kad krovininiai laivai vėl galėtų saugiai plaukioti šiuose vandenyse.

Praėjusiais metais apsilankęs Turkijoje V. Zelenskis į Kyjivą grįžo su penkiais ukrainiečių brigados „Azov“ vadais, kurie pagal susitarimą su Maskva dėl apsikeitimo belaisviais Turkijoje turėjo likti iki karo pabaigos.

Penktadienį Ukrainos vadovas taip pat apsilankys laivų statyklose, kuriose statomos jo šalies kariniam laivynui skirtos korvetės, ir susitiks su Turkijos gynybos pramonės bendrovių atstovais, nurodė V. Zelenskio biuras.

Ryšiai su Rusija

Turkijos sąjungininkai Vakaruose ne kartą reiškė susirūpinimą dėl glaudžių Ankaros santykių su Maskva.

Ankara, priklausoma nuo Rusijos energijos išteklių, yra atidžiai prižiūrima dėl savo vaidmens padedant Rusijai apeiti Vakarų taikomus prekybos apribojimus.

Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas kelioms Turkijos bendrovėms už tai, kad jos padėjo Maskvai įsigyti prekių, kurias galėtų naudoti Kremliaus ginkluotosios pajėgos.

V. Zelenskio ir R. T. Erdogano susitikimas įvyks praėjus savaitei po to, kai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Antalijoje vykusiame diplomatiniame forume susitiko su H. Fidanu.

Praėjusį mėnesį Turkijoje turėjo apsilankyti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tačiau Maskva kelionę atidėjo, pranešė turkų ir rusų žiniasklaida, remdamasi diplomatiniais šaltiniais. Kremlius nurodė, kad siekia parinkti naują vizito datą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių