Quantcast

Valstybinė žiniasklaida: Pekinas žada stiprinti strateginį bendradarbiavimą su Maskva

  • Teksto dydis:

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) antradienį pareiškė, kad Pekinas stiprins strateginį bendradarbiavimą su Maskva, skelbia Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Pekinui ir Maskvai stiprinant diplomatinius santykius Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą akivaizdoje, pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atvyko į Kiniją dviejų dienų oficialaus vizito.

Pastaraisiais metais Kinija ir Rusija sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o jų strateginė partnerystė tapo dar glaudesnė po to, kai 2022 metų vasario mėnesį Maskva pasiuntė karius į Ukrainą.

Tačiau analitikai teigia, kad santykiuose su Rusija pranašumą turi Kinija ir kad Pekino įtaka auga, o Maskvos tarptautinė izoliacija tik gilėja.

Antradienį vykusio susitikimo metu Wang Yi pažadėjo: „Kinija rems stabilų Rusijos vystymąsi vadovaujant [Rusijos prezidentui Vladimirui] Putinui“.

„Pekinas ir Maskva ir toliau stiprins strateginį bendradarbiavimą pasaulinėje arenoje ir teiks vienas kitam tvirtą paramą“, – sakė Wang Yi,  skelbia Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Pekine surengtoje bendroje spaudos konferencijoje Wang Yi pareiškė, kad Pekinas ir Maskva turi būti „sąžiningumo ir teisingumo“ pusėje.

„Kinija ir Rusija turi aiškiai laikytis istorinės pažangos, sąžiningumo ir teisingumo principų“, –  sakė Wang Yi. Pasak jo, šalys „ir toliau palaikys glaudžius mainus įvairiomis formomis“.

Manau, kad tvirtai vadovaujant prezidentui Putinui Rusijos žmonių laukia šviesi ateitis.

Kinijos diplomatijos vadovas sakė su S. Lavrovu aptaręs konfliktus Gazos Ruože ir Ukrainoje.

„Užsienio reikalų ministras Lavrovas ir aš nuodugniai aptarėme kelis tarptautinius ir regioninius „karštus“ klausimus, [...] įskaitant Ukrainos ir palestiniečių bei Izraelio konfliktus“, – spaudos konferencijoje sakė Wang Yi.

„Žmonių parama“

Per susitikimą su S. Lavrovu Wang Yi sakė, kad „žmonių parama yra jos pažangos šaltinis“, rašė Rusijos valstybinis laikraštis „Izvestija“.

„Manau, kad tvirtai vadovaujant prezidentui Putinui Rusijos žmonių laukia šviesi ateitis“, – pridūrė kinų užsienio reikalų ministras.

Tuo metu S. Lavrovas padėkojo Kinijai už paramą po neseniai įvykusio V. Putino perrinkimo prezidento rinkimuose be realios konkurencijos.

„[Kinijos prezidentas] Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) [...] vienas pirmųjų pasveikino išrinktąjį prezidentą Putiną, ir mes apskritai esame dėkingi savo draugams kinams už šią paramą“, – sakė S. Lavrovas.

„Rinkimų rezultatai patvirtino gilų Rusijos žmonių pasitikėjimą mūsų lyderiu ir vykdoma vidaus bei užsienio politika“, – pridūrė jis, teigia „RIA Novosti“.

„Tai pasakytina ir apie strateginės sąveikos ir partnerystės su KLR (Kinija) stiprinimą“, – sakė S. Lavrovas.

S. Lavrovas taip pat peikė „neteisėtas Vakarų sankcijas“ Rusijai ir kitoms šalims.

Vakarai „taiko neteisėtas sankcijas daugeliui valstybių, tarp jų, žinoma, ir Rusijai“, – sakė S. Lavrovas spaudos konferencijoje.

„Ši politika pradedama aktyviai taikyti ir Kinijos atžvilgiu“, – teigė jis.

Praėjusį kartą S. Lavrovas Pekine lankėsi spalį, kai dalyvavo tarptautiniame forume dėl Kinijos prezidento vykdomos „Juostos ir kelio iniciatyvos“.

Maskvai 2022 metų vasarį pradėjus didelio masto invaziją į Ukrainą, Rusijos ir Kinijos santykiai stiprėja.

Kinija save vaizduoja neutralia šio karo atžvilgiu ir ragina politiškai išspręsti konfliktą. Pekinas atsisako pasmerkti Maskvos invaziją ir per pastaruosius dvejus metus tapo pagrindiniu Rusijos prekybos partneriu.

Vakarų šalys nuolat ragina Kiniją pasinaudoti savo įtaka Kremliui ir vaidinti didesnį vaidmenį atkuriant taiką Ukrainoje.

Praėjusią savaitę Briuselyje JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) žurnalistams sakė, kad „Kinija ir toliau tiekia medžiagas Rusijos gynybos industrinei bazei remti“.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen), pirmadienį baigusi vizitą Kinijoje, perspėjo kinų pareigūnus dėl paramos Rusijai įsigyjant karinę įrangą pasekmių.


Šiame straipsnyje: KinijaRusijastrateginis bendradarbiavimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių