Quantcast

Xi Jinpingas V. Putinui: Kinijos ir Rusijos ryšiai prisideda prie taikos

  • Teksto dydis:

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ketvirtadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškė, kad Pekino ryšiai su Maskva prisideda prie taikos, todėl jis nori stiprinti abiejų šalių santykius, pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

„Kinijos ir Rusijos santykiai ne tik atitinka pagrindinius abiejų šalių interesus, [...] bet ir skatina taiką“, – Pekine V. Putinui sakė Xi Jinpingas.

„Kinija yra pasirengusi bendradarbiauti su Rusija, kad [...] užtikrintų sąžiningumą ir teisingumą pasaulyje“, – pridūrė jis.

Tai pirmoji V. Putino kelionė į užsienį nuo jo perrinkimo kovą ir antroji per kiek daugiau nei pusmetį į Kiniją, tapusią Rusijos ekonominio gelbėjimosi ratu po to, kai Vakarai Maskvai pritaikė precedento neturinčias sankcijas dėl jos karo Ukrainoje.

V. Putiną, kuris siekia didesnės Kinijos paramos savo karo veiksmams Ukrainoje ir izoliuotai ekonomikai, Xi Jinpingas pasveikino per iškilmingą sutikimo ceremoniją prie Pekino centre esančios Didžiosios liaudies salės, parodė valstybinio transliuotojo CCTV filmuota medžiaga.

Abiejų šalių nacionaliniais himnais ir karinėmis melodijomis prasidėjo dviejų dienų V. Putino vizitas, kuriuo tikimasi pagilinti šalių santykius. Šie, kaip yra pareiškę Pekinas ir Maskva, neturi ribų.

Kinijos ir Rusijos santykiai ne tik atitinka pagrindinius abiejų šalių interesus, [...] bet ir skatina taiką.

„Šiandieniniai Kinijos ir Rusijos santykiai yra sunkiai užsitarnauti, todėl abi šalys turi juos puoselėti ir jais rūpintis“, – teigė Xi Jinpingas.

V. Putinas savo ruožtu Xi Jinpingui pasakė, kad abiejų šalių santykiai yra „stabilizuojantys veiksniai tarptautinėje arenoje“.

„Rusijos ir Kinijos santykiai nėra oportunistiniai ir nėra nukreipti prieš ką nors“, – teigė V. Putinas, remiantis Rusijos televizijos filmuota medžiaga.

Ekspertai tikisi, kad šią savaitę vykstančiame itin simboliniame susitikime bus keliami tostai už partnerystę be ribų, pasirašyta susitarimų ir pažadėta didinti prekybą.

Kremlius pranešė, kad po derybų abu lyderiai pasirašys bendrą deklaraciją ir dalyvaus vakare, skirtame abiejų šalių diplomatinių santykių 75 metų sukakčiai paminėti.

V. Putinas taip pat susitiks su premjeru Li Qiangu (Li Čiangu) – antru įtakingiausiu kinų politiku – ir vyks į šiaurės rytinį Harbino miestą, kur vyks prekybos ir investicijų paroda.


Šiame straipsnyje: KinijaRusijasantykiaiXi JinpingasVladimiras Putinaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių