Quantcast

Žiniasklaida: Vokietijos žvalgyba seks ultradešiniųjų partiją AfD

Vokietijos vidaus žvalgybos agentūra nusprendė stebėti kraštutinių dešiniųjų partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) dėl jos keliamos grėsmės demokratijai, trečiadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Šis sprendimas yra skaudus smūgis šiai antiimigracinei partijai svarbiais rinkimų metais.

Federalinė konstitucijos apsaugos tarnyba (BfV) nusprendė stebėti AfD dėl įtariamų sąsajų su kraštutinių dešiniųjų ekstremizmu, pranešė žurnalas „Der Spiegel“.

Skelbiama, kad sprendimas vykdyti stebėjimą buvo priimtas praėjusios savaitės pabaigoje. Jis sudaro sąlygas žvalgybos agentams sekti partiją, pasiklausyti telefoninių pokalbių ir galbūt naudotis slaptais informatoriais.

Sprendimas buvo priimtas po dvejus metus trukusio tyrimo parengus daugiau kaip 1 tūkst. puslapių ataskaitą su įrodymais, tarp kurių yra keli šimtai įvairaus rango AfD narių kalbų bei pareiškimų, nurodė „Der Spiegel“.

Antiislamiška, ultradešinioji AfD dažnai išprovokuodavo kontroversijų savo raginimais Vokietijai liautis atgailavus už Antrojo pasaulinio karo nusikaltimus. Įtakingas partijos veikėjas Alexanderas Gaulandas (Aleksandras Gaulandas) nacių valdymo laikotarpį yra pavadinęs „paukščio išmatų dėmele“ Vokietijos istorijoje.

Nors AfD yra didžiausia opozicinė partija parlamente, jos populiarumas pastaruoju metu sumažėjo, dėl koronaviruso pandemijos dėmesio centre įsitvirtinus kanclerės Angelos Merkel valdančiosios koalicijos partijoms.

Partijos šiemet laukia šešeri žemių rinkimai ir visuotiniai rinkimai rugsėjo 26-ąją, kurie bus pirmi per 15 metų be A. Merkel, nusprendusios trauktis iš politikos.

Pirmasis regioninis išbandymas bus kovo 14-ąją įvyksiantys rinkimai Badene-Viurtemberge ir Reino krašte-Pfalce. Abiejose žemėse AfD populiarumas yra maždaug 10 procentų.

Pernai BfV jau ėmė stebėti partijos radikaliąją frakciją, vadinamą „Der Fluegel“ („Sparnu“). Šių priemonių buvo imtasi dėl jos ryšių su žinomais neonaciais ir įtariamų konstitucijos pažeidimų.

Frakcija, kuriai vadovavo kontroversiškais pareiškimais garsėjantis Bjoernas Hoecke (Bjornas Hekė), pernai kovą paskelbė apie savo išformavimą,  bet daugelis iš 7 000 jos narių toliau aktyviai veikia AfD.

Anot „Der Spiegel“, išlikusi „Der Fluegel“ įtaka partijoje, taip pat AfD ryšiai su įvairiomis ultradešiniųjų ekstremistinėmis organizacijomis buvo pagrindiniai veiksniai, paskatinę BfV pradėti šios politinės jėgos stebėjimą.

AfD regioniniai skyriai Tiuringijoje, Brandenburge, Saksonijoje ir Saksonijoje-Anhalte taip pat paskelbti įtariamais dėl ryšių su dešiniuoju ekstremizmu.

Anot „Der Spiegel“, BfV dar nepradėjo sekti partijos ir negali oficialiai paskelbti savo sprendimo, nes tebevyksta teisinis ginčas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Lietuvos žvalgyba privalo SEKTI Laisvės partiją, Liberalų partiją ir Konservatorių partiją. Tai atvirai antilietuviškos, antikonstitucinę veiklą vykdančios ekstremistinės organizacijos. Atvirai atmetančios demokratinius principus ir einančios Lukašenkos BALTARUSIJOS ir PUTINO RUSIJOS diktatūros keliu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių