Quantcast

Čarlstono juodaodžių bažnyčia po šaudynių vėl atsidarė

  • Teksto dydis:

Pietų Karolinoje istorinė juodaodžių bažnyčia, kurioje baltasis užpuolikas praeitą savaitę nušovė devynis afroamerikiečius, sekmadienį pirmąkart po tų žudynių surengė pamaldas, per kurias buvo jaudinamai pagerbtos aukos.

Keli šimtai maldininkų, kurių daugelis verkė, susirinko Emanuelio afrikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje per pamaldas, kurioms vadovavo atvykę dvasininkai, nes šių maldos namų vadovas buvo tarp nužudytųjų įtariamo baltųjų viršenybės šalininko.

Šios pamaldos suteikė sielvarto prislėgtam Čarlstono miestui, kuris kadaise buvo transatlantinės vergų prekybos sostinė Amerikoje, galimybę pabrėžti savo sėkmę nepasiduoti numanomoms užpuoliko pastangoms pakurstyti rasinę neapykantą.

Emanuelio bažnyčioje susirinkę žmonės tvirtino, kad prisipažinusiam užpuolikui – 21 metų Dylannui Stormui Roofui (Dilanui Stormui Rufui), gyvenusiam viename miestelyje netoli valstijos sostinės Kolumbijos, nepavyko sužlugdyti šios bendruomenės meilės ir tikėjimo dvasios.

„Jie buvo Viešpaties namuose, tyrinėdami Tavo žodį, melsdamiesi vienas su kitu“, – viešintis dvasininkas Johnas Gillisonas (Džonas Gilisonas) pareiškė iš sakyklos.

„Tačiau velnias taip pat įžengė. Ir velnias mėgino perimti valdžią, – pridūrė jis. – Ačiū Dievui, aleliuja, kad velnias nesugebėjo užvaldyti Tavo žmonių. Ir velnias negali užvaldyti tavo bažnyčios.“

Maldininkai išėjo į gatvę, kur per garsiakalbius buvo tiesiogiai transliuojamos dvi valandas trukusių pamaldų giesmės ir maldos, kurių klausėsi šimtai tikinčiųjų, susirinkusių prie bažnyčios kaitrią vasaros dieną.

Vėliau dieną daugiau negu 10 tūkst. žmonių susikibo rankomis ant 4 km ilgio Arthuro Ravenelio (Arturo Ravenelio) tilto, demonstruodami solidarumą su Emanuelio bažnyčios bendruomene.

„Dabar svarbios ne vien juodaodžių gyvybės. Svarbios visų gyvybės“, – sakė afroamerikiečių teisių organizacijos „Black Lives Matter“ lyderis Jay Johnsonas (Džėjus Džonsonas), kurio žodžius palydėjo garsūs sveikinimo šūksniai klausytojų minioje, kurią sudarė daugiausiai baltaodžiai.

Ant tilto išsirikiavusios „gyvosios grandinės“, sujungusios Čarlstoną ir viduriniosios klasės priemiestį Maunt Plezantą, dalyviai devyniomis tylos minutėmis pagerbė visas žudynių bažnyčioje aukas.

Išpuolis Emanuelio AME bažnyčioje, kuri yra vieni iš garsiausių afroamerikiečių maldos namų Jungtinėse Valstijose, buvo kruviniausias išpuolis prieš juodaodžių bažnyčią nuo pilietinių teisių judėjimo laikų.

Tarp šaudynių aukų, kurių amžius buvo nuo 26 iki 87 metų, buvo tos bažnyčios vyriausiasis pastorius – 41 metų Clementa Pinckney (Klementa Pinknis), kuris taip pat buvo pagarbą pelnęs Pietų Karolinos Senato narys, raginęs sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymus.

Manoma, kad D.S.Roofas buvo sukūręs tinklalapį, kuriame buvo paskelbtas apie 2,5 tūkst. žodžių rasistinis manifestas prieš afroamerikiečius. Tame tinklalapyje taip pat buvo nuotraukų, kuriose tas jaunuolis matomas laikantis šaunamuosius ginklus ir Amerikos pilietinio karo konfederatų vėliavą, tapusią rasizmo simboliu, taip pat deginantis JAV nacionalinę vėliavą.

D.S.Roofas pabėgo po praeitą trečiadienį surengtų šaudynių ir buvo sučiuptas kitą dieną kaimyninėje Šiaurės Karolinoje. Jis laikomas vienutėje ir yra kaltinamas devynių žmonių nužudymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių