Quantcast

Izraelio premjeras nepaklausė Prancūzijos perspėjimų

  • Teksto dydis:

Prancūzija prašė Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjagaus) susilaikyti nuo dalyvavimo savaitgalį Paryžiuje vykusiose solidarumo eitynėse, bet jis ignoravo tą perspėjimą, pirmadienį pranešė Izraelio žiniasklaida.

Tokia pati žinia buvo perduota palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui), kad renginio, skirto atminti 17 žmonių, nužudytų per praeitą savaitę Prancūzijos sostinėje įvykdytus kelis islamistų išpuolius, neužgožtų konfrontacija dėl Artimųjų Rytų konflikto, sakoma pranešimuose.

Tačiau kai B.Netanyahu atmetė Prancūzijos vyriausybės rekomendacijas, M.Abbasas buvo nedelsiant pakviestas, nurodė televizija „Channel Two“ ir Izraelio laikraščiai.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) norėjo, kad „būtų susitelkta į solidarumą su Prancūzija ir išvengta bet kokio tikėtino dėmesio nukreipimo į kitus kontroversiškus klausimus, tokius kaip žydų ir musulmonų santykiai arba Izraelio ir palestiniečių konfliktas“, – rašo liberalios pakraipos dienraštis „Haaretz“.

Taip pat buvo nerimaujama, kad B.Netanyahu per tą renginį imsis „sakyti kalbas“, artėjant kovo 17 dieną vyksiantiems pirmalaikiams Izraelio visuotiniams rinkimams, per kuriuos premjeras tikisi būti perrinktas ketvirtai kadencijai.

Prašymą, kad B.Netanyahu nedalyvautų Paryžiaus eitynėse, F.Hollande'o patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Jacques'as Audibert'as (Žakas Odiberas) perdavė savo kolegai izraeliečiui Yossi Cohenui (Josiui Koenui) – ir iš pradžių jis buvo priimtas, rašo „Haaretz“.

Tačiau šeštadienio vakarą dešiniųjų pažiūrų premjero griežtosios linijos varžovai valdančiojoje koalicijoje – užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas) ir ekonomikos ministras Naftali Bennettas (Naftalis Benetas) – paskelbė vyksiantys į Paryžių.

„Kai Netanyahu sužinojo, kad jie vyksta, jis informavo prancūzus, kad dalyvaus eitynėse“, – pridūrė laikraštis.

„Haaretz“ rašo, kad premjero veiksmai sukėlė įtūžį Prancūzijos prezidentui, kuris pademonstravo „pyktį“ per ceremoniją prie Paryžiaus didžiosios sinagogos, kur buvo pagerbti keturi nužudyti žydai.

„Hollande'as per tą ceremoniją daugiausia sėdėjo, bet kai atėjo Netanyahu eilė žengti į tribūną, Prancūzijos prezidentas pakilo iš savo vietos ir išvyko anksčiau nei planuota“, – pažymėjo dienraštis.

„Prieš Netanyahu pradedant savo kalbą prezidentas Hollande'as išvyko su savo palyda ... Įspūdinga musulmonų bendruomenės lyderių delegacija, dalyvavusi toje ceremonijoje, taip pat pasirinko išvykti. Panašu, kad jie visi turėjo išankstinių įsipareigojimų“, – ironiškai konstatavo „Haaretz“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių