Quantcast

Ataskaita: 2023 metais nužudyti 99 žurnalistai, 72 – per karą Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

72 iš 99 žurnalistų, žuvusių 2023 metais, žuvo per Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karą, ketvirtadienį pranešė Žurnalistų gynimo komitetas (CPJ).

Tai reiškia, kad šie 12 mėnesių žiniasklaidai buvo pražūtingiausi per beveik dešimtmetį.

CPJ teigimu, jei ne mirtys Gazos Ruože, Izraelyje ir Libane, reporterių nužudymų skaičius per metus visame pasaulyje būtų sumažėjęs, nors mirčių skaičius Somalyje ir Filipinuose nepakito.

Šis skaičius yra didžiausias nuo 2015 metų ir, palyginti su 2022 metų duomenimis, padidėjo beveik 44 proc.

„2023 metų gruodį CPJ pranešė, kad per pirmuosius tris Izraelio pradėto karo Gazos Ruože mėnesius buvo nužudyta daugiau žurnalistų nei kada nors per visus metus vienoje šalyje“, – teigė CPJ.

Tarp 72 žurnalistų, žuvusių per Izraelio ir „Hamas“ karą, taip pat yra trys libaniečiai ir du izraeliečiai, nurodė organizacija.

„Žurnalistai Gazos Ruože liudija apie tai, kas vyksta priešakinėse linijose, – sakė CPJ vadovė Jodie Ginsberg (Džodi Ginsberg). – Palestiniečių žurnalistai per šį karą patyrė milžinišką netektį, kuri turės ilgalaikį poveikį žurnalistikai ne tik palestiniečių teritorijose, bet ir visame regione bei už jo ribų. Kiekvienas žuvęs žurnalistas yra dar vienas smūgis mūsų pasaulio supratimui.“

Vasario 7 dieną ši Niujorke įsikūrusi žiniasklaidos laisvę prižiūrinti organizacija buvo pranešusi, kad per karą Gazos Ruože žuvusiųjų žurnalistų skaičius išaugo iki 85.

CPJ jau anksčiau pasmerkė tai, ką vadina Izraelio pajėgų vykdomu žurnalistų persekiojimu, ir šiuo metu tiria, ar keliolika karo Gazos Ruože metu nužudytų žurnalistų buvo sąmoningas Izraelio karių taikinys, o tai būtų „karo nusikaltimas“.

Izraelis pažadėjo sutriuškinti „Hamas“, atsakydamas į spalio 7 dienos islamistų grupuotės išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP vertinimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių. Manoma, kad apie 130 iš jų tebėra Gazos Ruože, iš jų 29, kaip įtariama, yra žuvę.

Per Izraelio atsakomąjį karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 28 576 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, praneša „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Daugiausia žurnalistų žūčių sumažėjo Ukrainoje ir Meksikoje – abiejose šalyse nužudymų skaičius nuo 13 sumažėjo iki dviejų.

Vienas iš Ukrainoje nužudytųjų – naujienų agentūros AFP žurnalistas Armanas Soldinas. 32 metų vyras žuvo, kai jo reporterių komanda buvo apšaudyta netoli Bachmuto šalies rytuose.

CPJ išskiria kelias šalis, kuriose žurnalistams dirbti ypač pavojinga, tarp jų Meksiką, Somalį ir Filipinus.

„Padėtį apsunkina tai, kad vyriausybės agentūros šnipinėja žurnalistus ir teisių gynėjus, o nemažai žurnalistų dėl smurto turėjo palikti savo namus ir atsisakyti savo profesijos“, – įspėjama CPJ ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AlTo

AlTo portretas
Ziurnaliugos - patys kvailiausi, durniausi zmones: tai, kad uzsiraso PRESS galvoja, kad jie saugus. Karo metais skrenda ziezirbos... Nieko, jie gerai apdrausti, perlaidos tiesiai i duobe.

A.

A. portretas
Tai tik patvirtina posakį: "žydas muša - žydas rėkia.

Senukas

Senukas portretas
Kas sustabdys tuos baisius??? Juk eina i hk2
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių