Pereiti į pagrindinį turinį

Nauja teroro ataka: Londone žuvo 7 žmonės, sulaikyta 12 įtariamųjų

2017-06-04 12:54 diena.lt inf.

Londono centre per šeštadienio teroro ataką trys užpuolikai mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius, o paskui nesirinkdami badė žmones. Žuvo septynios aukos, kol ginkluoti policininkai nušovė užpuolikus. Tris teroristus policija nukovė per aštuonias minutes nuo tada, kai buvo gautas pirmas pranešimas apie išpuolį.

Dėl atakos sulaikyta 12 įtariamųjų. Dėl atakos sulaikyta 12 įtariamųjų. Dėl atakos sulaikyta 12 įtariamųjų.

Po teroro atakos į ligonines buvo paguldyti 48 sužeistieji, virtinei kitų žmonių pagalba dėl nedidelių sužeidimų suteikta įvykio vietoje.

Sulaikyta 12 žmonių

Didžiosios Britanijos policija sekmadienį pranešė per specialią operaciją dėl Londono atakos sulaikiusi 12 žmonių.

Policijos pranešime sakoma, kad šiuos žmones kovos su terorizmu pareigūnai areštavo ryte, per reidą Londono rytiniame Barkingo rajone.

Įvykio vietoje buvęs AFP reporteris pranešė, kad prie vieno daugiabučio buvo kelios policijos mašinos ir kad visa teritorija buvo aptverta.

Londono policijos komisarė Cressida Dick (Kresida Dick) anksčiau žurnalistams sakė: „Mes manome, kad jų kelta grėsmė neutralizuota. Žinoma, padėtis labai sudėtinga. Todėl mes pirmiausia turime užtikrinti, kad sugavome visus. Šiuo metu vykdome labai didelės apimties tyrimą ir sieksime nustatyti, ar dar kas nors bendradarbiavo su jais“.

Policija nurodė, kad tyrimas vyksta sparčiai. „Kratos virtinėje būstų Barkinge tęsiasi", – sakoma pareiškime.

Tarp sužeistųjų – keturi prancūzai

Tarp žmonių, sužeistų per teroro ataką Londono centre, yra keturi prancūzai, sekmadienį pranešė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves‘as Le Drianas (Žanas-Ivas Le Drianas).

„Sužeisti keturi prancūzai, vienas, rodos, ypač sunkiai“, – radijui „France Info“ sakė ministras.

Prancūzijos kovos su terorizmu tarnyba sekmadienį pradėjo savo tyrimą dėl šio incidento. Tai yra standartinė procedūra atvejams, kai per teroro išpuolius už Prancūzijos ribų nukenčia Prancūzijos piliečiai.

Eliziejaus rūmai išplatintame atskirame pareiškime teigė, kad Prancūzija daro viską, ką gali, kad padėtų sužeistiesiems. Skelbiama, kad bus imtasi papildomų saugumo priemonių, kai kitą sekmadienį Prancūzijos parlamento rinkimuose balsuos Londone gyvenantys prancūzai.

„Išpuolis prieš Londoną...yra naujas šlykštus ir bailus išpuolis prieš mūsų laisvas visuomenes“, – pareiškė Prancūzijos prezidentūra.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) išreiškė paramą Britanijai ir pareiškė, kad Prancūzija „ir toliau kovos su terorizmu visomis savo galiomis, kartu su Jungtine Karalyste ir visomis paveiktomis šalimis“.

Prancūzija pastaraisiais metais ir pati tapo ne vieno teroro išpuolio taikiniu. Nuo 2015 metų per džihadistų atakas šioje šalyje žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

Stiprinamas patruliavimas

Londono policijos komisarė C. Dick sekmadienį pranešė, kad Didžiosios Britanijos sostinėje bus stiprinamas pareigūnų patruliavimas, daugės ginkluotų pareigūnų.

Ji taip pat informavo, kad šeštadienio vakaro ataką Londone įvykdė trys asmenys, kurie buvo nukauti.

„Mes manome, kad buvo trys užpuolikai, ir manome, kad jie yra negyvi“, – sakė ji.

Londono dalis, kur buvo įvykdytas teroro išpuolis, vis dar yra aptverta. Policija ragina vengti šio rajono.

Komisarė C.Dick paragino visuomenę išlikti ramią ir budrią. Jos teigimu, daug žmonių rizikavo savo pačių saugumu, kad padėtų kitiems ir suteiktų pagalbą rimtai sužalotiems žmonėms bei sustabdytų užpuolikus.

Naujausias išpuolis įvykdytas iki pirmalaikių parlamento rinkimų likus vos kelioms dienoms. Prognozuojama, kad ketvirtadienį vyksiančius rinkimus laimės premjerės vadovaujama Konservatorių partija, nors kelios neseniai paskelbtos gyventojų apklausos rodo, kad skirtumas tarp konservatorių ir leiboristų yra labai nedidelis. Dėl įvykdyto teroro išpuolio sekmadienį buvo sustabdyta rinkiminė kampanija.

Kaltina islamo ekstremizmą

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) sekmadienį paragino imtis griežtesnių priemonių siekiant pažaboti islamo ekstremizmą šalyje po Britanijos sostinėje įvykdyto teroro akto.

Saugumo padėtis Britanijoje jau ir taip buvo įtempta po to, kai prieš dvi savaites per amerikiečių dainininkės Arianos Grande (Arianos Grandė) koncertą Mančesteryje susisprogdinus savižudžiui žuvo 22 ir buvo sužeista dar kelios dešimtys žmonių. Sekmadienį vakare A.Grande ir kitos žvaigždės rengia labdaros koncertą to išpuolio aukoms.

Atsakomybę dėl išpuolio Mančesteryje prisiėmė „Islamo valstybė“, bet dėl Londono išpuolio atsakomybės kol kas neprisiėmė niekas.

Parlamento rinkimams ateinantį ketvirtadienį besirengianti Th.May anksčiau sakė, kad šie du išpuoliai nėra tiesiogiai susiję, bet nurodė, kad „terorizmas skatina terorizmą“ ir kad užpuolikai kopijuoja vieni kitus. Ministrės pirmininkės teigimu, pastaruoju metu buvo užkardyti penki labai tikėtini planai surengti teroro išpuolius.

„Juos (pastarojo meto išpuolius Britanijoje) sieja pikta islamo ekstremizmo ideologija, kuri skelbia neapykantą, sėja susiskaldymą ir propaguoja sektantiškumą, – pareiškė T.May. – Tai ideologija, teigianti, kad mūsų vakarietiškos vertybės ir laisvė, demokratija ir žmogaus teisės yra nesuderinami su islamo religija.“

Ministrė pirmininkė paragino siekti tarptautinių susitarimų, kurie sudarytų sąlygas reguliuoti kibernetinę erdvę ir padėtų užkirsti kelią ekstremizmo plitimui. Britanija privalo efektyviau identifikuoti ir užkirsti jam kelią, sakė T.May.

„Tam prireiks gan sudėtingų ir dažnai nepatogių pokalbių“, – pridūrė ji.

Vienas išpuolis po kito

Teroristai, kurie siautėjo naktiniu gyvenimu garsėjančiame miesto rajone netoli Londono tilto, buvo su mirtininkų liemenėmis, kurios vėliau pasirodė esančios netikros, sakė policijos kovos su terorizmu skyriaus vadovas Markas Rowley (Markas Roulis).

Išpuolis įvykdytas likus kelioms minutėms po UEFA Čempionų lygos finalo tarp „Real Madrid“ ir „Juventus“ pabaigos. Tame rajone yra daug barų, kuriuose futbolo gerbėjai stebėjo rungtynes per televiziją.

Šie išpuoliai įvyko Britanijai dar neatsigavus po praeitą savaitę įvykdyto sprogdinimo Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste, pareikalavusio 22 žmonių gyvybių. 

Socialinis tinklas „Facebook“ aktyvavo saugumo patikros funkciją, kad Londono žmonės galėtų sužinoti, ar jų mylimi žmonės yra saugūs.

Liudininkų pasakojimai

Incidento ant Londono tilto liudininkai sakė matę, kaip baltas furgonas užvažiavo ant šaligatvio ir rėžėsi į pėsčiuosius, taip pat pastebėję bėgantį vyrą, ginkluotą peiliu.

„Furgonas rėžėsi į atitvarus ant Londono tilto. Ten buvo žmogus su peiliu, jis bėgo. Jis nusileido laiptais ir įėjo į barą“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo 26 metų mergina, vardu Dee (Di). Ji buvo akivaizdžiai sukrėsta ir nesutiko atskleisti savo pavardės.

46 metų Gerardas Kavanaras (Džerardas Kavanaras) sakė matęs toje vietoje virėją „kruvinu petimi“.

AFP reporteriai matė du policijos sraigtasparnius, skraidančius virš to rajono, o kai kurios gatvės buvo uždarytos. Policija ragino žmones skubiai bėgti į saugias vietas arba pasislėpti, jeigu tai neįmanoma.

Žurnalo „The Spectator“ vyriausiasis redaktorius Willas Heavenas (Vilas Hevenas) per „Twitter“ rašė, kad matė „dvi aukas – vieną ant šaligatvio, kitą šalikelėje“. 

BBC reporterė Holly Jones (Holi Džouns), incidento metu buvusi ant tilto, sakė pamačiusi vyro vairuojamą mikroautobusą, lėkusį „apie 50 mylių (80 km) per valandą greičiu“.

Mašina užlėkė ant šaligatvio ir rėžėsi į juo ėjusius žmones.

H.Jones sakė mačiusi, kaip policija suėmė vieną vyrą. Jis buvo be marškinių, surakintomis rankomis.

Kitas liudininkas, vardu Alessandro (Alesandras), sakė BBC radijui, kad matė, kaip furgonas ant Londono tilto partrenkė kelis žmonės.

„Mačiau, kaip furgonas vingiuoja dešinėn, kairėn, dešinėn, stengdamasis kliudyti kiek galima daugiau žmonių. Ir žmonės tiesiog stengėsi pasprukti iš kelio mikroautobusui“, – pasakojo jis.

„Vėliau mėginau padėti žmonėms, sužeistiems žmonėms, – pridūrė Alessandro. – Trys jų – taip, (buvo sąmoningi). Vienas vaikinas visai nekalbėjo – jis atrodė išsijungęs.“

„Dar buvo penki ar šeši kiti žmonės, kuriems mėginome padėti. Jie buvo jauni žmonės“, – teigė jis.

Vyro draugas Giovanni (Džovanis) sakė susisiekęs su greitosios pagalbos tarnyba, o medikai atvyko maždaug per dvi minutes.

Netoli Londono tilto buvęs Simonas Johnsonas (Saimonas Džounsonas) sakė televizijai „Sky News“, kad apie valandą slėpėsi vieno vietos restorano rūsyje.

„Tiesą sakant, tebesu šoko būsenos“, – prisipažino jis.

„Didelė geležtė“

Sutuoktiniai liudininkai Benas ir Natalie (Natali) sakė BBC radijo 5-ajam kanalui, kad buvo prie Borou Marketo ir matė ten įvykusį incidentą.

Benas pasakojo: „Pamačiau bėgančius žmones, po to pamačiau raudonai apsirengusį vyrą su didele geležte – spėju, apie 10 colių (25 cm) ilgio. Jis dūrė vienam vyrui apie tris kartus.“

„Atrodo, tas vyras mėgino įsikišti, bet jis nelabai galėjo ką nors padaryti. Jis buvo išties šaltai subadytas ir susmuko ant žemės“, – pridūrė liudininkas.

Pasak Beno, užpuolikas vėliau nuėjo prie baro „Southwark Tavern“. Jis sakė matęs, kaip į tą vyrą buvo sviesta metalinė kėdė.

„Tuomet išgirdom tris šūvius – tikrai šūvius – ir pabėgome“, – aiškino jis.

Šis incidentas atrodo panašus į kovo 22 dieną ant Vestminsterio tilto Londone įvykdytą teroro ataką. Tąsyk žuvo penki žmonės, dar per 50 buvo sužeisti. Tą išpuolį surengė 52 metų į islamą atsivertęs britas Khalidas Mahmoodas (Chalidas Mahmudas). Jis irgi rėžėsi automobiliu į pėsčiuosius, vėliau sudaužė mašiną į atitvarus, juosiančius parlamento rūmus, ir galiausiai mirtinai subadė vieną policininką.

Kiek vėliau policija užpuoliką nušovė. Tyrėjai sakė, kad užpuolikas buvo „vienišas vilkas“, o jo veiksmai įvardyti kaip „su islamistais susijęs terorizmas“.

Madingas rajonas

Istorinė Londono dalis, kurioje šeštadienį buvo įvykdytas teroro išpuolis, kažkada buvo sunykusi po dokų uždarymų, o dabar yra klestinti miesto vieta, kur renkasi ir hipsteriai, ir Londono Sičio finansininkai.

Londono tilto ir Boro turgaus rajonas taip pat yra daugiatautė vieta, kur dažnai lankosi užsienio turistai.  Vienas australas ir du prancūzai yra tarp 48 žmonių, kurie buvo nuvežti į ligonines po šeštadienio teroro išpuolio, kuomet užpuolikai ant Londono tilto mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius, o vėliau prie Boro turgaus ėmė žmones badyti peiliais.

Boro maisto turgus turi kelių šimtų metų istoriją ir yra įsikūręs elegantiškame 19-ojo amžiaus pastate, apsuptame madingų barų ir restoranų, kuriuose lankosi daug jaunimo. Turgus yra netoli 12-ojo amžiaus Sadarko katedros, prie pietinio Londono tilto galo.

Dabartinis tiltas buvo pastatytas praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje ir pakeitė ankstesnįjį, apdainuotąjį sename vaikiškame eilėraštuke „Londono tiltas griūva“.

Akmenimis grįstos rajono gatvės sudaro kontrastą išdygusiems dangoraižiams.

„Šis rajonas per pastaruosius 15-20 metų iš esmės transformavosi, – transliuotojui BBC sekmadienį sakė Sadarko rajono tarybos vadovas Peteris Johnas (Piteris Džonas). – Tai tokia gyvybinga mūsų miesto dalis ... Tai baisu."

Tačiau jis pridūrė: "Tai nuostabios įvairovės rajonas ir tai nepasikeis.“

Po atakos liudininkai skelbė savo nufilmuotą medžiagą. Viename klipe matyti, kaip policija bavariško stiliaus aludėje „Katzenjammers“ netoli Boro turgaus šaukia žmonėms gultis ant grindų.

 

 

Kitame klipe matyti, kaip ginkluoti policininkai su šunimis patruliuoja tamsiose gatvėse aplink Sadarko katedrą, dar kiti liudininkai nufilmavo, kaip policininkai iš barų ir restoranų išlydi žmones, kurie rankas laiko ant galvų.

Londono meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas) sekmadienį perspėjo, kad londoniečiai turėtų išlikti budrūs, nes teroro grėsmės lygis yra aukštas. Tačiau tuo pat metu jis pabrėžė: „Mane patikino, kad vis dar esame vienas saugiausių miestų pasaulyje“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų