Quantcast

„The Guardian“: Čečėnijos kovotojų praradimai Ukrainoje gali baigtis R. Kadyrovo žlugimu

  • Teksto dydis:

Rusijos invazija į Ukrainą  – Vladimiro Putino karas, bet jei atsiras antras žmogus, kurio vardas ir reputacija bus susieti su Maskvos sukeltais suniokojimais, juo bus Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, skelbia „The Guardian“.

Jo pajėgos dalyvavo pirmosios bangos puolime prieš Ukrainą. Daugybė žmonių žuvo aplink Gostomelio oro bazę. Tarp žuvusiųjų buvo vienas pagrindinių vadų.

Vakarų žvalgybos duomenimis, apie elitinius čečėnų būrius taip pat buvo kalbama ir dėl nesėkmingų bandymų nužudyti svarbiausius Ukrainos lyderius per pirmąsias 48 invazijos valandas.

R. Kadyrovo vyrai su savo pajėgomis neseniai vėl pasirodė, kai buvo apgultas Mariupolis, o taikiniais tapo gimdymo namai.

Čečėnijos lyderis neseniai socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuris buvo nufilmuotas Ukrainoje, rūsio bunkeryje tam, kad pagrasintų Kijevo gyventojams „asmeninio vizito“ galimybe. Ukrainos žvalgybos tarnybos svarsto, kad šis vaizdo įrašas greičiausiai buvo melagingas – nufilmuotas namuose, Čečėnijoje. Žvalgybos duomenimis, R. Kadyrovas niekada nebuvo atvažiavęs į Ukrainą prasidėjus karui.

Atrodytų, kad karinius veiksmus Ukrainoje jis Čečėnijos lyderis vertina kaip galimybę sustiprinti savo galią ir įvaizdį. Būrių siuntimu jis stengiasi įrodyti savo lojalumą Rusijos prezidentui, kurio globa yra jo autoriteto pagrindas.

Yra daug tūkstančių, o gal dešimtys tūkstančių čečėnų, kurie jo nekenčia ir yra apimti keršto R. Kadyrovui ir jo šeimai troškimu.

„Yra daug tūkstančių, o gal dešimtys tūkstančių čečėnų, kurie jo nekenčia ir yra apimti keršto R. Kadyrovui ir jo šeimai troškimu. Todėl Čečėnijos lyderis supranta, kad jei nori išgyventi, jam reikia Rusijos ir V. Putino paramos“, –  „The Guardian“ sakė politologas Emilis Solomonas Aslanas.

V. Putinui Čečėnijos lyderis siūlo patyrusius kovotojus, ištobulintus žiauriuose karuose. Jų žiaurumas yra ginklas pats savaime. „Kadyrovas turi ilgametę vadinamųjų „valymo operacijų“ prieš civilius patirtį. O jo kovotojai gali būti naudojami kaip psichologinis įrankis prieš taikius ukrainiečius“, – sakė Gruzijos strateginių ir tarptautinių studijų fondo mokslinis bendradarbis Aleksandras Kvakhadze.

R. Kadyrovas, valdantis Čečėniją per baimę ir smurtą, gali įkvėpti Rusijos prezidentą imtis diktatūros, nes ekonomika žlunga dėl sankcijų, o V. Putinas vis labiau žengia autokratijos link.

Kaip skelbia „Guardian“, R. Kadyrovas siūlė Kremliui sukurti alternatyvų vykdymo tinklą, skirtą žvalgybos informacijai rinkti ir išnaikinti priešus, kurie yra pernelyg toksiški arba prieštaringi, kad galėtų teikti reguliarias šnipinėjimo paslaugas.

Kremliui ieškant atpirkimo ožių už nesėkmes Ukrainoje, šie vykdytojo ir žvalgybos duomenų rinkimo pasiūlymai gali pasirodyti esantys dar naudingesni, nes, kad tarp dviejų stovyklų – Čečėnijos ir Rusijos kilo istorinis priešiškumas.

Daugelis čečėnų jautėsi taip lyg į Ukrainą buvo išsiųsti kaip „patrankų mėsa“, nes karas – blogai suplanuotas nuo pirmųjų dienų, kai žuvo Čečėnų vyresnysis vadas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRamzanas Kadyrovasnesėkmėsžlugimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių