Quantcast

Kosovo pasienyje – mitingai ir agresyvūs veiksmai

  • Teksto dydis:

Šiauriniame Kosovo pasienyje su Serbija vėl kaukia sirenos ir girdisi šūviai, nes Kosovo serbai, kurie iki šiol ignoruoja jų nepripažinto Kosovo valdžią, vėl užblokavo sienos perėjimo postus, pasakojama LNK reportaže.

Taip jie protestuoja prieš Kosovo vyriausybės ketinimą nuo rugpjūčio 1 dienos neįsileisti per sieną automobilių su serbiškais numeriais ir žmonių su serbiškais asmens dokumentais. Būtent taip iki šiol elgėsi Kosove gyvenantys serbai.

„Dar prieš tai, kai pasienyje su Serbija buvo pradėti išduoti įvažiavimo ir išvažiavimo dokumentai, neteisėtos serbų struktūros šalies šiaurėje ėmė blokuoti kelius ir šaudyti. Dar prieš tai buvo pareiškimų, mitingų ir susirinkimų, buvo planuojami agresyvūs veiksmai. Pagrindinė atsakomybė už neramumus tenka prezidentui Aleksandrui Vučičiui bei Serbijos premjerui“, – kalbėjo Kosovo premjeras Albinas Kurtis.

Pasienio postuose iš karto nutįso eilės, o Belgradas pareiškė, kad Kosove vėl pažeidžiamos serbų teisės, nors iš Kosovo albanų serbai jau seniai reikalauja pirktis leidimus ir keisti automobilių numerius į laikinus, jei jie nori įvažiuoti į Serbiją. Galiausiai įsikišus ES atstovams ir NATO misijai priminus, kad ji gali perimti postų kontrolę, Kosovo valdžia nusprendė dar mėnesiui atidėti pasienio procedūrų keitimus. Belgradas taip pat pritildė retoriką.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Vakar įvyko derybos su serbų tautos atstovais iš Kosovo ir Metohijos. Pasistenkime bet kokia kaina išsaugoti taiką. Noriu, kad tai suprastų albanai. Prašau serbų nepasiduoti provokacijoms ir nedaryti nieko, kas galėtų išprovokuoti kokį nors konfliktą“, – sakė Serbijos prezidentas A. Vučičius.

Vis dar tikimasi, kad visa stačiatikių serbų ir albanų, kurių dauguma yra musulmonai problemas pavyks kada nors išspręsti. Ypač, turint omenyje, kad ir Kosovas, ir Serbija labai norėtų įstoti į ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių