Quantcast

Rusijoje buvusiam separatistų vadui I. Girkinui paskirta įkalinimo bausmė

  • Teksto dydis:

Rusijos nacionalistui, buvusiam Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų vadui Igoriui Girkinui ketvirtadienį buvo paskirta ketverių metų įkalinimo bausmė.

Maskvos miesto teismas paskelbė, kad I. Girkinas pripažintas kaltu dėl „viešų raginimų griebtis ekstremizmo“.

I. Girkinas, geriau žinomas Igorio Strelkovo slapyvardžiu, griežtai kritikavęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, buvo suimtas pernai.

52 metų I. Girkinas buvo vienas iš pagrindinių prokremliškų separatistų figūrų, kai 2014 metais prasidėjo kovos Rytų Ukrainoje. Tačiau griežtosios linijos nacionalistas buvo suimtas po kelis mėnesius trukusių viešų išpuolių prieš Rusijos kariuomenės vadus ir V. Putiną, kai ragino pradėti daug agresyvesnį puolimą prieš Ukrainą.

Teismas paskelbė, kad bausmę jis atliks bendrojo režimo kolonijoje.

„Tarnauju Tėvynei!“ – sušuko I. Girkinas, kai buvo perskaitytas nuosprendis.

Prieš nuosprendžio paskelbimą prie teismo susirinko nusivylusi I. Girkino šalininkų minia, iš jų tris sulaikė policija, matė naujienų agentūros AFP reporteris.

„Kaltinimas yra visiškai absurdiškas“, – sakė I. Girkino žmona Miroslava Reginskaja.

Jo advokatas Aleksandras Molochovas nuosprendį pavadino „šlykščiu teismo aktu“, ir sakė, kad jis bus nedelsiant apskųstas.

„Senas idiotas“

Praėjusiais metais I. Girkinas buvo suimtas dėl kaltinimų ekstremizmu po kelis mėnesius trukusių viešų išpuolių prieš Rusijos kariuomenės vadovus ir prezidentą Vladimirą Putiną, kurį jis peikė už tai, kad šis nesiėmė agresyvesnio puolimo prieš Ukrainą.

Kai kuriuose iš paskutiniųjų savo įrašų socialiniuose tinkluose prieš suėmimą jis pavadino V. Putiną „senu idiotu“ ir teigė, kad „šalis neišgyvens dar šešerius metus valdant šiai bailiai vidutinybei“.

Jo aštrią kritiką, kasdien skelbtą valandų valandas trunkančiuose vaizdo dienoraščiuose jo kanaluose socialiniuose tinkluose, valdžia toleravo ištisus mėnesius, net kai Kremliaus liberaliems oponentams buvo skiriamos griežtos laisvės atėmimo bausmės už tai, kad jie priešinosi karui.

Tačiau nuotaikos Maskvoje pasikeitė po to, kai praėjusių metų birželį privačios karinės bendrovės „Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas ir šimtai jo karių pradėjo maištą, siekdami nuversti Rusijos karinę vadovybę. Visgi jis buvo greit nutrauktas.

I. Girkino suėmimas buvo svarbus įrodymas, kad Rusija imasi pažaboti ir kritikus nacionalistus.

Šis nuosprendis rodo didelį Rusijos valdžios institucijų jautrumą kritikai ir opozicijai. Po to, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, šis jautrumas smarkiai padidėjo: buvo priimti įstatymai, kuriais kriminalizuojami pareiškimai ir naujienų pranešimai, tariamai diskredituojantys Rusijos kariuomenę.

I. Girkinui skirta bausmė gerokai švelnesnė nei nuosprendžiai, skirti kai kuriems karą pasmerkusiems veikėjams. Pavyzdžiui, opozicijos veikėjui Vladimirui Kara-Murzai skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vakaruose jau esu pripažintas teroristu (...) o savo tėvynėje turiu abejotiną ekstremisto reputaciją.

Atsidūręs už grotų kardomajame kalinime, jis surengė nesėkmei pasmerktą kampaniją, siekdamas varžytis su V. Putinu kovą vyksiančiuose prezidento rinkimuose, dar labiau sustiprindamas savo antikremlišką poziciją.

Iš kalėjimo duotame interviu Rusijos žiniasklaidai jis teigė, kad šalis „įžengė į didelio nestabilumo laikotarpį“ ir kad jai gresia „neišvengiama katastrofa“.

Teismas dėl lėktuvo numušimo

I. Girkinas buvo užsitarnavęs vieno iš pagrindinių prokremliškų separatistų figūrų įvaizdį, kai 2014 metais kilo Maskvos remiamų separatistų ir Ukrainos pajėgų kovos Rytų Ukrainoje.

Tais metais Maskva aneksavo Krymo pusiasalį po proeuropietiškos revoliucijos Kyjive, nuvertusios Maskvai palankų šalies prezidentą.

I. Girkinas, buvęs FSB karininkas, suformavo Maskvos remiamas pajėgas Donbase ir joms vadovavo, telkdamas karius iš bazės užimtame Slovjansko mieste. Pranešama, kad ten jis įsakė vykdyti mirties bausmes už nedidelius nusikaltimus, pavyzdžiui, smulkias vagystes.

Be to, jis buvo vienas iš trijų vyrų, kuriuos Nyderlandų teismas 2022 metais už akių nuteisė kalėti iki gyvos galvos už Malaizijos oro linijų lėktuvo, skridusio reisu MH17, numušimą virš Rytų Ukrainos 2014 metų liepą.

Iš separatistų kontroliuojamos teritorijos paleistai raketai pataikius į lėktuvą žuvo 298 žmonės. Kremlius visada neigė esąs kaip nors susijęs su šiuo incidentu ir atsisakė išduoti I. Girkiną Nyderlandams.

„Vakaruose jau esu pripažintas teroristu (...) o savo tėvynėje turiu abejotiną ekstremisto reputaciją“, – sakė jis po suėmimo.

Netrukus po MH17 numušimo jis išvyko iš Rytų Ukrainos ir tapo ultranacionalistu, tinklaraštininku ir griežtosios linijos „Novorosijos“ ideologijos, raginančios Rusiją pasisavinti didžiulius Ukrainos plotus, šalininku.

Kai 2022 metų vasario 24-ąją Rusija pasiuntė savo karius į Ukrainą, jis sakė, kad reikia užimti visą šalį ir pasiekti „greitą ir ryžtingą pergalę“.

Tačiau vėliau jis nusivylė tuo, ką pavadino Rusijos „didelėmis klaidomis“, ir ėmė aštriai kritikuoti tai, kaip Maskva vykdo puolimą.

Jis pageidavo, kad visa Rusijos politinė sistema būtų kariškai sustiprinta, o invazijai būtų skiriama gerokai daugiau žmonių ir išteklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių