Quantcast

Rusijoje teismas moteriai skyrė kalėjimo bausmę: ant balsavimo biuletenio ji užrašė „karui ne“

Rusijos teismas trečiadienį nuteisė vieną Sankt Peterburgo gyventoją aštuonioms dienoms kalėjimo už tai, kad per šalies prezidento rinkimus, protestuodama prieš prezidento Vladimiro Putino kampaniją Ukrainoje, ji ant balsavimo biuletenio užrašė „karui ne“.

Savaitgalį tris dienas vykusiame balsavime V. Putinas užsitikrino penktąją kadenciją, kuri pratęs jo valdymą mažiausiai iki 2030 metų.

Rinkimuose buvo gausiai gadinami biuleteniai, o V. Putinas savo pergalės kalboje perspėjo, kad su taip pasielgusiais rusais „turi būti susidorota“.

Sankt Peterburgo Dzeržinskio rajono teismas nurodė, kad nusprendė Aleksandrą Čiriatjevą įkalinti aštuonioms dienoms ir nubausti 40 tūkst. rublių (440 eurų) bauda.

Teismas nurodė, kad ji kalta dėl chuliganizmo ir „Rusijos ginkluotųjų pajėgų diskreditavimo“.

„A. Čiriatjeva paėmė balsavimo biuletenį ir raudonu markeriu užrašė „karui ne“ ant jo galinės pusės, prieš įmesdama jį į balsadėžę, – teigė teismas. – Tokiu būdu A. Čiriatjeva sugadino valstybės turtą ir diskreditavo Rusijos ginkluotąsias pajėgas“.

Teismas teigė, kad A. Čiriatjeva tai padarė paskutiniąją iš trijų balsavimo dienų, kai Rusijos opozicinės grupės ragino protestuoti prieš rinkimus, kuriuose V. Putino pergalė buvo neišvengiama.

Vakarai ir nepriklausomi Rusijos rinkimų stebėtojai šiuos rinkimus pasmerkė kaip vienus korumpuočiausių per visą posovietinę istoriją.

Policija terorizavo rinkėjus

Rusijos opozicinis portalas „Meduza“ trečiadienį rašė, kad per prezidento rinkimus policijos pareigūnai darė spaudimą rinkėjams, stovėdami prie permatomų balsadėžių ir atidžiai stebėdami, ką žmonės rašo ant biuletenių. Tai jie darė nepaisydami fakto, kad balsavimo slaptumas (ypač prezidento rinkimuose) yra teisinė norma, įtvirtinta Rusijos konstitucijoje.

„Įtariamieji“ dėl biuletenių gadinimo buvo ne kartą sulaikyti – skirtinguose šalies regionuose ir skirtingomis dingstimis.

Taip pat būta gana aiškių bandymų pažeisti įstatymus: vienu atveju Maskvoje policijos pareigūnai bandė atidaryti balsadėžę norėdami išimti biuletenį su rinkėjo paliktu užrašu, kitu – kai Sankt Peterburge policijos pareigūnas išvilko rinkėją iš balsavimo kabinos, pamanęs, kad šis sugadino biuletenį, ir tik įsikišus apylinkės rinkimų komisijos pirmininkei vyras galėjo balsuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių