Quantcast

Šaltis kausto žemutinę JAV dalį, mirė dešimtys žmonių

  • Teksto dydis:

Didelė dalis JAV sekmadienį buvo sukaustyta didelių šalčių, minusinei temperatūrai pasiekus net Teksasą ir Floridą.

Tačiau geliantis šaltis, pastarosiomis savaitėmis pareikalavęs dešimčių gyvybių, artimiausiomis dienomis turėtų atslūgti.

Lijundra, šlapdriba ir stiprūs vėjo gūsiai sekmadienį kai kuriose Kanzaso ir Oklahomos vietovėse gali kelti pavojų keliuose, paskelbė Nacionalinė meteorologijos tarnyba. Dėl šalto vėjo kai kuriose Ajovos dalyse jutiminė temperatūra gali siekti 20 laipsnių šalčio pagal Farenheitą (apie 29 laipsnius šalčio pagal Celsijų).

Tačiau minusinė temperatūra – kurį į JAV įsiveržė penktadienį – kai kuriose šalies dalyse jau turėtų trauktis. Ajovos sostinėje Di Moine, pavyzdžiui, aukščiausia dienos temperatūra nuo pirmadienio jau turėtų būti teigiama.

„Iš Kanados daugiau neatėjus arktiniam orui, šalies vidurinėje dalyje turėtų turėtų atšilti“, – paskelbė orų tarnyba.

Tačiau šaltus orus ypač spėjo pajusti prie jų nepripratę žmonės tokiose vietose kaip Memfis Tenesyje, kurio gyventojai buvo raginami virinti vandenį, o kai kurie išvis vandens neturėjo, nes šaltis sugadino vandentiekio tinklus. Oro atšilimo tikimasi tik po savaitgalio.

Scanpix nuotr.

Žiemos audros JAV sausį pareikalavo mažiausiai 67 gyvybių, daugiausiai dėl hipotermijos ir avarijų keliuose.

Memfyje esančio restorano „Four Way Grill“ savininkė Patrice Bates Thompson (Petris Beits Tomson) sakė, kad dėl vandens tiekimo sutrikimų kelias dienas neveikia jų virtuvė.

„Tai yra mūsų pragyvenimo šaltinis, mūsų šeimos finansinė varomoji jėga, – P. B. Thompson sakė „Fox-13 Memphis“. – Mes priklausomi nuo savo verslo, o likome namie.“

Memfyje sprogo tiek daug vamzdžių, kad vamzdyne nukrito vandens slėgis. Kilus nerimui dėl galimos taršos, Memfio elektros, dujų ir vandens tiekėjas šeštadienį paragino daugiau nei 400 tūkst. klientų virinti vandenį maistui ir dantų valymui arba naudoti buteliuose laikomas atsargas, kol darbuotojų komandos kiaurą parą taisė tinklus.

„Gamyba ir valymas veikia gerai, – elektroniniame laiške pranešė komunalinių paslaugų tarnyba. – Kol kas negalime pateikti atkūrimo skaičių, kol nėra identifikuoti visi pažeistų vamzdynų atvejai.“

Pasak tarnybos, daugiau nei šimtas darbuotojų šeštadienį savanoriškai atėjo į darbą, kad nustatytų pažeidimų vietas, o gyventojai buvo raginami pranešti apie gatvėse, namuose ar negyvenamuose pastatuose pastebėtus sprogusius vamzdžius ir nuotėkį.

Nuo ketvirtadienio ryto be vandens likusi Pamela Wells (Pamela Vels) sekmadienį sulaukė darbuotojo, kuris paklausė, ar jie pastebėjo vandens nuotėkį.

„Mano vyras atsakė: „Kaip pas mus gali būti nuotėkis, kai mes neturime vandens?“ – pasakojo moteris.

Šeima sakė, kad jie pripildė vonią vandens nuleisti tualetui, kai pastebėjo krentant vandens slėgį. Visam kitam jie naudojo senkančias vandens atsargas buteliuose, kol šeštadienį jų gatvė tapo pravažiuojama ir draugai atvežė naujų atsargų.

Memfio savivaldybė šeštadienį atidarė septynias vandens dalinimo stoteles, po vieną kiekviename rajone. Dar dvi veikė ugniagesių stotyse. Prie vienos iš vandens dalinimo vietų, kai atsidarė šeštadienį, nusidriekė 300 automobilių eilė, interviu telefonu sakė Šelbio apygardos nepaprastųjų situacijų valdymo direktorė Brenda Jones (Brenda Džouns).

Žmonės visiškai neturėjo vandens arba turėjo su labai žemu spaudimu ir tuo pačiu rekomendacija vandenį virinti.

„Žmonės visiškai neturėjo vandens arba turėjo su labai žemu spaudimu ir tuo pačiu rekomendacija vandenį virinti“, – sakė ji.

Vien Tenesyje fiksuotos 26 mirtys, tarp jų 25-erių vyras, rastas miręs ant grindų gyvenamajame vagonėlyje Luisberge, kai nukrito ir išsijungė šildytuvas, sakė Maršalo apygardos šerifo biuro vyriausiasis pavaduotojas Bobas Johnsonas (Bobas Džonsonas).

„Ant sienų ten buvo ledas“, – pasakojo B. Johnsonas.

Vakarų pakrantėje, Kolumbijos upės tarpeklyje buvo prognozuojama dar daugiau lijundros ir vietovėje bent iki sekmadienio vakaro turėtų likti artima minusinei arba minusinė temperatūra. Nacionalinė meteorologijos tarnyba perspėjo, kad jau apledėję medžiai ir elektros stulpai gali virsti, jei ledo sluoksnis didės.

„Artimiausiomis dienomis likite saugūs, laukiama atšilimo, – pranešė orų tarnyba. – Pavojus dėl krentančio ledo gabalų išliks.“


Šiame straipsnyje: šaltisJAVmirtys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Baltaodžiai ten nešąla. Šitos rasės žmonės yra pripratę prie visko bado ,šalčio , nepritekliaus, užtat yra ištvermingi ,sveiki. Kam ten yra blogai ,tai visiems aišku. Jie klykia dėl visko ,lai plaukia atgal į savo tėvynes ,ten kur šilta galės kovot už laisves ,lakstyt dykumom su vėliavėlėmis ,o dėl įdomumo dar kokių "lavonų " prisigamint.

Labai liuks

Labai liuks portretas
Karma.

Grybas

Grybas  portretas
Čia turbūt globalinio atšilimo pasekmės
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių