Quantcast

Teismui sprendžiant dėl A. Navalno įkalinimo, Rusijos URM atstovei užkliuvo ir Lietuvos diplomatai

  • Teksto dydis:

Maskvos miesto teismas antradienį sprendžia, ar Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, kurio areštas praėjusį mėnesį išprovokavo protestus visoje Rusijoje, turėtų būti skirta kelerių metų įkalinimo bausmė. Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovė Marija Zacharova sureagavo į naujienų agentūrų skelbiamą informaciją apie prie teismo durų stovinčius ambasadų atstovų automobilius.

Į A. Navalno teismo posėdį atvyko Čekijos, Austrijos, Lietuvos, Norvegijos, Švedijos, Olandijos, JAV, Kanados, Vokietijos, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Lenkijos ambasadų diplomatai, taip pat ir Europos Sąjungos atstovai, skelbia meduza.io.

Naujienų portalas informuoja, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ir M. Zacharova anksčiau sakė, jog diplomatų dalyvavimas teismo procese gali būti vertinamas kaip bandymas kištis į Rusijos vidaus reikalus.

 

 

Apie tai Rusijos URM atstovė pasisakė ir socialiniame tinkle.

„Naujienų agentūrų duomenimis, į Simonovskio apygardos teismo posėdį atvyko apie 20 Vakarų šalių ambasadų atstovų, tokių kaip Jungtinės Valstijos, Britanija, Bulgarija, Lenkija, Latvija, Lietuva, Austrija“, – feisbuke rašė URM atstovė.

„Priminsiu, kad tradiciškai diplomatai užsienio teismuose palaiko savo piliečius. Net jei vakariečiai A. Navalną laiko „savu“, jis yra Rusijos Federacijos pilietis. Tai nebėra tik kišimasis į suverenios valstybės vidaus reikalus. Tai savaime atskleidžia nematomą ir nelegalų kolektyvinį Vakarų vaidmenį bandant sulaikyti Rusiją. Ar tai bandymas daryti psichologinį spaudimą teisėjui? Negaliu paneigti, kad jiems labai rūpi NATO (pavyzdžiui, britų ir amerikiečių) milijonų likimas nelegalioje veikloje Rusijos teritorijoje – pranešimus sostinėje apie tai, į ką pateko, teks rašyti“, – socialiniame tinkle situaciją komentavo M. Zacharova.

Primename, kad du praėjusius savaitgalius dešimtys tūkstančių žmonių Maskvoje ir kituose šalies miestuose protestavo prieš 44 metų kovotojo su korupcija sulaikymą. Policija per protestus areštavo tūkstančius žmonių.

Antradienį prie Maskvos teismo rūmų, kur šiuo metu teisėjas sprendžia, ar paskirti A. Navalnui realią įkalinimo bausmę už 2014-aisiais paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygų pažeidimus, teisėsaugininkai taip pat sulaikė kelis šimtus žmonių.

Ši byla tapo rimtu iššūkiu Kremliui ir išprovokavo raginimus skelbti naujas Vakarų sankcijas prezidento Vladimiro Putino vyriausybei.

Teisme, kur reporteriams leista posėdžio transliaciją stebėti iš kitos patalpos, esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad posėdis prasidėjo dalyvaujant A. Navalnui.

Scanpix nuotr.

Opozicionierius pareikalavo, kad žurnalistai būtų įleisti į teismo salę. Prie teismo rūmų budi didelės saugumo pajėgos, A. Navalno bendražygiams paraginus jo šalininkus rinktis prie teismo. Riaušėms pasirengusi policija aptvėrė pastatą.

Teismo rajone policija jau sulaikė daugiau kaip 200 žmonių, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Maskvos visuomeninės žmogaus teisių stebėjimo sulaikymo vietose komisijos atsakingasis sekretorius Aleksejus Melnikovas. „Mūsų duomenimis, šiuo metu sulaikyta daugiau kaip 200 žmonių“, – sakė jis.

Kai kurie sulaikytieji nuvežti į policijos nuovadas.

A. Navalnas buvo areštuotas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FSB) surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLL

LLL portretas
Nesuprantu tų idiotų putino trolių. Važiuokit į Rusiją ir gyvenkit bet kuriame mieste tik ne Maskvoje ir Peterburge, galėsite laisvai kalbėti rusiškai, nereikės laužyti liežuvio kalbant lietuviškai, galėsite garbinti savo putlerį ir maudysitės piniguose. O čia pliurpia nesąmones, kad uždirbtų kelis euriukus - turėtų jums būti gėda, jeigu turite nors kruopelytę sąžinės, nors tuo labai abejoju.

PABANDYKITE PAFANTAZUOTI...

PABANDYKITE PAFANTAZUOTI... portretas
Amerikoje teisiamas kriminalinis nusikaltėlis ir į teismo procesą jį ginti suvažiuoja 40 šalių diplomatai ir reikalauja jį paleisti....Net neabejoju - per 24 val jų nei vieno neliktų Amerikoje. Priešingu atveju - sėstų kartu su nusikaltėliu.

kauniete

kauniete portretas
Sukčius akys išvertes puola tuos milicininkus vaikinus dirbančius mat jo chebra bidonai ANTIFA laimėjo tai drasus atvyko kankiniu pavaidinti šika brudas ant tautos ir kraunasi tukstančius Neaišku kaip rusai pakenčia toki bruda
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių