Quantcast

V. Zelenskis ragina Vakarus Ukrainai pristatyti daugiau oro gynybos sistemų

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį paragino Vakarus pristatyti daugiau oro gynybos sistemų po to, kai per naujausius Rusijos smūgius žuvo mažiausiai dešimt žmonių.

Patvirtinta, kad po naktinės dronų atakos pietiniame Odesos uostamiestyje žuvo septyni žmonės, įskaitant trijų mėnesių kūdikį ir dvejų metų vaiką.

Dar trys žmonės žuvo per atskirus apšaudymus Charkivo, Chersono ir Zaporižios srityse, pranešė Ukrainos pareigūnai.

„Rusija ir toliau smogia civiliams gyventojams“, – socialiniuose tinkluose paskelbtame įraše sakė V. Zelenskis.

„Mums reikia daugiau oro gynybos priemonių iš mūsų partnerių. Turime sustiprinti Ukrainos oro skydą, kad mūsų žmonės būtų labiau apsaugoti nuo Rusijos teroro. Daugiau oro gynybos sistemų ir daugiau raketų oro gynybos sistemoms gelbsti gyvybes“, – teigė prezidentas.

Ukraina, kuri nuo 2022 metų vasario mėnesio kovoja su plataus masto Maskvos invazija į šalį, šiuo metu susiduria su sunkumais, JAV Kongrese įstrigus svarbiam 60 mlrd. dolerių (55,3 mlrd. eurų) pagalbos paketui.

Socialiniame tinkle „Telegram“ Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko nurodė, kad Odesoje per Rusijos ataka šeštadienį buvo sugriautas devynių aukštų pastatas.

Per išpuolį žuvo mažiausiai septyni žmonės, įskaitant trijų mėnesių kūdikį, sakė I. Klymenko.

Tarp žuvusiųjų buvo dar vienas dvejų metų vaikas, per valstybinę televiziją pranešė Odesos srities gubernatorius Olehas Kiperis.

Apie 10 žmonių vis dar laikomi dingusiais be žinios, o beveik 100 gelbėtojų turėjo tęsti paieškos ir gelbėjimo operaciją per naktį.

Įvykio vietoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad sugriuvo keli namo aukštai ir buvo nuplėštas pastato fasadas.

Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad ant gyvenamųjų pastatų Odesoje ir Charkive nukrito Rusijos numuštų dronų nuolaužos.

Dar trys žmonės žuvo nuo atskirų apšaudymų fronto zonose Charkivo šiaurės rytuose, Chersone ir Zaporoižios pietuose, pranešė šių sričių vadovai.

Sudėtinga, bet kontroliuojama situacija mūšio lauke

Šeštadienį Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad Rusija per naktį paleido 17 iranietiškų dronų „Shahed“ ir tris raketas.

Ji nurodė, kad numušė 14 dronų, tačiau krintančios nuolaužos padarė žalos gyvenamiesiems pastatams Odesoje ir Charkive.

Tuo tarpu Sankt Peterburge per naktinę dronų ataką buvo apgadintas gyvenamasis namas.

Sankt Peterburgo meras nurodė apie incidentą, kurį anksčiau šeštadienį pavadino ukrainiečių išpuoliu, ir pridūrė, kad nukentėjusiųjų nebuvo.

Rusijos socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip dronas trenkiasi į pastatą ir sprogsta. Vietos gyventojų teigimu, nuo smūgio išbyrėjo langai.

Pasak Ukrainos žiniasklaidos, Rusijos oro gynybos sistema numušė droną, kuris taikėsi į naftos saugyklą, esančią mažiau nei už kilometro nuo gyvenamojo namo Sankt Peterburge.

Pastaraisiais mėnesiais Kyjivas surengė keletą išpuolių prieš Rusijos naftos perdirbimo gamyklas, vadindamas tai sąžiningu atsaku už Maskvos išpuolius prieš Ukrainos energetikos tinklus.

Išpuoliai Rusijoje vykdomi siekiant padidinti pranašumą mūšio lauke.

Ukrainos gynybos ministras pripažįsta, kad pusė visos žadėtos vakarietiškos amunicijos pristatoma pavėluotai, o tai, anot jo, yra kritinis uždelsimas, kuris kainuoja gyvybes ir teritoriją.

Praėjusį mėnesį užėmusios Avdijivką, Rusijos pajėgos stumiasi toliau į Vakarų Ukrainą ir pastarosiomis dienomis užėmė kelis mažesnius kaimus.

Ukrainiečių kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis šeštadienį lankydamasis fronto kariniuose postuose nurodė, kad padėtis mūšio lauke tebėra sudėtinga, bet kontroliuoja.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskaras UkrainojeVakaraioro gynybos sistemos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių