Quantcast

Kamuolio burtininkai vietoj Brazilijos pasirinko Jonavą

Pasaulio ir Europos salės futbolo elitas netrukus užsuks į Lietuvą. Jonavoje rengiamame tarptautiniame turnyre mūsų šalies rinktinė pirmą sykį istorijoje laikys Brazilijos kamuolio burtininkų egzaminą.

Teko pasiderėti

Lietuva, Brazilija, Ukraina ir Prancūzija. Toks desertas laukia mūsų salės futbolo (futsalo) sirgalių. Jonavos arenoje balandžio 13–16 dienomis vyksiančiame turnyre lietuviai pradės pasirengimą 2026 metų Europos čempionatui.

Lietuvos salės futbolo asociacijos vadovo Dariaus Gurskio teigimu, idėja išmėginti jėgas aukšto lygio kontroliniame turnyre kilo dar pernai, Lietuvai drauge su Latvija gavus teisę surengti 2026 m. Europos čempionato finalinį etapą.

„Šis elitinis turnyras turėjo vykti Brazilijoje, be to, sulaukėme ir kvietimo iš Argentinos. Buvo daug kontaktų su kolegomis užsienyje, ilgų derybų, kurių metu nusprendėme, kad daugumai rinktinių patogiausia bus sužaisti Europoje. Mes iškart sutarėme dėl Ukrainos delegacijos, kuriai dėl suprantamų priežasčių padengsime visas išlaidas. Vėliau ukrainiečiai mums padėjo įkalbėti ir prancūzus. Brazilai ruošiasi šių metų pasaulio čempionatui, kuris vyks Uzbekistane, tad jiems tokia dalyvių sudėtis ir turnyro vieta irgi tiko“, – derybų užkulisius praskleidė D. Gurskis.

Pasak Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento Edgaro Stankevičiaus, sirgalių laukia tikras desertas: lietuviai pirmą kartą susitiks su Brazilija – pajėgiausia planetos reitingo komanda, daugkartine pasaulio čempione. Ukrainos rinktinė, nepaisant nepavydėtinų sąlygų šioje šalyje, užima 8-ą vietą pasaulio salės futbolo rinktinių reitinge. Prancūzija taip pat patenka į elito dešimtuką – yra devinta.

„Ką tik baigėsi Lietuvos čempionatas, tad mūsų rinktinės kandidatų sportinė forma bus gera. Tikimės, kad būsime konkurencingi šiame prestižiniame turnyre, o vėliau ir Europos čempionate“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Strategas: prie Lietuvos salės futbolo rinktinės vairo sugrįžo brazilas Dentinho. / E. Šemioto nuotr.

Reikės 100 tūkst. eurų

LFF prezidento skaičiavimu, turnyro Jonavoje biudžetas sieks apie 100 tūkst. eurų. Dalį lėšų tikimasi surinkti iš privačių rėmėjų, prisidės ir Jonavos miesto savivaldybė, tad LFF išlaidos gali siekti apie 50 tūkst. eurų.

Brazilijos rinktinę mūsų sirgaliai galėjo išvysti prieš daugiau nei porą metų, kai ji viešėjo Lietuvoje ir dalyvavo pasaulio salės futbolo čempionate, kur iškovojo trečią vietą. Prancūzijos ir Ukrainos komandos pateko į 2024 m. pasaulio čempionatą.

Su startuojančiu pasirengimu 2026-ųjų Europos čempionatui susiję ir pokyčiai Lietuvos rinktinės trenerių štabe: metus prie komandos vairo stovėjusį kroatą Mičo Martičių pakeitė brazilas Dentinho.

Dėka šio specialisto „Kauno Žalgirio“ komanda ką tik aštuntą kartą iš eilės pelnė Lietuvos čempionų titulą.

E. Stankevičius neslėpė, kad su M. Martičiumi išsiskirta LFF iniciatyva, nes netenkino kroato požiūris į darbą su rinktine. Jis buvo pasirinktas eiti ir salės futbolo rinktinių techninio direktoriaus pareigas, tačiau nenorėjo apsistoti Lietuvoje ir nuolat stebėti ir dirbti su vyrų ir jaunimo rinktinių kandidatais.

Tarptautinį turnyrą priimsiančios Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius šmaikštavo, kad nors Lietuvos rinktinė pasaulio reitinge užima tik 80-ąją vietą ir yra ne ten, kur norėtųsi, balandžio viduryje sirgaliai išvys įdomias kovas.

Lietuviai pirmą kartą susitiks su Brazilija – pajėgiausia planetos reitingo komanda.

„Jonavoje turime puikią sporto infrastruktūrą. Net ir sniego trasą turime. Salės futbolas mums taip pat nėra svetimas (Jonavos „Vikingai“ tapo šalies vicečempionais – aut. past.). Aukštos kokybės renginyje sieksime pateisinti sportiško miesto vardą“, – dėstė Jonavos vadovas.

Ieškos kompromiso

E. Stankevičius palietė ir kitą pastarųjų dienų aktualiją. Kovo 8-ąją LFF ir Lietuvos vaikų ir jaunimo futbolo asociacija (LVJFA) gavo raštą iš „Garliavos“ futbolo klubo, kad šios organizacijos komanda traukiasi iš šalies jaunimo (iki 18 m.) čempionato.

Jame aiškinama, kad klubas nerado dialogo su LFF ir LVJFA, nes „Garliavai“ nebuvo suteikta išskirtinė teisė registruoti rungtynėms 6–8 jaunuolių iš Ukrainos.

LVJFA varžybose galioja trijų legionierių limitas. Tai motyvuojama noru suteikti kuo daugiau žaidimo laiko ir galimybių tobulėti Lietuvos jauniesiems futbolininkams.

„Jaunimo ir vaikų lygose turime 534 komandas ir joms nekilo problemų dėl legionierių limito. Suprantame, kad „Garliavos“ klubo situacija yra sudėtinga, nes ukrainiečių jaunuoliai ir treneris bėgo nuo karo. Garliaviečių niekas neišmetė iš čempionato, jie pasitraukė patys. Vis dėlto mes nesikratome atsakomybės. Rengiame susitikimą su šios organizacijos vaikų tėveliais ir bendromis pastangomis bandysime išspręsti problemas. Turime planą ir priemonių, kad sprendimas tenkintų visus“, – pabrėžė E. Stankevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių