Quantcast

Dakaro ralio pabaigtuvėms – skambūs lietuvių akordai

  • Teksto dydis:

Saudo Arabijoje baigėsi 46-asis Dakaro ralis. Tarp prizininkų yra Lietuvos atstovų, kai kurie pasiekė istorinių rezultatų, tačiau neišvengta ir nuostolių.

R. Baciuška – trečias

Vakar lenktynininkai važiavo paskutinį – dvyliktąjį – etapą, kuri tesudarė 326 km, iš jų 174 km – greičio ruožas.

Bagių „Challenger“ klasės šio etapo lenktynes penktas, o bendroje įskaitoje trečias užbaigė Roko Baciuškos ir ispano Oriolio Montijano ekipažas.

Sėkmingiau pasirodė tik Cristina Gutiérrez Herrero ir Pablo Moreno Huete'o (Ispanija) bei Mitchellas Guthrie ir Kellonas Walchas (JAV). R. Baciuška lyderiui Ispanijos ekipažui pralaimėjo 58 min. 47 sek.

„Dar vienas beduinas (statulėlė, įteikiama prizininkams – red. past.) į kolekciją. Ačiū visiems, kurie tikėjote – niekas juk ir nežadėjo, kad bus lengva“, – sakė Rokas.

Pirmą beduino statulėlę R. Baciuška į Lietuvą parvežė 2022-aisiais, antrą – pernai.

Keturratį motociklą vairavęs klaipėdietis Laisvydas Kancius finišavo penktas ir bendroje savo klasės įskaitoje buvo ketvirtas. Tai – aukščiausias Lietuvos keturratininkų pasiekimas ir asmeninis Laisvydo karjeros Dakaro ralyje rekordas.

Greitesni buvo tik argentinietis Manuelis Andujaras (nuo jo lietuvis atsiliko 7 val. 13 min. 45 sek.), prancūzas Alexanderis Giroud ir slovakas Jurajus Varga. Penktą vietą užėmė Antanas Kanopkinas (pralaimėjo lyderiui 49 val. 8 min. 57 sek.).

„MCH photography“ nuotr.

Istorinis rezultatas

Penktadienį devintas tikslą pasiekė ir rekordinę aštuntą vietą bendroje „Ultimate“ klasės įskaitoje užėmė Benedikto Vanago ir esto Kuldaro Sikko ekipažas.

B. Vanago rezultatas – visų laikų geriausias tarp lietuvių, startavusių Dakaro ralyje visureigiais.

„Padarėme tai drauge! Atvertėme naują puslapį Lietuvos ir Baltijos šalių automobilių sporto istorijoje. Nebuvo lengva, nes šiandien mus vijosi alkani persekiotojai, tačiau tikslus komandos darbas jų pastangas pavertė bevaisėmis“, – kalbėjo B. Vanagas.

Jis 2019-aisiais su šturmanu lenku Sebastianu Rozwadowskiu bendroje įskaitoje užėmė 11 vietą.

Šįkart Lietuvos atstovai nuo penktą kartą per savo karjerą triumfavusio ispano Carloso Sainzo atsiliko 2 val. 57 min. 17 sek. Antroje vietoje – Guillaume'as De Méviusas (Belgija) ir Xavieras Panseris (Prancūzija), trečioje – Sébastienas Loebas (Prancūzija) ir Fabianas Lurquinas (Belgija).

Motociklinkų lenktynes laimėjo amerikietis Ricky Brabecas, antrą vietą užėmė Rossas Branchas iš Botsvanos, trečią – prancūzas Adrienas Van Beverenas.

Ekipažas: E. ir A. Gelažninkai pateko į bagių SSV klasės dešimtuką. / agdakar.lt nuotr.

Gedimai ir traumos

46-ąjį Dakaro ralį pradėjo penkiolika lietuvių, mūsiškių ekipažuose buvo ir keturi kitų šalių lenktynininkai.

Motociklų grupėje startavo Modestas Siliūnas, keturratininkų – L. Kancius ir A. Kanopkinas, bagių – R. Baciuška ir O. Montijano, Emilija ir Arūnas Gelažninkai, visureigių – Vaidotas Žala ir portugalas Paulo Fiuza, B. Vanagas ir K. Sikkas, Vladas Jurkevičius ir Aisvydas Paliukėnas, Gintas Petrus ir portugalas Jose Marquesas, sunkvežimių – Vaidotas Paškevičius, Gytis Gaspariūnas ir Albertas Veliamovičius.

Pirmiausia dėl sunkvežimio „Tatra“ gedimo iš varžybų pasitraukė V. Paškevičius su bendražygiais, vėliau dėl sveikatos problemų – M. Siliūnas.

Mus vijosi alkani persekiotojai, tačiau tikslus komandos darbas jų pastangas pavertė bevaisėmis.

V. Žala ir Mažylis

Permainingai susiklostė V. Žalos istorija. Sausio 11-ąją jis su P. Fiuza nebaigė 48 valandas trukusio maratono pirmos dalies.

„Kas nutiko? Už vienos kopos buvo gili duobė ir į ją pataikėme nosimi. Greitis nebuvo didelis, bet to užteko, kad atitrūktų vienas iš važiuoklės tvirtinimų – varžtas tiesiog nulėkė. Bandėme sutvirtinti diržu ir toliau važiuoti, tačiau per didelė rizika, nes net paprastu keliu važiuojant automobilis sunkiai valdomas“, – pasakojo V. Žala.

Pasitraukusiam iš maratono „Arijus X-raid“ ekipažui teisėjai skyrė beveik 40 valandų baudą. Tai V. Žalą ir P. Fiuzą eliminavo iš kovos dėl aukščiausių pozicijų.

Vis dėlto, susiremontavęs savo Mažylį, V. Žala tęsė lenktynes. Tačiau devintą etapą vėl lydėjo rūpesčiai.

„Dabar jau tikrai viskas. Labanakt, – tąkart išlipęs iš visureigio pareiškė V. Žala. – Važiuojant iš variklio pradėjo sklisti garsai, lyg kažkas plaktuku daužytų.“ Šturmanas P. Fiuza pridūrė: „Dakaras mums baigtas. Ačiū visiems už nuostabų palaikymą.“

Netrukus paaiškėjo, kad ekipažas per anksti atsisveikino – mechanikai pakeitė Mažylio variklį ir vyrai vėl lėkė Saudo Arabijos bekele.

Rekordas: B. Vanagas (dešinėje) su šturmanu K. Sikku bendroje visureigių klasės įskaitoje – aštunti. / pitlane.lt nuotr.

Skrydis – finišo link

Priešpaskutinis, itin akmenuotas 11-asis etapas vos nesugriovė ambicingų B. Vanago užmojų.

70 km atstumu „TOYOTA GAZOO Racing Baltics“ ekipažas prakirto net tris ratus.

„Greičio ruožas buvo painus, gremėzdiškas – manau, važiavome ten, kur turbūt tik kalnų ožiai užsiropščia“, – reziumavo B. Vanagas.

Nebeturėdami atsarginių padangų, likusius 9 km lietuvis su estu riedėjo ant trijų ratų, o nusimontavusi padanga dar ir išlaužė galinį pusašį.

Tądien nesisekė ir Dakaro ralio debiutantui A. Kanopkinui – lūžo jo vairuojamo keturračio ratlankis, o tokia detalė trasoje nepakeičiama be pagalbos iš išorės. „CF Moto Thunder Racing Team“ lenktynininką finišo link nuskraidino sraigtasparnis.

Ketvirtas: sėkmingiau už L. Kancių pasirodė tik Argentinos, Prancūzijos ir Slovakijos keturratininkai. / „STORY racing“ nuotr.

Ekipažų rikiuotės

Preliminariais duomenimis, G. Petrus ir J. Marquesas – visureigių „Ultimate“ bendros įskaitos 28-oje vietoje, V. Jurkevičius ir A. Paliukėnas – 49-oje, V. Žala ir P. Fiuza – 53-ioje.

Bagių SSV klasės lenktynes E. ir A. Gelažninkai užbaigė užėmę 9 vietą.

„Teko skaityti komentarų, kad jei prie vairo sėdėtų Arūnas, jis finišą pasiektų greičiau, net jei vairuotų viena ranka. Tačiau mano tikslas nėra nei išgarsėti, nei būti pirma Dakaro moterimi iš Lietuvos. Važiuoju, nes noriu garsiai visiems pasakyti: moterys tą gali lygiai taip pat kaip vyrai. Galime visi – tereikia aiškaus tikslo“, – ralio išvakarėse kalbėjo E. Gelažninkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

banda

banda portretas
Nors lieka siknoje kaip pvz paukstis vanagas 2 valandas atsilikes nuo nugaletojo bet runkeloidu tarpe didvyris. Ziauru kokia esame runkeloidu banda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių