Quantcast

Dopingo problema: garsiausios Lietuvos sportininkų istorijos

Jei tik galėtų, Romas Ubartas, Raimondas Rumšas, Rasa Drazdauskaitė, Ramūnas Vyšniauskas – skirtingų kartų Lietuvos sporto žvaigždės – iš savo gyvenimo tikriausiai išbrauktų arba bent į nuošalesnę atminties kertę nustumtų metus su neišdildoma dopingo žyme. Vieniems atletams po bausmių pavyko atsitiesti, kitų karjeros kreivė į aukštumas jau nebepakilo.

Smūgis po triumfo

"Tuo metu buvo baisu. Tapau nervingas. Kartais išgerdavau. Su žmona Tatjana supratome: mūsų gyvenimas pasikeitė", – skaudų savo biografijos puslapį vis dar tenka atversti pirmam nepriklausomos Lietuvos olimpiniam čempionui R.Ubartui.

Praėjus beveik metams po triumfo Barselonos olimpiadoje, 1993-iųjų rudenį, vienas tituluočiausių Lietuvos disko metikų buvo apkaltintas vartojęs draudžiamus preparatus ir diskvalifikuotas ketveriems metams.

Atlikęs bausmę ir grįžęs į didįjį sportą, R.Ubartas nebepriartėjo prie tų aukštumų, kurias buvo pasiekęs prieš skandalą.

Lietuvos lengvaatletis, atstovaudamas tuometinės SSRS rinktinei, 1986-aisiais tapo Europos čempionu, 1988-ųjų Seulo olimpiados vicečempionu, 1990-aisiais laimėjo Gerosios valios žaidynes.

Po diskvalifikacijos R.Ubartas, kuriam priklauso antras disko metimo rezultatas per visą Lietuvos lengvosios atletikos istoriją (70 m 6 cm), 1998-ųjų Europos čempionate užėmė 9-ąją vietą, o 1999-ųjų pasaulio pirmenybėse Ispanijoje ir 2001-aisiais Kanadoje ir 2000-ųjų Sidnėjaus olimpiadoje nepateko į finalus.

Šiuo metu olimpinis čempionas treniruoja jaunuosius disko metikus.

Įrodė esąs nekaltas

R.Ubartas – vienas iš nedaugelio planetos sportininkų, kuriam yra pavykę įrodyti, kad ir dopingo medžiotojai neapdrausti nuo klaidų.

2002 m. balandžio mėnesį, kai olimpinis čempionas treniravosi Arkanzase (JAV), jį patikrino dopingo kontrolės pareigūnai. Netrukus į Lietuvos lengvosios atletikos federaciją (LLAF) atkeliavo tyrimo rezultatai: disko metikas vartojo anabolinį steroidą boldenoną. R.Ubartui grėsė diskvalifikacija iki gyvos galvos.

Lengvaatletis rankų nenuleido. Remiamas LLAF ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK), jis pasiekė, kad būtų atliktas pakartotinis tyrimas.

"Tai buvo atvejis, kai galėjo nukentėti visiškai nekaltas žmogus. Dėl Romo mes ilgai kariavome su Tarptautine lengvosios atletikos federacijų asociacija (IAAF), kol pagaliau paaiškėjo, kad buvome teisūs. Padarėme viską, ką galėjome ir nesitraukėme nė žingsnio atgal", – dienraščiui teigė buvęs ilgametis LLAF generalinis sekretorius Eugenijus Burokas.

Praėjus beveik dviem mėnesiams, IAAF atšaukė draudimą R.Ubartui dalyvauti oficialiose varžybose. Į LLAF atsiųstame IAAF antidopingo komiteto rašte tebuvo du sausi sakiniai ir jokių išsamesnių paaiškinimų ar atsiprašymų.

Bausmė stajerės nepalaužė

2003-iųjų rudenį ne varžybų metu Bydgoščiuje (Lenkija) buvo patikrinta Europos jaunimo 1500 m bėgimo vicečempionė šiaulietė Rasa Drazdauskaitė.

Ištyrus A mėginį, jos organizme rasta raumenų jėgą ir masę didinančio, ištvermę gerinančio anabolinio steroido stanozololo pėdsakų. Sportininkė neigė vartojusi draudžiamus preparatus, įtarimus atmetė ir jos treneris Česlovas Kundrotas.

Lengvaatletė tvirtino, kad dopingui priskiriamų elementų galėjo būti JAV pagamintuose maisto papilduose, tačiau dėl jų patikimumo nei ji, nei jos treneris kažkodėl nesikonsultavo su mūsų sporto medikais.

R.Drazdauskaitės pageidavimu Drezdeno (Vokietija) laboratorijoje buvo ištirtas B mėginys. Jis taip pat buvo teigiamas. Bėgikė buvo diskvalifikuota dvejiems metams.

Lengvaatletė nepalūžo. Jau 2006-aisiais ji iškovojo du Lietuvos čempionato medalius: auksą – 500 m distancijoje ir sidabrą – 800 m. 2007-aisiais ji vėl tapo šalies čempione (laimėjo 1500 m), triumfavo Europos taurės 2-osios lygos varžybose Danijoje, greičiausiai nubėgusi 3000 m, o Frankfurto maratone užėmė dešimtąją vietą.

Šiemet R.Drazdauskaitė tapo Lietuvos 10000 m bėgimo čempione, Europos pirmenybių maratoną baigė 16-oji, galiausiai laimėjo 28-ąjį Atėnų klasikinį maratoną, pasiekusi jo rekordą ir antrąjį rezultatą per visą savo karjerą – 2 val. 31 min. 6 min. Šiaulietė taip pat iškovojo kartu su Atėnų maratonu surengto Pasaulio kariškių sporto tarybos (CISM) maratono aukso medalį.

Sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas į dopingo medžiotojų tinklus buvo įkliuvęs 1997-aisiais, bet neiškėlė baltos vėliavos ir jau 2000-ųjų Sidnėjaus olimpiadoje užėmė 11-ąją vietą, 2004-aisiais Atėnų žaidynėse – 5-ąją bei iškovojo medalius 2005, 2008 ir 2009 m. Europos čempionatuose.

Sankcijas lydėjo patyčios

"Nepaisant kaltinimų jūsų žmonai, visi jūsų dopingo testai buvo neigiami. Vis dėlto turėtumėte žinoti, kad mes į jus žiūrėsime kaip į įtariamąjį dopingo vartojimu, todėl stebėsime ir reguliariai tikrinsime", – taip 2002-aisiais Lietuvos dviratininką Raimondą Rumšą įspėjo Tarptautinės dviračių sąjungos (UCI) medicinos tarnybos specialistai.

Tais metais R.Rumšas prestižiškiausiose daugiadienėse lenktynėse "Tour de France" užėmė trečiąją vietą, tačiau sėkmę apkartino incidentas Prancūzijos ir Italijos pasienyje, kai buvo sulaikyta, o vėliau ir įkalinta sportininko žmona Edita, vežusi medikamentus. Tarp jų vietos muitininkai aptiko ir draudžiamų, dopingui priskiriamų preparatų – kortizono, testosterono, eritropoetino (EPO).

E.Rumšienė buvo išleista į laisvę 2002 m. spalio 12 d. už 20 tūkst. eurų užstatą, nepareiškus jokių kaltinimų, tačiau netrukus šeimą sukrėtė kitas smūgis: 2003-iųjų pavasarį "Lampre" komandai atstovavusio lietuvio A ir B dopingo kontrolės testai patvirtino: R.Rumšas vartojo EPO. Dviratininkas buvo diskvalifikuotas metams.

Blogybių virtinė nesibaigė. "Lampre" atsisakė R.Rumšo paslaugų. 2005 m. jam teko anksčiau laiko nutraukti kontraktą su kita Italijos ekipa "Acqua e Sapone", kai paaiškėjo, jog būtent dėl Lietuvos dviratininko šiai komandai gali būti užtrenktos durys į aukščiausio lygio varžybas.

2007-ųjų rudenį R.Rumšo viltis sugrįžti į profesionalų trasas sužlugdė UCI, paskutinę akimirką Lietuvos dviračių sporto federacijai (LDSF) atsiuntusi raštą, kad jis nepageidaujamas Štutgarte (Vokietija) rengiamame pasaulio plento čempionate.

"Spėjome priprasti prie visokių keistenybių ir netikėtumų, netgi patyčių. Kaip kitaip galima pavadinti visus išpuolius, užklumpančius mane po kiekvieno bandymo atsitiesti? Tai – tyčiojimasis iš manęs, mano šeimos, tėvų, draugų ir artimųjų. Skaudu man pačiam, bet ne mažiau skaudu visiems šalia esantiems artimiems žmonėms, mačiusiems visas patyčias, kurias turėjome iškęsti. Kas išmatuos moralinius nuostolius, kuriuos patyrėme, kai mūsų vardas buvo visur minimas ir neretai netgi niekinamas?" – interviu dienraščiui apie gyvenimo išbandymus yra sakęs R.Rumšas.


Lietuvos sportininkai, nubausti už dopingo vartojimą

Nijolė Medvedeva lengvoji atletika 1992 m.

Romas Ubartas lengvoji atletika 1993 m.

Dalia Matusevičienė lengvoji atletika 1995 m.

Ramūnas Vyšniauskas sunkioji atletika 1997 m.

Giedrius Rafanavičius plaukimas 1998 m.

Rolandas Bučinskas kultūrizmas 1999 m.

Irina Daraškevič rankinis 2000 m.

Arnoldas Saprykinas dviračių sportas 2001, 2002 m.

Rolandas Pocius kultūrizmas 2002 m.

Rasa Drazdauskaitė lengvoji atletika 2003 m.

Raimundas Rumšas dviračių sportas 2003 m.

Vytautas Kancleris lengvoji atletika 2004 m.

Saulius Ruškys dviračių sportas 2005 m.

Edita Daniūtė sportiniai šokiai 2006 m.

Dovilė Blažiūnaitė sunkioji atletika 2006 m.

Tomas Turskis lengvoji atletika 2007 m.

Valentinas Voveris lengvoji atletika 2008 m.


Šiame straipsnyje: dopingasRomas Ubartas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestas

Kestas portretas
Ar įdomi ši graudi istorija? O gal įdomu, kad Kaune trūksta prekybos centrų? O gal, kad Kauno rajone nuolat badauja per 1,5 tūkst. žmonių? Lietuvos žemės ūkio universiteto mokslininkai baigė tyrimą „Kauno rajono gyventojų gyvenimo stilius ir sveikata“ [1]. Aptiktas neįtikėtinas badaujančių skaičius. Kauno rajone beveik trys tūkstančiai žmonių gyvena be elektros, o daugiau nei 10 tūkst. atsidūrė žemiau skurdo ribos. Laikas versti valdžią. Tokia mūsų valstybė neturi jokios geresnės perspektyvos. 1.Arūnas Dambrauskas, Delfio internetinis puslapis, 2010 lapkričio mėn. 6 d. 00:02

to 1

to 1 portretas
na, gerai, nuversi valdžią, o kas toliau? Naujieji centurionai per sekundę pakeis ekonomiką, biudžetą, suteiks gerą pragyvenimą? Nenusipeizėk,jei pinigų nėra, pragyvenimas nepagerės, o jei daug kam patinka gyventi tik iš pašalpų, o ne iš darbo, tai dar ilgai teks lūkuriuoti to pagerėjimo

Gerai

Gerai portretas
nuversime. O tik ka rinksime? Reikia per televizija laidos, pasakojancios apie iskilius, saziningus, atsidavusius Lietuvai, ne piniginei, zmones.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių