Quantcast

Teisėsauga nustatė „olimpinį nacį“ iš Lietuvos

Teisėsauga nustatė asmenį, kuris per Lietuvos krepšinio rinktinės rungtynes su Argentina Londono olimpiadoje juodaodžius tvarkos prižiūrėtojus pasveikino neonacišku saliutavimu. Už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninės, religinės ar kitokią žmonių grupę „Olimpiniam naciui“ gresia iki dvejų metų nelaisvės.

Minėtas aistruolis krepšinio rungtynėse pamatęs du juodaodžius tvarkos prižiūrėtojus, pasveikino juos naciams įprastu pasisveikinimu – iškėlė ištiestą dešinę ranką. Šis gestas užfiksuotas video medžiagoje ir sulaukė britų žiniasklaidos dėmesio – leidinys „Daily Mail“ straipsnį apie lietuvį pavadino „Olimpinis nacis“.

Dėl „Olimpinio nacio“ į Generalinę prokuratūrą dar rugpjūtį kreipėsi Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius, prašęs pradėti tyrimą dėl neapykantos kurstymo ir pritarimo nacistinės Vokietijos nusikaltimams.

„Ikiteisminis tyrimas dėl įvykio per Londono olimpines varžybas tebevyksta. Sirgaliaus asmenybė nustatyta, tačiau prokuratūra jos neskelbia“, – DELFI sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rūta Dirsienė. Daugiau informacijos prokuratūra neteikia.

Pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 dalį, tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, jam vadovauja Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra.

DELFI primena, kad po šio incidento su rasizmu kovojančios organizacijos paragino griežčiau vertinti tokius atvejus, o žmones įžeidinėjančius žiūrovus iš karto išvesti iš rungtynių. Netrukus po to į policijos akiratį pateko kitas lietuvis – 36-erių metų Petras Leščinskas buvo apkaltintas rasistiniu išpuoliu ir teismo nubaustas 11 tūkst. Lt bauda. Anot Londono policijos, jis kurstė rasinę neapykantą skleisdamas beždžiones imituojančius garsus ir rodydamas nacistinius gestus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

algis

algis portretas
iš foto man atrodo kad visi aplinkui irgi linksmai nusiteikę gal bendrininkai

lietuvis

lietuvis portretas
jus ziurekit kas milijonus vagia,kas vaikus prievartauja,kas zudo senelius ,kas Lietuva stumia i bankrota ir tuos teiskit,o ne kas nesamoningai desine ranka iskele ir jau kaltas,tai ka gal jam reikejo kaire ranka kelt,ar nuoga sikna parodit,debiliska teisesauga

Pensininkas 49

Pensininkas 49 portretas
Totalus debilizmas.Vadovaujatis tokia logika reikėtų bausti ir tarpusavyje besisveikinančius autobusų vairuotojus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių