Quantcast

Žaidėjas nesiklausė pavargusios širdies

Talentingo Rusijos ledo ritulininko Aleksejaus Čerepanovo mirtis sukrėtė sporto pasaulį Europoje ir už Atlanto. Tragedija įvyko spalio 13-ąją per Kontinentinės ledo ritulio lygos (KLRL) čempionato rungtynes Maskvos srities Čechovo mieste.

Medikai buvo bejėgiai

Vietos "Vitiaz" ir Omsko "Avangard" komandoms sužaidus 18 trečiojo kėlinio minučių, omskiečių puolėjas devyniolikmetis A.Čerepanovas buvo pakeistas ir nučiuožė ant atsarginių suolelio.

Vos atsisėdęs, ledo ritulininkas prarado sąmonę. Padėti jaunajam ledo ritulininkui puolė visi varžybų arenoje budėję medikai. Netrukus reanimobilis A.Čerepanovą nugabeno į vieną Čechovo miesto ligoninių, kur gydytojai dėl sportininko gyvybės kovojo dar daugiau nei valandą.

Viskas veltui. Vaikinas mirė. Pirmoji oficiali diagnozė – ūmus širdies nepakankamumas.

Tą patį vakarą "Avangard" išplatino pranešimą, kad A.Čerepanovas niekada nesiskundė jokiais negalavimais ir nė karto nebuvo rimtai susirgęs. "Jis buvo absoliučiai sveikas", – pabrėžė Omsko klubo direktorius Anatolijus Bardinas.

Širdis buvo nesveika

Netrukus kitokią nuomonę, kuri Rusijoje supurtė visą sporto piramidę – nuo aukščiausių viršūnių iki eilinių specialistų, pareiškė Maskvos apskrities sveikatos apsaugos ministras Vladimiras Semionovas ir KLRL vykdantysis direktorius Vladimiras Šalajevas.

"Čerepanovo širdies būklė buvo tokia, kad jam reikėjo suteikti sunkią neįgalumo grupę, o ne leisti į ledo ritulio grumtynes", – atvirai kirto V.Šalajevas.
V.Semionovas pateikė skrodimo rezultatus, kurie patvirtino, kad ledo ritulininko širdis – gerokai didesnė, nei turėtų būti devyniolikmečio sportuojančio jaunuolio.
"Aleksejaus širdis svėrė 495 gramus. Tai nenormalu, atsižvelgiant į jo kūno sudėjimą ir gyvenimo būdą. Optimalus svoris turėjo būti 290-320 gramų. Vaikinas seniai sirgo išemine širdies liga", – teigė ministras.

Po šio pranešimo "Avangard" klubas pagrasino V.Semionovui teismu už klaidingos informacijos platinimą ir šmeižtą, tačiau to nepadarė.

Reanimobilis – be įrangos

Paaiškėjo ir daugiau stulbinančių įvykio Čechove aplinkybių.
Prie varžybų arenos, kurioje vyko rungtynės, kažkodėl nebudėjo greitosios pagalbos automobilis, nors tai privaloma didelių susibūrimų atvejais. Be to, reanimobilis, atvykęs gelbėti A.Čerepanovo, neturėjo defibriliatoriaus – aparato, reikalingo širdies veiklos reanimacijai.

"Kai mes išnešėme Aleksejų į lauką, jis dar buvo gyvas. Paprašėme mirktelėti akimis, jis tai padarė. Po kelių sekundžių jaunuolis jau nebekvėpavo. Iš ligoninės atskubėję medikai tiesiai į širdį suleido adrenalino tirpalo – nebepadėjo..." – apie tragiškas akimirkas pasakojo "Vitiaz" ekipos gydytojas Igoris Spasovchodskis.

Rusijos žiniasklaida buvo pradėjusi eskaluoti temą, kad per rungtynes V.Čerepanovas buvo pakeistas, nes prastai pasijautė po netikėto stipraus susidūrimo su savo komandos draugu, legendiniu Jaromiru Jagru, tačiau čekas tai kategoriškai paneigė.
"Tuo metu sėdėjau ant atsarginių suolelio, todėl nei jis į mane, nei aš į jį negalėjome atsitrenkti", – piktinosi olimpinis čempionas.

Pažymos už kyšius

A.Čerepanovo, kurį autoritetingiausi ledo ritulio žinovai vadino ne mažiau perspektyviu, nei NHL žvaigždėmis tapę Aleksandras Ovečkinas ar Jevgenijus Malkinas, mirties priežastis ėmėsi tirti Rusijos prokuratūra ir šalies sporto ministro Viačeslavo Fetisovo suburta speciali komisija.

Be užuolankų kalbama, kad "Avangard" puolėjas – labai didelių pinigų, karaliaujančių Rusijos ledo ritulyje, auka.

"Doleris tapo Dievu. Sąžinei beveik nebeliko vietos, todėl atletai, net ir turintys sveikatos sutrikimų, už kyšius gauna pažymas, kad yra sveiki kaip ridikai ir gali aktyviai sportuoti. Jei gydytojas principingesnis, jį nuperka klubų vadybininkai", – replikavo Rusijos sporto medicinos ir gydomosios kultūros federalinio centro direktorius Igoris Ivanovas.
"Avangard" šį sezoną numatęs skirti žaidėjų algoms maždaug 45 mln. litų.
"Aleksejaus netektis – kartus mūsų tradicinio rusiško apsileidimo pavyzdys", – piktinosi dukart olimpinis čempionas Aleksandras Jakuševas.

Norėjo naujo telefono

"Už pirmąjį profesionalo atlyginimą norėčiau nusipirkti gražų automobilį ir naują mobilųjį telefoną", – viename interviu sakė A.Čerepanovas.

"Aleksejus buvo protingas, energingas jaunuolis. Jo laukė puiki ateitis. Gaila, kad viskas taip skaudžiai susiklostė", – krimtosi NHL klubo "New York Rangers", į savo gretas pakvietusio Rusijos ledo ritulio talentą, generalinis vadybininkas Glenas Satheris.

A.Čerepanovas – šeštasis Rusijos sportininkas, kurio karjerą nutraukė staigi mirtis.
1968-aisiais, per treniruotę žaisdamas krepšinį, mirė 23 metų olimpinis, pasaulio ir Europos čempionas Viktoras Blinovas.

1988-aisiais bėgimo kroso nebaigė 27-erių Andrejus Zemko, 2001-aisiais – 33-ejų Viačeslavas Bezukladnikovas, 2002-aisiais – 22-ejų Aleksandras Krevsunas, šiemet – 21-ų Igoris Antosikas.

2004-aisiais Baltarusijoje per rungtynes su "Minsk" ekipa staiga mirė Latvijos ledo ritulininkas, 31 metų "Riga-2000" komandos puolėjas Sergejus Žoltokas.
Netektis: A.Čerepanovas buvo viena didžiausių Rusijos ledo ritulio ateities vilčių.

A.Čerepanovo dosjė

Gimė 1989 m. sausio 15 d. Barnaule.
Mirė 2008 m. spalio 13 d. Čechove.
Karjera: 1999 m. pradėjo treniruotis ledo ritulį; 2006 m. debiutavo Rusijos superlygoje; nuo 2007 m. žaidė pagrindinėje Omsko "Avangard" ekipos sudėtyje; 2007 m. NHL naujokų biržoje 17-uoju numeriu buvo pakviestas į Niujorko "Rangers".
Pasiekimai: pasaulio jaunių čempionas (2007 m.), pasaulio jaunimo vicečempionas (2006 m.), Rusijos superlygos čempionato bronzos medalio laimėtojas ir geriausias sezono naujokas (2007 m.).


Šiame straipsnyje: ledo ritulininkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
O kaip mūsų žalgiriečiai?... o legionieriai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių