- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara – grilio patiekalų metas. Tiems, kurie stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, neretai kyla abejonių, ar ant grotelių keptas maistas iš tiesų yra sveikas pasirinkimas, o taip pat ir klausimų, kaip teisingai jį paruošti. Dietologai teigia, kad žinant kelias gudrybes, grilio patiekalais galima mėgautis be sąžinės graužaties.
Grilyje keptas maistas – sveikesnė kepto maisto alternatyva
Pasak dietologės Jūratės Dobrovolskienės, grilio patiekalai yra vienas iš vasaros malonumų, kuriais mėgautis sau drausti nereikia.
„Maisto kepimas gamtoje – tai ritualas, siejamas ne tik su valgymu, bet ir su tradicijomis bei geromis emocijomis, artimųjų kompanija, gardžiais kvapais bei skoniais. Visa tai yra teigiamas emocinis užtaisas, svarbus gyvenimo kokybei“, – sako ji.
Siekiantiems laikytis sveikos mitybos principų bei norintiems jaustis lengviau, kepimui ant grotelių dietologė rekomenduoja rinktis baltą, o ne raudoną mėsą.
„Visų pirma, rekomenduočiau vištieną. Galima rinktis skirtingas jos dalis – ne tik krūtinėlę, bet ir blauzdeles, sparnelius, ketvirčius. Šių vištienos dalių mėsa yra kiek riebesnė ir dėl to – skanesnė, ne tokia sausa. Vištienos dalis su kauline dalimi svarbu iškepti taip, kad sąnarių sąlytyje su mėsa neliktų kraujo, tačiau tuo pačiu – kad mėsa neperkeptų ir neprisviltų. Siekiant išvengti riebalų yra rekomenduotina tokią mėsą valgyti be odelių“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot mitybos specialistės, grilyje kepti patiekalai gali būti laikomi sveikais, jei nėra naudojama papildomų riebalų ir jei suvartojamos mėsos kiekis yra ne per didelis.
„Kepant ant grotelių nenaudojami pridėtiniai riebalai – aliejus, sviestas, taukai ar kiti, todėl išvengiama papildomų kalorijų. Tačiau svarbu prisiminti, kad dideli mėsos kiekiai nerekomenduojami – patartina laikytis 70 gramų mėsos vieno valgymo metu taisyklės, nes neretai per kartą suvartojama net apie 200 gramų, o tai jau apsunkina virškinimą“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot jos, viena svarbiausių grilio patiekalų ruošimo taisyklių yra tinkama kepimo temperatūra.
„Svarbu kepti lėtai ir tolygiai, ne ant atviros liepsnos, nes mėsai prisvilus susidaro organizmui kenksmingos medžiagos. Kai mėsa yra labai riebi, kai jai paruošti naudojami marinatai su majonezu ar kitais riebiais padažais, ji varva ir taip pakursto ugnies liepsną. Kepti ant atviros ugnies nereikėtų – tai jau yra laikoma netinkamu, net kenksmingu mėsos paruošimu“, – teigia ji.
Svarbu rinktis kokybiškus produktus
Pasak dietologės, grilio patiekalai gali būti vartojami su įvairiais granyrais.
„Grilyje keptą vištieną galima valgyti su daržovėmis – su kartu iškeptomis cukinijomis, baklažanais, paprikomis, pomidorais ar kitomis. Kuo maistas įvairiapusiškesnis, tuo naudingesnis, todėl nereikia atsisakyti tam tikrų, daugelio nuomone, nederančių produktų – su paukštiena puikiai tinka ilgagrūdžiai rudieji ryžiai, šviežios bulvės, pilno grūdo duona ar kiti mėgstami garnyrai. Tai leidžia greičiau užpildyti skrandį bei suvartoti mažesnį mėsos kiekį“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot jos, vienas iš esminių sveikos mitybos principų, svarbių ruošiant ir grilio patiekalus, yra rinktis kokybiškus produktus.
„Vasarą vartokite kuo daugiau šviežių daržovių, parduodamų ūkininkų turgeliuose, mėsą rinkitės šviežią ir kokybišką. Produktus vertinti galima ir pagal tai, kaip jie buvo užauginti“, – tikina ji.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Santakos parkas šiandien tapo saugiausiu šalyje: Gegužės 1-oji čia paminėta originaliai1
„Sveiki atvykę į šiuo metu saugiausią parką šalyje!“ – toks buvo pirmas šiandien Santakos parke vykusių žaidynių „Palaikau pulsą“ atidarymo sakinys. Ir Gegužės 1-oji joms buvo pasirinkta neatsitiktin...
-
Prasideda valstybės įstaigų darbuotojų varžybos „Laiptynės 2024“2
Ketvirtadienį prasideda valstybės įstaigų darbuotojų varžybos „Laiptynės 2024“. ...
-
Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti?3
Sužaliavo gamta, todėl vis dažniau galima į mitybą įtraukti šviežių daržovių. Augalinę mitybą renkasi ir sportininkai, o jeigu galvojate, kad reikės valgyti vien tik daržoves – klystate. Valgysite sočiai, o vartojamas maitas ne tik ...
-
Korupcija medicinoje: verslininkas galimai papirko ligoninių darbuotojus
Šiaulių apygardos prokuratūra nagrinėti teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl keturių ligoninių darbuotojų, dviejų uždarųjų akcinių bendrovių vadovų ir vienos iš šių įmonių, kaip manoma, padarytų korupcinio pobūdžio...
-
Kaišiadoryse duris atveria slaugos ir socialinės globos namai2
Kaišiadoryse atidaromas specializuotas Strėvininkų globos namų padalinys. Jame apsigyvens 40 suaugusių ar senyvo amžiaus asmenų su sunkia negalia, negalinčių savimi pasirūpinti savarankiškai. ...
-
Gyvensenos medicinos specialistės: geriausia investicija į sveikatą – judėjimas7
Kauno miesto poliklinikoje pacientus konsultuoja gyvensenos medicinos specialistės. Jos pataria, kaip pradėti gyventi sveikiau, numesti svorio, sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda siekti užsibrėžtų tikslų. Kalbintos specialistės ...
-
Autizmo mėnuo paminėtas visoje Lietuvoje
Balandis – visame pasaulyje žinomas kaip autizmo supratimo, priėmimo mėnuo. Minint autizmo supratimo mėnesį, Lietuvos autizmo asociacijai „Lietaus vaikai“ išplatinus kvietimą atvaizduoti begalybės – autizmo simbolio &ndash...
-
Sveikatos apsaugos ministerija apdovanos nusipelniusius Lietuvos medikus11
Minėdama Lietuvos medicinos darbuotojų dieną, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį apdovanos nusipelniusius Lietuvos medikus. ...
-
NVSC: toliau mažėjant gripo atvejų, bendras sergamumas Kazlų Rūdoje viršijo epideminį lygį
Šalyje fiksuojant mažiau sergančiųjų gripu, bendras sergamumas gripo, COVID-19 ir peršalimo ligomis epideminį lygį peržengė Kazlų Rūdos savivaldybėje, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Klaipėdoje atlikta pirmoji bronchų praeinamumą atkurianti procedūra3
Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pirmą kartą uostamiestyje atlikta moderni bronchų praeinamumą atkurianti procedūra – rekanalizacija. Vyresnio amžiaus pacientui ji padėjo atsikratyti varginančio kosulio ir vis pasikartojančio plaučių u...