Quantcast

Blogas burnos kvapas – netinkamos higienos ar ligos požymis?

  • Teksto dydis:

Blogas burnos kvapas ne tik nepadeda bendrauti – jis gali signalizuoti ir apie rimtesnius sveikatos sutrikimus. Pagrindinė to priežastis dažniausiai yra bloga burnos higiena. Tad kaip turėtume tinkamai rūpintis ja ir neprisišaukti rimtesnių sveikatos sutrikimų, pasakoja specialistė.

Kaip patikrinti?

Prie savo burnos kvapo dažniausiai esame pripratę, todėl ne visada jaučiame koks jis – įprastas ar blogas.

Žinoma, ne visuomet tai pasakys ir aplinkiniai. Bet jeigu išdrįs – gali būti itin nemaloni situacija. Todėl geriausiai savo burnos kvapą pasitikrinti savarankiškai.

„Burnos kvapą galima pasitikrinti įkvėpus ir iškvėpus orą į suspaustą kumštį. Jį pauosčius, paaiškės, ar kvapas blogas. Dar galima palaižyti riešą ir palaukus 15 sek., pauostyti. Išsivalius tarpdančius bekvapiu dantų siūlu, jį taip pat galima pauostyti ir suprasti, ar kvapas tinkamas“, – pataria vaistininkė Ramunė Uosienė.

Higienos taisyklės

Net 90 proc. blogo burnos kvapo atvejų, pasak R.Uosienės, sukelia netinkama burnos higiena. Nors dantų valymas turėtų būti įprasta kasdienės rutinos dalis, dar ne visi juos valo, kaip reikėtų, – du kartus per dieną, naudodami papildomas priemones.

Neteisinga dantų priežiūra ilgainiui sukelia ir rimtesnių problemų.

„Blogą burnos kvapą dažniausiai sukelia bakterijos nuo tarpdančiuose užsilikusio maisto. Nepašalintas jis ilgainiui gali pažeisti dantis ir dantenas. Tuomet maisto ten gali kauptis dar daugiau. Todėl svarbu dantimis pasirūpinti ir vakare“, – akcentuoja vaistininkė.

Blogą burnos kvapą dažniausiai sukelia bakterijos nuo tarpdančiuose užsilikusio maisto.

Priemonės nuo kvapo

Be įprasto dantų valymo šepetėliu, rekomenduojama valyti tarpdančius ir liežuvį. Šepetėliai gerai nepasiekia tarpdančių, o ant liežuvio likusios bakterijos toliau teršia burną ir sukelia nemalonų kvapą.

Tarpdančius rekomenduojama valyti dantų siūlu ar specialiu šepetėliu. Jų dydį geriausiai parinkti padės vaistininkas arba odontologas.

„Nemalonus kvapas gali sklisti ir nuo dantenų. Jeigu jos jautresnės, linkusios į uždegimus ar sergate paradontoze, joms prižiūrėti rekomenduojami sparčiai populiarėjantys burnos irigatoriai. Į juos galima įpilti vandens ar dantų skalavimo skysčio ir purkštuku, nukreipiant  srovę, švelniai išvalyti tarpdančius, nepažeidžiant dantenų“, – pasakoja ekspertė.

Dėl burnos sausumo

Norint greitai pašalinti blogą burnos kvapą, R.Uosienė pataria nesirinkti tokių paplitusių liaudiškų metodų, kaip skalavimas soda: „Ji kaip tik gali sukelti didesnį burnos kvapo disbalansą. Kad efektas būtų greitas, galima pakramtyti mėtų ar petražolių. Rekomenduojamas burnos skalavimo skystis – jis suteiks momentinį efektą.“

Tačiau ilgalaikes, tokias kaip sausos burnos, problemas patariama spręsti pasitelkus specialias priemones.

„Nemalonus kvapas gali atsirasti ir dėl burnos išsausėjimo – geriant per mažai skysčių, nesigamina pakankamai seilių. Sausa burna gali būti ir po nakties, ar žmonių, kurie dieną daug kalba. Tokiu atveju gali padėti specialūs purškikliai ir dantų pastos, skirtos burnos drėgmei atkurti ir taip panaikinti blogą burnos kvapą“, – akcentuoja specialistė.

Ir ligos požymis

Jei, pasitikrinus dantis pas odontologą, reguliariai atliekant burnos higieną ir rūpinantis ja, kvapas nedingsta, specialistė rekomenduoja nedelsti ir kreiptis į gydytoją. Nemalonus burnos kvapas gali būti ir ligos simptomas.

„Tai gali būti kepenų ar virškinimo trakto sutrikimo požymis. Nemalonus kvapas būdingas sinusito, tonzilito, padidėjusio rūgštingumo ar net onkologinių ligų atvejais. Dažnai jis būna specifinis, tačiau nustatyti jo priežastį tokiais atvejais geriausiai padės gydytojas“, – pataria R.Uosienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių