Quantcast

Cheminės medžiagos kasdienybėje: kaip jas atpažinti ir apsaugoti sveikatą

  • Teksto dydis:

Cheminės medžiagos naudojamos ne tik pramonės srityse, bet ilgai negendančiuose maisto produktuose ar vaistuose, todėl svarbu atkreipti dėmesį į šių medžiagų klasifikavimą, ženklinimą, poveikį aplinkai bei žmogaus sveikatai, rašoma Aplinkos apsaugos agentūros pranešime (AAA) žiniasklaidai.

 

AAA Cheminių medžiagų skyriaus vyriausioji specialistė Monika Avižienė sako, kad norint įvertinti cheminių medžiagų poveikį sveikatai ir aplinkai, reikėtų atkreipti dėmesį į pagrindines produktų sudedamąsias dalis.

„Kai kurios iš jų nėra pavojingos, pavyzdžiui, glicerolis ar natrio druska, tačiau produktų sudėtyje gali būti ir pavojingų sveikatai ingredientų, tokių kaip kvapiosios medžiagos, kurios gali sukelti alergiją, rūgštys ir šarmai, kurie gali nudeginti ar sudirginti odą, akis, kvėpavimo takus ir pan.“, – paaiškina M. Avižienė.

Specialistė teigia, kad informaciją apie Europoje pagamintas ir į ją importuotas chemines medžiagas kaupia ir teikia Europos cheminių medžiagų agentūra (ECHA). Anot jos, šios agentūros puslapyje galima rasti informaciją ir apie medžiagas, kurios gali turėti neigiamą poveikį aplinkai bei žmonių sveikatai. Lietuvoje konsultacijas dėl cheminių medžiagų reglamentavimo bei tiekimo į rinką teikia AAA specialistai.

Kaip klasifikuojamos ir žymimos cheminės medžiagos?

Pasak M. Avižienės, cheminės medžiagos yra klasifikuojamos pagal kelis pagrindinius kriterijus: fizines, chemines, toksikologines, ekotoksikologines savybes. Prieš patiekdami chemines medžiagas ar jų mišinius rinkai, tiekėjai privalo juos paženklinti pagal CLP reglamento reikalavimus. Jei medžiagos yra pavojingos – papildomai pateikti produktų saugos duomenų lapus, kuriuose išsamiai aprašoma, kokios medžiagos yra produkte, jų savybės, pavojai ir rekomenduojamos saugos priemonės.

Apie pavojingas chemines medžiagas produkte galima sužinoti atidžiai perskaičius produkto etiketę. Lietuvoje naudojami Europos Sąjungos standartiniai pavojingumo simboliai, kurie atitinka CLP reglamentą.

Šie simboliai apima paveikslėlius (toksiškumą, degumą, sprogimą, kenksmingumą aplinkai ir kt.) bei žodžius (atsargiai ar pavojinga), kurie nurodo pavojų. Etiketėje dažnai nurodomas pavojingos medžiagos pavadinimas arba bendrinė žymė, kad būtų aišku, kokia medžiaga yra pavojinga, taip pat gali būti pateiktas pavojingumo aprašymas bei rekomendacijos dėl saugos priemonių, CAS (cheminio junginio registracijos) numeris, nuoroda į saugos duomenų lapą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mes

mes portretas
Vienas atpažins chemines medžiagas .kitas nesugebės atpažinti .Kam naudojamos kenksmingos medžiagos maisto produktuose taip ir neaišku.Gal čia naujas žmonių naikinimas.

.DŪMO KVAPO MIRKALAS

.DŪMO KVAPO MIRKALAS portretas
žadėjo uždrausti mėsos mirkalus,Rašo karšto ar šalto rūkymo mėsa ,bet ta mėsa tai grynas mirkalas ,Gydytojai draudžia tokius gaminius valgyti. Kodėl nuodijami žmonės.Kas atsakingas.Padaugėjo žmonių sergančių žarnyno ligomis.STOP VISIEMS MĖSOS MIRKALAMS.

jus geriau parasykit

jus geriau parasykit portretas
kas padaryta kad pas gydytojus eiles sutrumpetu, o ne pezekit apie musiu sudus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių