Quantcast

Gaudo sergančiais apsimetančius darbuotojus: gresia rimti nemalonumai

  • Teksto dydis:

Vasara – atostogų metas, tik vieni atostogauja, kai užsidirba tas atostogas, o kiti nueina pas gydytoją, apsimeta, kad serga, pasiimi nedarbingumą ir jį naudoja kaip laisvadienius. Apie tokius piktnaudžiautojus kalbamasi su „Sodros“ atstovu Rimantu Mitkevičiumi, praneša LNK.

– Ar pastebite, kad vis dažniau žmonės apsimeta sergantys, norėdami paatostogauti?

– Iš tiesų, tai „Sodra“ visus metus gauna pranešimus apie tokius piktnaudžiavimus ir tai nebūtinai tik vasarą. Bet pastebime tą tendenciją, kad vasarą, kai orai pašyla, tai tų atvejų ir padaugėja. Tačiau kasdien po du ar tris atvejus paprastai tikrai gauname.

– Tai per metus virš tūkstančio tokių atvejų?

– Tikrai taip, praėjusiais metais turėjome tokių pranešimų apie tūkstantį, visi jie buvo vertinami, analizuojami ir priimami sprendimai – ar skirti išmoką, ar neskirti. Jei paaiškėja, kad anksčiau buvo kažkoks pažeidimas, tai nustatome žalą ir ją išieškome.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– O kaip vyksta patikrinimas? Kaip galima nustatyti, ar žmogus iš tikrųjų serga, ar tik apsimeta?

– Gavę pranešimą renkamės informaciją – iš e.sveikatos, iš savo rizikos sistemos – tada įvertiname visas aplinkybes ir priimame sprendimą. Tikrai ne visi atvejai, apie kuriuos pranešama, pasitvirtina.

– Tai nėra, kad važiuojate į namus ir žiūrite, ar temperatūros turi, ar kosėja?

– Tikrai ne. „Sodra“ tikrai nelanko asmenų. Jeigu matote, kad yra pažeidimas, kurį reikėtų rimtai vertinti, tai mes tada tą asmenį kviečiame į gydytojų konsultacinę komisiją ir toje komisijoje priimamas sprendimas, ar tęsiamas nedarbingumas, ar yra nutraukiamas. Dažni atvejai, kai tiesiog iškviečiamas žmogus į šią komisiją ir jam tas nedarbingumas yra uždaromas dar iki tos komisijos ir tokių atvejų būna apie 60 proc.

– Ar yra kažkokių tipinių ligų, kuriomis serga apsimetantys?

– Peršalimas, kosėjimas, o jei žmonės serga rimtomis ligomis, tai jie tikrai ir serga.

– Kas už tokias apgavystes gresia?

– Baudos mes nepriteisime, bet jeigu nustatome pažeidimą, tuomet jeigu jau mokama išmoka, jos mokėjimas nutraukiamas, jeigu dar išmoka nėra paskirta, tai mes jos ir neskiriame, o jeigu nustatome, kad ir anksčiau buvo tas pažeidimas, tai tokiu atveju nustatome kaip padarytą žalą fondų biudžetui ir ta išmokėta išmoka yra išieškoma iš asmens.

– Ar tai turi ateičiai kokios nors įtakos, jeigu apsimetėlis iš tikrųjų sirgs ar gaus išmoką?

– Jeigu asmuo tikrai serga, išmoka jam ir išmokama.

– Ar pasitaiko kad žmonės serga, o išvažiuoja į užsienį? Ar tokiu atveju įmanoma pro oro uosto kontrolę, kur yra tikrinami asmens duomenys, praeiti? 

– Kai asmenys išvažiuoja sirgdami atostogauti, gauna pranešimus ir tie atvejai yra tikrinami. Galim ir paprašyti asmens, kad jis paaiškintų aplinkybes. Jei asmuo serga, tai jis negali nei keliauti, nei atostogauti, nei dalyvauti kultūros renginiuose, šitoje vietoje vertiname aplinkybes.

Jei asmuo serga, tai jis negali nei keliauti, nei atostogauti, nei dalyvauti kultūros renginiuose.

– O jeigu žmogus aktyviai nieko neveikia, nei važiuoja, nei kažkur keliauja, o apsimeta, kad serga ir namie ant sofos guli, tai tokio atvejo jau nepatikrinsi?

– Yra gydytojų konsultacinė komisija ir jei mes gauname pranešimą, įvertiname aplinkybes ir jeigu mums kyla įtarimas, tai mes tą asmenį į komisiją iškviečiame, gydytojai įvertina. Yra ir „Sodros“ specialistai, kurie priima sprendimą.

– O pagal kokius kriterijus kviečiate į tą komisiją?

– Jeigu mes patikrinome duomenis ir matome, kad tikrai kažkoks ligos tęstinumas yra, arba atsinaujino trauma, tai tikrai tokie atvejai galimi, toks žmogus tikrai nekviečiamas. Bet jeigu kyla kažkoks neaiškumas, įtarimas, jei dar pridedama kažkokia informacija iš socialinių tinklų, kur matome, kad asmuo kur nors prie jūros, tai tikrai kyla įtarimų dėl jo nedarbingumo ir tada jis yra iškviečiamas.

– Ar yra kažkokių profesijų atstovai, kurie dažniau apsimeta?

– Neišskirčiau, gauname pranešimus iš įvairių sričių.

– Ar dažniu būna, kad nustatote, jog žmogus apsimetinėja, ar dažniau, kad žmogus iš tikrųjų serga?

– Jei iškviečiame į gydytojų konsultacinę komisiją ir apie 60 proc. kaip ir pasveiksta, didelis atrodo procentas, tačiau dar apie 4,5 proc. yra nustatoma gydytojų, kad asmuo yra darbingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kodel

O kodel portretas
atimta teise sirgti komandiruojamiems darbuotojams!? Juk jie,gaudami DU neapmokestintais dienpinigiais,susirge lieka praktiskai be ismoku! Kiek tokiu furistu,is paskutiniuju vairuojanciu sergant,pririje saujas demesi mazinanciu vaistu,klajoja po kelia atsitiktines aukos!? Kol nesutraiskys kokio VIPinio - niekam nerupi si beda!

>Grįžtam ?

>Grįžtam ? portretas
Šiais laikais (gerovės valstybėje) gydytojai po ligonio apsilankymo turi 5 dienom darbo , kol užpildo kompiuterinę ligonio istoriją. Ligos ...gal ir pačios praeis.? Gydytojams laiko ligas gydyti nebėra . Kompiuteris -užimtumas pilnas. Tai sveikatos sistemos pertvarka. Ir dar ...atlieko tyrimus , ne , kad atsiųstų elektroniniu būdu ,reikia eiti į registratūrą atsiimti tyrimo rezultatų už papildomą užmokestį. Prarandi laiką , o kompiuteris namuose "atostogauja " kol pareinu .Tai pinigų plovykla už išduotą pažymą.

Grįžtam?

Grįžtam?  portretas
Kartojasi sovietmetis? Po 30 m. pradėjo kankinti nepaaiškinama, bet ir nepakeliama bloga savijauta, bejėgystė. Savo jėgomis nepajėgdavau ryte atsikelti iš lovos. Taip į lavoną panaši, melsvai pilka atsliūkindavau į darbą, Apylinkės vidaus ligų gyd-ja tik tyčiodavosi, vadino simuliante: nekosti, pulsas yra, kvėpuoja, iki poliklinikos atėjo, vadinasi, gali eiti dirbti. Taip kas porą metų veltui lankiausi pas ją pagalbos. Bet juk demaskuoti simuliantę taip paprasta - vieną kartą paskirk ne bendrus, o išsamius tyrimus, ir tada galėsi tyrimų rezultatų lape parodyti, jog visi rodmenys puikūs, o pacientė tik ligų sau ieško. Deja, to nepadarė. Tartum sadistė būtų. Tada gydytojo nebuvo galima rinktis, ėjome pas paskirtą. Toji gydytoja gal būt galėjo sustabdyti ligos vystymąsi, kad nepasiektų tokios stadijos, kokią pasiekė. Deja, gal dėl asmeninio nusistatymo ji nepanoro įsigilinti, išsiaiškinti. O gal, kad jai neįdomu tokie galvosūkiai, nejautė azarto sunkioms užduotims.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių