- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Beprasidedant vasarai esame išsiilgę šviežių daržovių ir ieškome jų tokių, kurios skoniu ir kvapu primintų močiutės daržo derlių. Anot dietologės Jūratės Dobrovolskienės, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas suvalgyti daržovių kiekis per dieną yra apie 400 g, o du trečdalius šio kiekio turėtų sudaryti būtent šviežios daržovės.
Šiuo metų laiku parduotuvių lentynose daržovių asortimento tikrai netrūksta. Vis tik dažnam iš mūsų kyla dilema, ką rinktis – lietuviškas ar atvežtines daržo gėrybes ir kaip skiriasi šių daržovių maistinė vertė ir nauda žmogaus organizmui.
Maistingiausi – ką tik nuskinti
Dietologė negaili komplimentų vasaros gėrybėms: „Žalios spalvos daržovėse gausu taip mūsų organizmui naudingų chlorofilo, folio rūgšties, vitamino C. Pavyzdžiui, suvalgę 300 g salotų lapų galite gauti visos dienos normos vitamino C užtaisą. Tuo tarpu pomidorai ypač vertinami dėl juose gausiai randamo likopeno, kuris yra veiksmingas antioksidantas, stiprinantis organizmo imunitetą bei laikomas unikalia prevencine priemone nuo daugelio vėžio rūšių bei širdies ligų.“
Tačiau, anot J. Dobrovolskienės, bėda ta, kad nuskynus daržovę – palaipsniui joje mažėja vitaminų ir kitų organizmui naudingų maistinių medžiagų kiekis. Pavyzdžiui, vitamino C ar folio rūgšties kiekis pradeda mažėti nuo tos akimirkos, kai daržovė yra nuskinama. Tad savaime suprantama, kad, kalbant apie maistinę vertę, lietuviškos gėrybės, kurios greičiau patenka ant mūsų stalo, yra vertingesnės nei atvežtinės.
Kitas svarbus aspektas, kurį pastebi dietologė, yra tas, kad Pietų šalyse augančios daržovės reikalauja daugiau cheminės apsaugos nuo įvairių kenkėjų ir mikroorganizmų. Mat šiltesnėmis klimato sąlygomis šie veisiasi kur kas sparčiau nei, tarkime, mūsų šalyje.
Kodėl lietuviškos daržovės atrodo skanesnės?
Atliepdamas į dažną pirkėjų vertinimą, kad atvežtinės daržovės yra „be skonio“, „Kietaviškių gausos“ direktorius Mindaugas Pupienis paaiškina, kodėl vyrauja tokia nuomonė ir kartu pripažįsta, kad yra dalis tiesos tame, jog importuotos daržovės skonio ir maistinėmis savybėmis kartais nusileidžia užaugintoms vietinėje šalyje.
„Daržovių skonio savybes daugiausiai lemia jų veislė. Natūralu, kad tūkstančius kilometrų gabenamas ir gana ilgą laiką sandėliuojamas derlius turi išlaikyti savo prekinę išvaizdą. Taigi tolimam eksportui skirtų daržovių veislės dažniausiai atrenkamos pagal savo gebėjimą išlaikyti „formą“. Pavyzdžiui, kalbant apie pomidorus, tam tinkamiausios tokios veislės, kurių vaisiai pasižymi apvalia forma, kompaktiškumu, o minkštimas ir odelė būna kietesni – tokie pomidorai transportuojami paprasčiausiai nesusimaigo“, – sako M. Pupienis.
Šalčio poveikis pomidorų skoniui
Dar vienas veiksnys, darantis neigiamą įtaką lietuvių taip mėgstamų pomidorų skoniui – šaltis. M. Pupienis patvirtina faktą, kad šaltyje laikomi pomidorai pakeičia ne tik savo tekstūrą, bet ir praranda saldumą. Mat pomidorai yra itin jautrūs temperatūrai ir šaltyje sumažėja produkte esančių cukrų ir rūgščių kiekiai. Tolimus atstumus transportuojamos daržovės gana ilgą laiką yra laikomos ganėtinai šaltoje aplinkoje, o tai atitinkamai daro neigiamą poveikį jų skoniui ir kvapui.
Abu specialistai vienbalsiai ragina nenuvertinti atvežtinio derliaus. Anot jų, svarbiausia, kad žmonės daržovių vartotų kuo daugiau, nes tai pagrindinis sveikatos šaltinis ir kelias į gerą savijautą, o šis metų laikas – pats tinkamiausias jomis mėgautis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Seną keičia naujas? Skausmo gydymas dabar
Lėtinis skausmas yra neatskiriama gyvenimo dalis, su juo susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje. Nuo senovės civilizacijų su pradiniais ir primityviausiais gydymo metodais iki šiuolaikinės inovatyvios medicinos pagrindinė problema išl...
-
Prahos ligoninė per klaidą moteriai atliko abortą1
Vienoje Prahos ligoninių nėščiai moteriai per klaidą buvo atliktas abortas. ...
-
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą2
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pasireikšti sunkiai ryjamu maistu ar gėrimu, gerklės skausmu ryjant, kąsnio pojūčiu gerklėje, užkimimu po valgio ir s...
-
Balandį minimas autizmo mėnuo: žmonės kviečiami dalintis palaikymo simboliu – begalybės ženklu
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su autizmo supratimo didinimu. Šiais metais Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ jungiasi prie tarptautinės asocia...
-
Gydytojas įvardijo vasaros laiko įvedimo tamsiąją pusę: sutrikęs miegas ir prasta nuotaika8
Kasmet visose Europos valstybėse paskutinį kovo savaitgalį pereinama prie vasaros laiko, kai laikrodžio rodyklės persukamos viena valanda į priekį. Šis persukimas skirtas tam, kad vakare žmonės gautų daugiau dienos šviesos, tačiau &sca...
-
Akies vėžį diagnozavusi gydytoja mamai rėžė: išpjausite vaikui akį – dings problema1
Sakoma, kad nelaimė nevaikšto po vieną. Vilniečių Dianos ir Raimondo šeima visada gyveno kad ir kukliai, bet laimingai. Jų nepalaužė žinia apie pirmagimės dukros Mėtos autizmo diagnozę, tačiau išgirdus, kad net dvejų metukų n...
-
Kai vėžiu suserga draugė
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija ( POLA) pasidalijo vėžiu sergančios Simonos laišku draugei. ...
-
Lietuvoje nustatyti 27 koronaviruso atvejai, mirčių nefiksuota
Trečiadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 27 žmonėms, dar šeši asmenys susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Šia pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur, o gijimas trunka ištisus mėnesius ar net metus5
Tuberkuliozė – itin pavojinga liga. Lietuvoje sergančiųjų šia liga daugėja, o Europos Sąjungoje didesnis ligos paplitimas nei Lietuvoje fiksuojamas tik Rumunijoje. Medikai sako, kad susirgti šia liga gali ne tik asocialūs žmonės, o...
-
A. Vaitkus: Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas prie KU ligoninės – nesvarstytinas5
Seimo Sveikatos reikalų komitetui protokoliniu sprendimu pasiūlius Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos universiteto ligoninės, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tvirtina, kad toks klausimas nesvarstytinas. ...